Májkrém csirkemájból: miért is ne készítenéd el otthon. Pontosan tudni fogod, mi van benne és ezzel családod egészségét szolgálod. Gyorsan elkészül.

Májkrém csirkemájból

Májkrém csirkemájból – recept

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók

80 dkg májkrémhez

  • 0,5 kg csirkemáj (szív nélkül)
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 20 dkg vaj
  • 1 evőkanál sertészsír
  • őrölt fekete bors
  • piros édes (csípős) fűszerpaprika

Bevásárlólista

  • 0,5 kg csirkemáj (szív nélkül)
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 20 dkg vaj

Emlékeztető: sertészsír, őrölt fekete bors, piros fűszerpaprika, só

Előkészítés

  • A csirkemájat megmosod, a hártyákat eltávolítod.
  • A hagymát apróra vágod.

Májkrém csirkemájból – elkészítése

  1. A zsírt egy közepes méretű lábasban felolvasztod.
  2. A hagymát a zsíron megfuttatod, de nem pirítod le, mert akkor később, a májkrémben darabok maradhatnak.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  3. Ráteszed a májat. Kevergetés közben addig pirítod, amíg a májdarabok felülete kivilágosodik. (Nem sózod meg!)

    Csirkemáj pirírtása

    Csirkemáj pirírtása

  4. Kevés vizet adsz hozzá, hogy párolás közben túl ne süljön, mert akkor nem tudod majd simára turmixolni.

    Csirkemáj párolása

    Csirkemáj párolása

  5. Hozzáadsz még (ízlés szerint 1 – 3 kávéskanál édes vagy csípős paprikát (vegyesen is használhatod).
  6. Addig párolod, amíg megpuhul. Gyorsan elkészül, de ha tovább párolod, megkeményedhet.
  7. Amikor a máj már puha, leveszed a tűzhelyről. Villával szétnyomkodod, hogy majd könnyebben lehessen pépesíteni.

    Pirított máj készen összetörve

    Pirított máj készen összetörve

  8. Hozzáadod a vajat.

    Vaj hozzákeverése

    Vaj hozzákeverése

  9. Botmixerrel simára kevered. Ha nincs botmixered, akkor sajnos át kell passzíroznod.

    Pépesítés botmixerrel

    Pépesítés botmixerrel

  10. Hozzáadod a fűszereket: sót, őrölt borsot. (Más szárított zöld fűszert is tehetsz bele, például majoránnát, kakukkfüvet.)

Összekevered, és ezzel a májkrém el is készült.

Májkrém csirkemájból készen

Májkrém csirkemájból készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 10 perc
  • Máj elkészítése: 15 perc
  • Pépesítés, összekeverés vajjal: 10 perc

Összesen: 35 perc

Felhasználás

Kenyérre (pirított kenyérre) kenve, zöldségekkel (esetleg főtt tojással) a tetején reggelire fogyaszthatod. Szendvicset is készíthetsz belőle, akkor a tetejére egy fedő kenyérlapot is kell tenned és akár magaddal is viheted bárhova, ha becsomagolod.

Májkrém csirkemájból szendvicsen 1

Májkrém csirkemájból szendvicsen 1

Májkrém csirkemájból szendvicsen 2

Májkrém csirkemájból szendvicsen 2

Kitérő:

Ha megnézed, ez a májkrém teljesen másképp néz ki, mint azok a kenőmájasok, amelyeket az üzletekben vásárolhatsz. A különbséget az adja, hogy a vásárolt termékek különböző más összetevőket is tartalmaznak (bőrkét, szalonnát, és más kiegészítőket. Olvasd el egyszer az összetevők listáját, és nem biztos, hogy ismét fogsz belőlük vásárolni, főleg nem az olcsóbb fajtákból. Megéri otthon készíteni az egészség érdekében. Mi is rendszeresen ezt készítjük.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa