Szendvics: a mai rohanó világunkban szinte bármelyik étkezést helyettesíthetik. Reggeli, tízórai a gyerekeknek, akár gyors ebéd a felnőtteknek.
Szendvics féleségek
Alapvetően két szendvicsfajta létezik.
Két kenyérrel vagy szétvágott péksüteménnyel
Ez a szendvicsfajta akkor praktikus, ha valaki magával viszi iskolába, munkahelyre, kirándulásra, utazásra. A két – rendszerint megvajazott – kenyérféle között lehet hús, felvágott, sajt, lehetőleg valamilyen zöldségfélével kiegészítve. Ilyenkor célszerű kisméretű polietilén tasakba csomagolni, mellé téve egy-egy szalvétát, hogy kulturáltan lehessen elfogyasztani.
Szalámis és fasírozottas
Szalámis és sajtos zöldségekkel
Ha jól meggondolod, a hamburger sem más, mint egy jó nagy méretű szendvics, bár ezt általában nem visszük magunkkal a méretei miatt.
Hamburger „szendvicsek”
Egy szelet kenyérrel
Erre a célra szinte bármilyen, szépen szeletelt kenyér megfelel. Készen is kapható, sőt létezik erre a célra sütött kenyér is. Lényeg, hogy ne legyen túl nagy, hogy étkezésnél könnyen kezelhető legyen.
Ezt otthon fogyasztjuk tízóraira, vacsorára, de vendégeket is kínálhatunk vele kerti partikon vagy más alkalommal.
Számtalan formában elkészíthető. Itt néhány példát láthatsz, de használhatod a saját fantáziádat is, sőt általában az otthon levő alapanyagokból is elkészítheted ezeket. Nagyon jól felhasználható alapanyag a tojás, amelyből kenhető krémet készíthetsz, de feltétként is használhatsz tojás-szeleteket. Ügyelj arra, hogy mindig legyen rajta valamilyen zöldségféle. Ez több szempontból is fontos. Egyrészt növeli a szendvics élvezeti értékét, másrészt egészségesebbé teszi az étkezést és a szendvicsek esztétikai megjelenést is segíti és ezzel étvágygerjesztővé is válik.
túrókrémes-zöldséges
padlizsánkrémes-zöldpaprikás
töpörtyűkrémes-zöldséges
halas-zöldséges
tojásos-zöldséges
padlizsánkrémes-zöldséges
kacsazsíros-lila-hagymás
Az olaszok népszerű szendvicse a bruschetta:
A szendvics eredete
Neve onnan származik, hogy annak idején egy kártyázó angol úr, Lord Sandwich a kaszinóban nem akarta a játékot abbahagyni az evés kedvéért, ezért – hogy egyik kezében tartani tudja az ennivalót – a szakács két kenyér közé tette azt (forrás: a ma már nem létező Metropol újság). Ekkor indult világhódító útjára ez a népszerű étel, ma már mindenhol ismerik számtalan változatát.
Képek: saját készítés, saját felvételek.
Legutóbbi hozzászólások