Paradicsomos spagetti: az egyik leggyorsabban elkészíthető ételek egyike – természetesen akkor, ha készen veszed a spagettit és sűrített paradicsomot használsz.
Elkészítési idő: 10 perc
Paradicsomos spagetti recept
Hozzávalók
4 személyre
- 500 g spagetti (többnyire ennyi van egy csomagban)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj (lehet olíva vagy napraforgó)
- 400 g sűrített paradicsom (saját eltett vagy készen vásárolt – ha nagyon sűrű, hígítani kell (erre jó a tészta főzővize)
- 1 evőkanál szárított bazsalikom
- 1 evőkanál szárított oregánó
- 4 evőkanál 20 %-os tejszín
- 2 teáskanál só + valamennyi a szószhoz
- 1 púpos mokkáskanálnyi őrölt bors (jó, ha frissen őrölt)
- 2 ek reszelt parmezán
Bevásárlólista
- 500 g spagetti
- 400 g sűrített paradicsom
- 1 db 200 ml-es 20 %-os tejszín
- 50 g reszelt parmezán (ha nincs otthon)
Emlékeztető: foghagyma, olívaolaj, szárított bazsalikom, szárított oregánó, őrölt bors, só
Megjegyzés:
A képek 2 adag készítésénél készültek. Ha csak 2 adagra van szükséged, felezd meg a mennyiségeket.
Paradicsomos spagetti elkészítése
Előkészítés
A tésztához a mártás sűrített paradicsomból – amennyiben kész tésztából dolgozol – szinte annyi idő alatt elkészül, amíg a tészta megfő. Ezért nincs értelme külön az előkészítésről beszélni, így tehát összevontam a folyamatot.
A paradicsomos spagetti elkészítése
- Tedd fel a tészta kifőző vizét melegedni. Ha van vízforralód, abban melegítsd a vizet, mert ez az idő- és energiatakarékos megoldás. Ha nincs, minél előbb szerezz be egyet, mert egy év alatt komoly idő- és energiamegtakarítást érhetsz el.
- A főzővízbe tegyél sót kb. 2 pupos teás kanállal.
- Készítsd elő a hozzávalókat.
- Amikor forr a víz, tedd bele a tésztát. A tészta főzési idejét a csomagoláson megtalálod.
Tészta kifőzése
- Darabold fel a fokhagymát, használhatsz fokhagymaprést is.
Fokhagyma feldarabolva
- Forrósíts fel egy nagyobb serpenyőt. Használhatsz akár wok serpenyőt, abban kényelmesen elfér a tészta is.
- Tedd bele az olajat, amikor felmelegedett, futtasd meg benne a fokhagymát. Fél percnél ne legyen több, mert megkeseredik.
Fokhagyma futtatása olajon
- Add hozzá a paradicsompürét. Ha túl sűrű, hígítsd fel méhány kanál tésztalével. Mártás sűrűségűnek kell lennie, hogy ne csússzon le a tésztáról.
Sűrített paradicsom hozzáadva
- Tedd bele a fűszereket: a bazsalikomot, az oregánót és a borsot. Szükség szerint sózd meg.
Fűszerezés
- Tedd hozzá a tejszínt is, majd keverd össze. Ha túl híg lenne, sűrítsd be egy kevés reszelt sajttal (ide kár lenne a parmezán).
- Közben a tészta is készen lett. Szedd ki egy szűrőkanállal és tedd a szószra.
Spagetti kifőzve
Tészta és szósz
- Keverd össze és elkészült az étel.
Elkészítési idő: 10 perc
Tálalás
Tálalásnál szórd meg reszelt parmezánnal. Meghintheted friss bazsalikommal, de például snidlinggel is.
Paradicsomos spagetti tálalva1
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
(Sajnos, a színek helyenként nem valóságosak!)
Legutóbbi hozzászólások