Túrógombóc: többféle bombabiztos túrógombóc recept létezik. Én is ismerek hármat. Az egyiket Széll Tamás mutatta be a Főmenü c. TV-műsorban. Annak felhasználásával készült ez a recept némi változtatással.

Túrógombóc

Túrógombóc

Elkészítési idő (pihentetés nélkül): 65 perc

Hozzávalók

8 db gombóchoz

  • 30 dkg tehéntúró
  • 1 db tojás
  • 1 kanál kristálycukor
  • 1 kanál búzadara
  • 1 csipet só
  • 8 evőkanál meggy dzsem (otthon is elkészítheted, lehet, hogy van is a kamrában)
  • 4 kiskanál méz
  • 8 kiskanál tejföl + 2 kiskanál porcukor
  • 1 teáskanál só és 1 teáskanál cukor (a gombócok főzővizébe)
  • 2 evőkanál liszt
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1 dkg vaj

Bevásárlólista

  • 0,5 kg tehéntúró
  • 1 db tojás
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 kis üveg meggydzsem (kb. 300 g)

Emlékeztető: kristálycukor, porcukor, búzadara, só, méz, liszt, zsemlemorzsa, vaj

Előkészítés

  • A túrót szűrőkanálon áttöröd.  (Ezt a lépést ne hagyd ki, mert ha kicsit is kemény vagy rögös a túró, nem tudsz belőle jó túrógombóc masszát készíteni.)

Túrógombóc készítése

  • A tojás sárgáját a kristálycukorral habosra kikevered.

    Tojás és cukor kikeverve

    Tojás és cukor kikeverve

  • Hozzáadod az áttört túrót, 1 csipet sót.

    Túró hozzáadása

    Túró hozzáadása

  • Összedolgozod.
  • Hozzákevered a búzadarát.

    Búzadara hozzáadása

    Búzadara hozzáadása

  • A tojásfehérjét habbá vered.
  • A tojáshabot a masszához kevered.

    Tojáshab hozzáadása

    Tojáshab hozzáadása

  • A masszát fóliával letakarod és legalább 4 órára  (vagy akár egy éjszakára) a hűtőbe teszed.

    Pihentetés előtt

    Pihentetés előtt

  • Felteszed a gombócok főzővizét (legyen 2 liter) 1 teáskanál sóval és 1 teáskanál cukorral.
  • A túrós masszát 8 részre osztod és a tenyereddel 8 db gombócot formázol, majd egyenként lisztbe hengergeted.
    Részekre osztás

    Részekre osztás

    Túrógombócok

    Túrógombócok

    Túrógombócok lisztbe forgatva

    Túrógombócok lisztbe forgatva

  • Amikor a víz felforrt, csendes forrásra állítod és egyenként beleteszed a gombócokat. Egy idő után feljönnek a víz tetejére, utána csendes forrás mellett főzöd még 20 percig.

    Túrógombócok kifőzése

    Túrógombócok kifőzése

  • Közben elkészíted a meggydzsem-méz keveréket. A tejfölbe belekevered a porcukrot.
  • Megpirítod a zsemlemorzsát, hozzáadod a vajat és addig kevered tovább, amíg a vaj feloldódik.

    Zsemlemorzsa pirítása túrógombóchoz

    Zsemlemorzsa pirítása túrógombóchoz

  • A gombócokat kiszeded, a vajas zsemlemorzsába forgatod.

    Túrógombócok zsemlemorzsában

    Túrógombócok zsemlemorzsában

Elkészítési idő (pihentetés nélkül):

  • Tészta összeállítása:
  • Gombóckészítés: 30 perc
  • Gombócok kifőzése: 30 perc
  • Morzsába forgatás: 5 perc

Összesen: 65 perc

A túrógombócot egyszerűbben is elkészítheted.

Túrógombóc tálalása

  • A tányérokra a gombócok számának megfelelő mézes meggydzsemet teszel.
  • Mellérakod a bombócokat.
  • A gombócok tetejét cukros tejföllel díszíted.TúrógombócTúrógombóc tálalva

Megjegyzés:

  • A gombócok díszítésére cukros tejszínhabot is használhatsz.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa