Májkrém csirkemájból: miért is ne készítenéd el otthon. Pontosan tudni fogod, mi van benne és ezzel családod egészségét szolgálod. Gyorsan elkészül.
Májkrém csirkemájból – recept
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók
80 dkg májkrémhez
- 0,5 kg csirkemáj (szív nélkül)
- 1 db közepes vöröshagyma
- 20 dkg vaj
- 1 evőkanál sertészsír
- őrölt fekete bors
- piros édes (csípős) fűszerpaprika
- só
Bevásárlólista
- 0,5 kg csirkemáj (szív nélkül)
- 1 db közepes vöröshagyma
- 20 dkg vaj
Emlékeztető: sertészsír, őrölt fekete bors, piros fűszerpaprika, só
Előkészítés
- A csirkemájat megmosod, a hártyákat eltávolítod.
- A hagymát apróra vágod.
Májkrém csirkemájból – elkészítése
- A zsírt egy közepes méretű lábasban felolvasztod.
- A hagymát a zsíron megfuttatod, de nem pirítod le, mert akkor később, a májkrémben darabok maradhatnak.
Hagyma párolása
- Ráteszed a májat. Kevergetés közben addig pirítod, amíg a májdarabok felülete kivilágosodik. (Nem sózod meg!)
Csirkemáj pirírtása
- Kevés vizet adsz hozzá, hogy párolás közben túl ne süljön, mert akkor nem tudod majd simára turmixolni.
Csirkemáj párolása
- Hozzáadsz még (ízlés szerint 1 – 3 kávéskanál édes vagy csípős paprikát (vegyesen is használhatod).
- Addig párolod, amíg megpuhul. Gyorsan elkészül, de ha tovább párolod, megkeményedhet.
- Amikor a máj már puha, leveszed a tűzhelyről. Villával szétnyomkodod, hogy majd könnyebben lehessen pépesíteni.
Pirított máj készen összetörve
- Hozzáadod a vajat.
Vaj hozzákeverése
- Botmixerrel simára kevered. Ha nincs botmixered, akkor sajnos át kell passzíroznod.
Pépesítés botmixerrel
- Hozzáadod a fűszereket: sót, őrölt borsot. (Más szárított zöld fűszert is tehetsz bele, például majoránnát, kakukkfüvet.)
Összekevered, és ezzel a májkrém el is készült.
Májkrém csirkemájból készen
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 10 perc
- Máj elkészítése: 15 perc
- Pépesítés, összekeverés vajjal: 10 perc
Összesen: 35 perc
Felhasználás
Kenyérre (pirított kenyérre) kenve, zöldségekkel (esetleg főtt tojással) a tetején reggelire fogyaszthatod. Szendvicset is készíthetsz belőle, akkor a tetejére egy fedő kenyérlapot is kell tenned és akár magaddal is viheted bárhova, ha becsomagolod.
Májkrém csirkemájból szendvicsen 1
Májkrém csirkemájból szendvicsen 2
Kitérő:
Ha megnézed, ez a májkrém teljesen másképp néz ki, mint azok a kenőmájasok, amelyeket az üzletekben vásárolhatsz. A különbséget az adja, hogy a vásárolt termékek különböző más összetevőket is tartalmaznak (bőrkét, szalonnát, és más kiegészítőket. Olvasd el egyszer az összetevők listáját, és nem biztos, hogy ismét fogsz belőlük vásárolni, főleg nem az olcsóbb fajtákból. Megéri otthon készíteni az egészség érdekében. Mi is rendszeresen ezt készítjük.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Hogyan és meddig tudom tároln?
Én még soha nem vettem bolti májkrémet, mindig így csinálom én is, azzal a változással, hogy teszek bele kevés fokhagymát , és klasszikus grill fűszersót is. Nagyon ízlik mindenkinek.
Nagyon köszönöm a sok értékes receptet, élek is a lehetőséggel , sokat kipróbálok . Ezt az értékes munkát amit ily gyakran kapunk csak olyan Valaki képes ajándékozni nekünk , aki imád főzni, kombinálni és ami legalább olyan fontos másokkal is megismertetni. Köszönöm szépem Zsuzsa !
Kedves Anikó! Köszönöm kedves soraidat, valóban így van, ez a munka engem mindig örömmel tölt el.
Kedves Andorkó Gábor! Tapasztalatból azt tudom mondani, hogy hűtőben kb. 1 hétig – valószínűleg a benne levő vajnak, sónak, fűszereknek van némi konzerváló hatása.
Kedves Kiss Jenőné!
Köszönöm a tippet: legközelebb én is teszek bele fokhagymát, már csak azért is, mert nagyon egészséges.