Csicseriborsó krém, másképpen hummusz: nem régen vonult be a magyarok konyháiba és nagyon kedvelt szendvicskrém lett. Húshelyettesítőnek is tekinthető vegán étel.

Csicseriborsó krém

Csicseriborsó krém (hummusz) recept

Elkészítési idő (a csicseriborsó áztatási ideje nélkül): 35 perc

Hozzávalók

30 dkg csicseriborsó krémhez

  • 25 dkg csicseriborsó (kiszereléstől függően 20 dkg-ból vagy hasonló beltartalmú konzervből is elkészítheted)
  • 2  evőkanál tahini
  • 2 gerezd fokhagyma (hajszálvékonyra szeletelve vagy aprítva)
  • 0,5 dl extra szűz olíva olaj
  • 1/2 citrom leve
  • só ízlés szerint

Megjegyzés:

A tahini szezámmag paszta, amely őrölt szezámmagból semleges ízű olaj (pl. szőlőmagolaj) hozzáadásával készül. Erőteljes őrlés, pépesítés esetén elég a szezámmag olaj tartalma is. Az arab és ázsiai konyha használja. Ha vállalkozol a pépesítés nehéz munkájával, te is elkészítheted.

Bevásárlólista

  • 25 dkg csicseriborsó
  • tahini (a kapható legkisebb kiszerelésben)
  • 1 db citrom

Emlékeztető: fokagyma, olíva olaj, só

Előkészítés

A csicseriborsó megfőzése

  • A csicseriborsót néhány órára – akár egy éjszakára – beáztatod.

    Csicseriborsó beáztatva

    Csicseriborsó beáztatva

  • Az áztatóvizet leöntöd, a csicseriborsót leöblíted.

    Leöblítés

    Leöblítés

  • Lábasba teszed, annyi vizet teszel rá, amennyi ellepi. A vízbe teszel még 1 kiskanál sót.
  • Felforralod, majd fedő alatt addig főzöd, amíg a borsó megpuhul.
    Főzés 1

    Főzés 1

    Főzés 2

    Főzés 2

  • Leöntöd róla a főzővizet kb.1 dl-t félre teszel.

Megjegyzés: a konzerv csicseriborsót nem kell áztatni és gyorsan megfő.

Csicseriborsó krém készítése.

  1. A megfőtt csicseriborsóhoz hozzáadod a fokhagymát.

    Fűszerezés

    Fűszerezés

  2. Botmixerrel péppé töröd (turmix nem jó, mert túl híg lesz a hozzáadott víztől).

    Pépesítés botmixerrel

    Pépesítés

  3. Hozzáadod a tahinit, az olíva olajat, fél citrom levét és jól összedolgozod. Ha túl sűrű lenne, a borsó félretett főzőviz szükséges részével a kívánt sűrűségre hígítod.
  4. Megkóstolod. Ízlésed szerint megsózod. Összekevered, a keveréssel kissé felhabosítod. Ezzel a csicseriborsó krém elkészült.
    Kikeverés

    Kikeverés

    Csicseriborsó krém tálkában

    Csicseriborsó krém tálkában

Elkészítési idő (beáztatás nélkül):

  • Főzés: 30 perc
  • Pépesítés: 5 perc
  • Befejező munkák: 10 perc

Összesen: 45 perc (ebből munka mindössze 15 perc)

A csicseriborsó krém felhasználása

Felhasználható:

szendvicskrémként

Csicseriborsó krémes szendvics

Csicseriborsó krémes szendvics

mártogatósnak.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa