Töltött dagadó zöldségekkel: a húsból kialakított zseb ízletes töltelékkel egy finom étel elkészítési módszere. Az étel jó minősége a jó töltelék és a megfelelő sütés eredménye.
Töltött dagadó
Töltött dagadó zöldségekkel
Elkészítési idő: 150 perc
Hozzávalók
4 – 6 személyre
- 1 db tölteni való dagadó (1 – 1,2 kg)
- 20 dkg gomba
- 2 evőkanál sertészsír
- 25 dkg sertés comb vagy lapocka (lehet darált)
- 2 – 3 db zsemle
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db kis kápia paprika
- 1 – 2 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
- 6 db közepes krumpli
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
Előkészítés
A hús előkészítése 1 nappal a felhasználás előtt:
- 1, 5 liter vízbben veloldasz 10 dkg sót.
- A húst megmosod, középen egy éles késsel bevágod úgy, hogy egy nagy „zseb” legyen a közepében. (Ha vásárlásnál megkéred a hentest, ő ezt elkészíti neked. )
- A húst egy éjszakára beáztatod a sóoldatba.
A zsemlék és zöldségek előkészítése a sütés előtt:
- A zsemléket szeletekre vágod, vízbe áztatod, majd 15 perc után kinyomkodod.
- A hagymát, fokhagymát és a petrezselymet néhány szál kivételével felaprítod.
Fokhagyma és hagyma
- A krumplikat megtisztítod, félbe vágod, félig megfőzöd.
Előfőzött krumpli
- A zöldségekből hasábokat vágsz, néhány pecig blansírozod (előfőzöd).
Blansírozott zöldségek
- A gombát felszeleteled. Zsiradék nélkül megpirítod. (A gomba vizet fog engedni, ezt elpárolod.)
Pirított gomba
- A kápia paprikát felkockázod.
Töltött dagadó zöldségekkel – elkészítés
A töltelék készítése:
- 1 evőkanál sertészsíron megpárolod a hagymát. Kicsit meg is piríthatod. Az utolsó percben rádobod a fokhagymát is.
- Ráteszed a húst és kifehéredésig átsütöd.
- A vízből kivett és kinyomkodott zsemléket hozzáteszed, jól összekevered.
- Hozzáadod a pirított gombát, a petrezselymet és a kápia paprikát.
- Megsózod, megborsozod, összekevered.
- Hozzáadod a tojást és az összes töltelék alapanyagot jól összedolgozod.
Töltelék
Megjegyzés:
- Ezt a tölteléket töltött csirkemell készítéséhez is felhasználhatod.
A hús megtöltése és körbesütése:
- A húst kiveszed a sóoldatból, lecsepegteted és szárazra törlöd. Belül és kívül megborsozod.
- A zsebbe kanalanként beteszed a tölteléket. Hátranyomkodod, hogy belül ne maradjon légzsák. A végén egy kis helyet szabadon hagysz, hogy a zsákot le lehessen zárni. (A megmaradt töltelékből golyókat vagy pogácsákat készítesz.)
Töltelék maradék
- A hús nyílását hústűvel lezárod. Ha a hús oldala nem zár teljesen jól, ott is összetűzöd.
Dagadó megtöltve
- Egy serpenyőben vagy lábosban (olyan legyen, amit a sütőbe be tudsz tenni – ha nincs, akkor át kell raknod) forró zsíron körbesütöd a húst úgy, hogy világos barnás réteg legyen rajta.
Dagadó körbe pirítva
A hús és köret párolása, sütése:
- A hús alá vizet öntesz. Lefeded (én ezt egy vastagabb alufóliával tettem) és 170 fokra előmelegített sütőbe teszed. Addig párolod, amíg a hús megpuhul. Ez hozzávetőlegesen egy órát vesz majd igénybe. Ha szükséges, az elpárolgott vizet pótolod.
- A párolás végén a szaft nagy részét kiveszed, lisztes tejföllel behabarva mártást készítesz belőle.
- Amikor a hús megpuhult, hozzáteszed a krumplit és a zöldségeket és fedő nélkül a hőmérsékletet 200 fokra emelve a hússal együtt átsütöd.
Párolt- sült hús és zöldségek
- Amikor a hús megpirult, kiveszed, rácson pihenteted. A zöldségek mellé teszed a töltelék-pogácsákat és a zöldségekkel együtt átsütöd.
Zöldségek és töltelék megsülve
Elkészítési idő:
(a hús sóoldatban való áztatása nélkül)
- Előkészítő munkák: 25 perc
- Töltelék készítése, hús megtöltés: 35 perc perc
- Hús és zöldségek sütése: 90 perc
Összesen: 150 perc
Tálalás
A húst felszeleteled.
Töltött dagadó felszeletelve
Tányérra teszed, Mellé raksz egy töltelék pogácsát, krumplit és zöldségeket. Mártással is köríteted.
Töltött dagadó tálalva 1
Töltött dagadó mártással
Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások