Töltött krumpli: mint minden töltött zöldségbe, felhasználhatsz hozzá maradék húsokat, például pörköltet, és így az étel lényegében pénztárcakímélő lesz.

Töltött krumpli

Töltött krumpli

Elkészítési idő: 80 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 8 db nagyobb krumpli
  • 1 kis pohár tejföl
  • 5 dkg reszelhető sajt
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 – 2 dkg vaj a sütőtál kikenéséhez

A töltelékhez:

  • 30 dkg darált sertés lapocka
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 evőkanál piros fűszerpaprika
  • 1 mokkás kanál darált kömény
  • 3 – 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 db tojás

Megjegyzés:

Töltelékként felhasználhatsz maradék pörköltet is, amelyet a töltelék összeállítása előtt botmixerrel szét kell törni (vagy apróra vágni).

Bevásárlólista

  • 8 db nagyobb krumpli (nem szétfőlős fajta legyen!)
  • 1 kis pohár tejföl
  • 5 dkg reszelhető sajt (lehet trappista, és ízesítheted kevés parmezánnal)
  • 1 fej lila hagyma
  • 30 dkg darált sertés lapocka
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 db tojás

Emlékeztető: só, édes piros fűszerpaprika, őrölt kömény, zsemlemorzsa, vaj

Előkészítés

  • Elkészíted a töltelékhez a pörköltet. A hagymát apróra vágod, a sertészsíron megpárolod, a darált húst kissé megpirítod, párolod, közben hozzáadod a fűszereket.
  • A krumplikat meghámozod, kétfelé vágod.

    Tisztított krumpli

    Tisztított krumpli

  • Kis talpat készítesz rá, hogy könnyebben megálljon, majd kivájod a belsejét. Vízzel töltött lábosba teszed – a kivájt, levágott részekkel együtt – (hogy ne barnuljon meg), hiszen úgyis meg kell főzni. A vizet megsózod, a krumplit majdnem puhára főzöd, de ne annyira, hogy szétessen.
    Kivájt krumpli

    Kivájt krumpli

    Krumpli főzése

    Krumpli főzése

  • Amíg a krumpli fő, felszeleteled a lila hagymát és elkészíted a tölteléket: 1 tojást és zsemlemorzsát adsz hozzá, majd jól összedolgozod. Ha szükséges, kevés sót még adhatsz hozzá.

    Pörkölt alapú töltelék

    Pörkölt alapú töltelék

  • Kivajazol egy sütőtálat.
  • A krumplit kiszeded a főzővízből.
    Krumpli kiszedése 1

    Krumpli kiszedése 1

    Krumpli kiszedése 2

    Krumpli kiszedése 2

Töltött krumpli készítse

  1. A krumpliból készült kis csónakokat megtöltöd a töltelékkel
  2. A sütőtálba rakod egyenletesen elhelyezve. Közé teszed a krumpli darabokat.

    Megtöltött krumplik tálban

    Megtöltött krumplik tálban

  3. A töltelékek tetejét megkened tejföllel.

    Tejföllel

    Tejföllel

  4. Rászórod a reszelt sajtot és a lila hagymát.
    Reszelt sajttal megszórva

    Reszelt sajttal megszórva

    Lila hagymával

    Lila hagymával

  5. 180 fokon előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöd. (A teteje kissé piruljon meg.)
    Sütés

    Sütés

    Töltött krumpli megsütve

    Töltött krumpli megsütve

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 40 perc
  • Krumplik töltése, előkészítése sütésre: 10 perc.
  • Sütés: 30 perc

Összesen: 80 perc

Töltött krumpli tálalása

A krumplikat adagokban tányérokra teszed. Adhatsz még hozzá még tejfölt vagy készíthetsz hozzá uborkasalátát. Fejes saláta is illik hozzá.

Töltött krumpli tálalva 1

Töltött krumpli tálalva 1

Töltött krumpli tálalva 2

Töltött krumpli tálalva 2

 

Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa