Csicseriborsó krém, másképpen hummusz: nem régen vonult be a magyarok konyháiba és nagyon kedvelt szendvicskrém lett. Húshelyettesítőnek is tekinthető vegán étel.
Csicseriborsó krém (hummusz) recept
Elkészítési idő (a csicseriborsó áztatási ideje nélkül): 35 perc
Hozzávalók
30 dkg csicseriborsó krémhez
- 25 dkg csicseriborsó (kiszereléstől függően 20 dkg-ból vagy hasonló beltartalmú konzervből is elkészítheted)
- 2 evőkanál tahini
- 2 gerezd fokhagyma (hajszálvékonyra szeletelve vagy aprítva)
- 0,5 dl extra szűz olíva olaj
- 1/2 citrom leve
- só ízlés szerint
Megjegyzés:
A tahini szezámmag paszta, amely őrölt szezámmagból semleges ízű olaj (pl. szőlőmagolaj) hozzáadásával készül. Erőteljes őrlés, pépesítés esetén elég a szezámmag olaj tartalma is. Az arab és ázsiai konyha használja. Ha vállalkozol a pépesítés nehéz munkájával, te is elkészítheted.
Bevásárlólista
- 25 dkg csicseriborsó
- tahini (a kapható legkisebb kiszerelésben)
- 1 db citrom
Emlékeztető: fokagyma, olíva olaj, só
Előkészítés
A csicseriborsó megfőzése
- A csicseriborsót néhány órára – akár egy éjszakára – beáztatod.
Csicseriborsó beáztatva
- Az áztatóvizet leöntöd, a csicseriborsót leöblíted.
Leöblítés
- Lábasba teszed, annyi vizet teszel rá, amennyi ellepi. A vízbe teszel még 1 kiskanál sót.
- Felforralod, majd fedő alatt addig főzöd, amíg a borsó megpuhul.
Főzés 1
Főzés 2
- Leöntöd róla a főzővizet kb.1 dl-t félre teszel.
Megjegyzés: a konzerv csicseriborsót nem kell áztatni és gyorsan megfő.
Csicseriborsó krém készítése.
- A megfőtt csicseriborsóhoz hozzáadod a fokhagymát.
Fűszerezés
- Botmixerrel péppé töröd (turmix nem jó, mert túl híg lesz a hozzáadott víztől).
Pépesítés
- Hozzáadod a tahinit, az olíva olajat, fél citrom levét és jól összedolgozod. Ha túl sűrű lenne, a borsó félretett főzőviz szükséges részével a kívánt sűrűségre hígítod.
- Megkóstolod. Ízlésed szerint megsózod. Összekevered, a keveréssel kissé felhabosítod. Ezzel a csicseriborsó krém elkészült.
Kikeverés
Csicseriborsó krém tálkában
Elkészítési idő (beáztatás nélkül):
- Főzés: 30 perc
- Pépesítés: 5 perc
- Befejező munkák: 10 perc
Összesen: 45 perc (ebből munka mindössze 15 perc)
A csicseriborsó krém felhasználása
Felhasználható:
szendvicskrémként
Csicseriborsó krémes szendvics
mártogatósnak.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások