Töltött dagadó zöldségekkel: a húsból kialakított zseb ízletes töltelékkel egy finom étel elkészítési módszere. Az étel jó minősége a jó töltelék és a megfelelő sütés eredménye.

Töltött dagadó

Töltött dagadó

Töltött dagadó zöldségekkel

Elkészítési idő: 150 perc

Hozzávalók

4 – 6 személyre

  • 1 db tölteni való dagadó (1 – 1,2 kg)
  • 20 dkg gomba
  • 2 evőkanál sertészsír
  • 25 dkg sertés comb vagy lapocka (lehet darált)
  • 2 – 3 db zsemle
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db kis kápia paprika
  • 1 – 2 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 6 db közepes krumpli
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors

Előkészítés

A hús előkészítése 1 nappal a felhasználás előtt:

  • 1, 5 liter vízbben veloldasz 10 dkg sót.
  • A húst megmosod, középen egy éles késsel bevágod úgy, hogy egy nagy „zseb” legyen a közepében. (Ha vásárlásnál megkéred a hentest, ő ezt elkészíti neked. )
  • A húst egy éjszakára beáztatod a sóoldatba.

A zsemlék és zöldségek előkészítése a sütés előtt:

  • A zsemléket szeletekre vágod, vízbe áztatod, majd 15 perc után kinyomkodod.
  • A hagymát,  fokhagymát és a petrezselymet néhány szál kivételével felaprítod.

    Fokhagyma és hagyma

    Fokhagyma és hagyma

  • A krumplikat megtisztítod, félbe vágod, félig megfőzöd.

    Előfőzött krumpli

    Előfőzött krumpli

  • A zöldségekből hasábokat vágsz, néhány pecig blansírozod (előfőzöd).

    Blansírozott zöldségek

    Blansírozott zöldségek

  • A gombát felszeleteled. Zsiradék nélkül megpirítod. (A gomba vizet fog engedni, ezt elpárolod.)

    Pirított gomba

    Pirított gomba

  • A kápia paprikát felkockázod.

Töltött dagadó zöldségekkel – elkészítés

A töltelék készítése:

  1. 1 evőkanál sertészsíron megpárolod a hagymát. Kicsit meg is piríthatod. Az utolsó percben rádobod a fokhagymát is.
  2. Ráteszed a húst és kifehéredésig átsütöd.
  3. A vízből kivett és kinyomkodott zsemléket hozzáteszed, jól összekevered.
  4. Hozzáadod a pirított gombát, a petrezselymet és a kápia paprikát.
  5. Megsózod, megborsozod, összekevered.
  6. Hozzáadod a tojást és az összes töltelék alapanyagot jól összedolgozod.

    Töltelék hozzávalók

    Töltelék

Megjegyzés:

A hús megtöltése és körbesütése:

  1. A húst kiveszed a sóoldatból, lecsepegteted és szárazra törlöd. Belül és kívül megborsozod.
  2. A zsebbe kanalanként beteszed a tölteléket. Hátranyomkodod, hogy belül ne maradjon légzsák. A végén egy kis helyet szabadon hagysz, hogy a zsákot le lehessen zárni. (A megmaradt töltelékből golyókat vagy pogácsákat készítesz.)

    Töltelék maradék

    Töltelék maradék

  3. A hús nyílását hústűvel lezárod. Ha a hús oldala nem zár teljesen jól, ott is összetűzöd.

    Dagadó megtöltve

    Dagadó megtöltve

  4. Egy serpenyőben vagy lábosban (olyan legyen, amit a sütőbe be tudsz tenni – ha nincs, akkor át kell raknod) forró zsíron körbesütöd a húst úgy, hogy világos barnás réteg legyen rajta.

    Dagadó körbe pirítva

    Dagadó körbe pirítva

A hús és köret párolása, sütése:

  1. A hús alá vizet öntesz. Lefeded (én ezt egy vastagabb alufóliával tettem) és 170 fokra előmelegített sütőbe teszed. Addig párolod, amíg a hús megpuhul. Ez hozzávetőlegesen egy órát vesz majd igénybe. Ha szükséges, az elpárolgott vizet pótolod.
  2. A párolás végén a szaft nagy részét kiveszed, lisztes tejföllel behabarva mártást készítesz belőle.
  3. Amikor a hús megpuhult, hozzáteszed a krumplit és a zöldségeket és fedő nélkül a hőmérsékletet 200 fokra emelve a hússal együtt átsütöd.

    Párolt- sült hús és zöldségek

    Párolt- sült hús és zöldségek

  4. Amikor a hús megpirult, kiveszed, rácson pihenteted. A zöldségek mellé teszed a töltelék-pogácsákat és a zöldségekkel együtt átsütöd.

    Zöldségek és töltelék megsülve

    Zöldségek és töltelék megsülve

Elkészítési idő:

(a hús sóoldatban való áztatása nélkül)

  • Előkészítő munkák: 25 perc
  • Töltelék készítése, hús megtöltés: 35 perc perc
  • Hús és zöldségek sütése: 90 perc

Összesen: 150 perc

Tálalás

A húst felszeleteled.

Töltött dagadó felszeletelve

Töltött dagadó felszeletelve

Tányérra teszed, Mellé raksz egy töltelék pogácsát, krumplit és zöldségeket. Mártással is köríteted.

Töltött dagadó tálalva 1

Töltött dagadó tálalva 1

Töltött dagadó mártással 2

Töltött dagadó mártással 

 

Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa