Töltött tök takarékosan: fiatal tökből, hús nélkül, a tök belső részét is felhasználva jóízű töltött tök készíthető. Pénztárcabarát étel.
Töltött tök takarékosan
Elkészítési idő:
Hozzávalók
3 adaghoz
Az ételhez:
- 1 db fiatal spárgatök
- 2 db zsemle
- 1 db tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 2 szál rozmaring vagy más zöld fűszer, pl. kapor, petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg trappista sajt
- 1 – 2 evőkanál zsemlemorzsa
- piros fűszerpaprika, só, frissen őrölt fekete bors
A tálaláshoz:
- 2 db paradicsom
- 4 evőkanál majonéz
4 evőkanál majonéz (nem feltétlenül szükséges)
Bevásárlólista
- 1 db fiatal tök
- 2 db zsemle
- 1 db tojás
- 5 dkg trappista sajt
- 2 db paradicsom
Emlékeztető: tejföl, rozmaring vagy más zöld fűszer (pl. kapor, petrezselyem), piros fűszerpaprika, só, frissen őrölt fekete bors, fokhagyma, zsemlemorzsa, majonéz
Előkészítés
- A tököt meghámozod, félbe vágod, belsejét kivájod és egy lábosba teszed.
Tok belseje kivájva
- A két fél tök belsejét megsózod.
- A fokhagymát felszeleteled.
- A sajtot megreszeled.
Reszelt sajt
Töltött tök takarékosan – elkészítés
Töltelék készítése:
- A tök kiszedett belsejére ráöntesz annyi vizet, hogy éppen ellepje. Beleteszel valamilyen zöldfűszerből egy-két ágat, kevés sóval megsózod, beleteszed a fokhagymát és puhára főzöd.
Tok belseje fűszerrel megfőzve
- Amikor megfőtt, hagyod kissé hűlni, kinyomkodod és egy tálba teszed.
- A zsemléket felszeleteled, egy-két percre vízbe áztatod, kinyomkodod és a tök belsejéhez teszed. Fűszerezed sóval, kevés piros paprikával, tehetsz bele zöldfűszert és a végén sót az ízlésed szerint.
Áztatott zsemle
Töltelék összekeverés előtt
- Hozzáadsz 1 db tojást.
- Az egészet összedolgozod. A töltelék összetevőit nem lehet előre pontosan meghatározni, mert az függ: a tök belsejének mennyiségétől és állagától, a kinyomkodás erősségétől. Ezt neked kell beállítani a tejföl és a zsemlemorzsa segítségével.
- Hozzáteszel részletekben annyi zsemlemorzsát, hogy a massza ne legyen lágy, de alakítható legyen. Ha túl keményre sikerülne, akkor még tejfölt lehet hozzá tenni.
- A tölteléket fűszerezed sóval, kevés piros paprikával, tehetsz bele zöldfűszert és a végén sót az ízlésed szerint.
A tök töltése és sütése:
- A sütőt előmelegíted 180 fokra.
- Ha a tök vizet engedett a só hatására, akkor azt kiöntöd.
- A tölteléket beleteszed a két fél tökbe, tetejét bekened tejföllel és rászórod a reszelt sajtot.
Tök töltve sütés előtt
A sütőben 180 fokon 25 – 30 perc alatt megsütöd.
Tök töltve sütés után (két ilyen darabod lesz)
Húsos töltelékkel készült tököt is találsz az oldalon.
Tálalás
A megsült tököt feldarabolod, tányérokra teszed. Adhatsz hozzá egy-egy paradicsomot és kevés majonézt is. Zöldfűszerrel díszítheted. (Ha nagyobb a tök, akár 4 adag is lehet belőle.)
Töltött tök takarékosan tálalva 1
Töltött tök takarékosan tálalva 2
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások