Töltött tök takarékosan: fiatal tökből, hús nélkül, a tök belső részét is felhasználva jóízű töltött tök készíthető. Pénztárcabarát étel.

Töltött tök takarékosan

Töltött tök takarékosan

Elkészítési idő:

Hozzávalók

3 adaghoz

Az ételhez:

  • 1 db fiatal spárgatök 
  • 2 db zsemle
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 szál rozmaring vagy más zöld fűszer, pl. kapor, petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg trappista sajt
  • 1 – 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • piros fűszerpaprika, só, frissen őrölt fekete bors

A tálaláshoz:

  •  2 db paradicsom
  • 4 evőkanál majonéz

4 evőkanál majonéz (nem feltétlenül szükséges)

Bevásárlólista

  • 1 db fiatal tök
  • 2 db zsemle
  • 1 db tojás
  • 5 dkg trappista sajt
  • 2 db paradicsom

Emlékeztető:  tejföl, rozmaring vagy más zöld fűszer (pl. kapor, petrezselyem), piros fűszerpaprika, só, frissen őrölt fekete bors, fokhagyma, zsemlemorzsa, majonéz

Előkészítés

  • A tököt meghámozod, félbe vágod, belsejét kivájod és egy lábosba teszed.

    Tok belseje kivájva

    Tok belseje kivájva

  • A két fél tök belsejét megsózod.
  • A fokhagymát felszeleteled.
  • A sajtot megreszeled.

    Reszelt sajt

    Reszelt sajt

Töltött tök takarékosan – elkészítés

Töltelék készítése:

  1. A tök kiszedett belsejére ráöntesz annyi vizet, hogy éppen ellepje. Beleteszel valamilyen zöldfűszerből egy-két ágat, kevés sóval megsózod, beleteszed a fokhagymát és puhára főzöd.

    Tok belseje fűszerrel megfőzve

    Tok belseje fűszerrel megfőzve

  2. Amikor megfőtt, hagyod kissé hűlni, kinyomkodod és egy tálba teszed.
  3. A zsemléket felszeleteled, egy-két percre vízbe áztatod, kinyomkodod és a tök belsejéhez teszed. Fűszerezed sóval, kevés piros paprikával, tehetsz bele zöldfűszert és a végén sót az ízlésed szerint.
    Áztatott zsemle

    Áztatott zsemle

    Töltelék összekeverés előtt

    Töltelék összekeverés előtt

  4. Hozzáadsz 1 db tojást.
  5. Az egészet összedolgozod. A töltelék összetevőit nem lehet előre pontosan meghatározni, mert az függ: a tök belsejének mennyiségétől és állagától, a kinyomkodás erősségétől. Ezt neked kell beállítani a tejföl és a zsemlemorzsa segítségével.
  6. Hozzáteszel részletekben annyi zsemlemorzsát, hogy a massza ne legyen lágy, de alakítható legyen. Ha túl keményre sikerülne, akkor még tejfölt lehet hozzá tenni.
  7. A tölteléket fűszerezed sóval, kevés piros paprikával, tehetsz bele zöldfűszert és a végén sót az ízlésed szerint.

A tök töltése és sütése:

  1. A sütőt előmelegíted 180 fokra.
  2. Ha a tök vizet engedett a só hatására, akkor azt kiöntöd.
  3. A tölteléket beleteszed a két fél tökbe, tetejét bekened tejföllel és rászórod a reszelt sajtot.

    Tök töltve sütés előtt

    Tök töltve sütés előtt

A sütőben 180 fokon 25 – 30 perc alatt megsütöd.

Tök töltve sütés után

Tök töltve sütés után (két ilyen darabod lesz) 

Húsos töltelékkel készült tököt is találsz az oldalon.

Tálalás

A megsült tököt feldarabolod, tányérokra teszed. Adhatsz hozzá egy-egy paradicsomot és kevés majonézt is. Zöldfűszerrel díszítheted. (Ha nagyobb a tök, akár 4 adag is lehet belőle.)

Töltött tök takarékosan tálalva 1

Töltött tök takarékosan tálalva 1

Töltött tök takarékosan tálalva 2

Töltött tök takarékosan tálalva 2

 

Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa