Paradicsomos spagetti: az egyik leggyorsabban elkészíthető ételek egyike – természetesen akkor, ha készen veszed a spagettit és sűrített paradicsomot használsz.

Paradicsomos spagetti 1

Elkészítési idő: 10 perc

Paradicsomos spagetti recept

Hozzávalók

4 személyre

  • 500 g spagetti (többnyire ennyi van egy csomagban)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj (lehet olíva vagy napraforgó)
  • 400 g sűrített paradicsom (saját eltett vagy készen vásárolt – ha nagyon sűrű,  hígítani kell (erre jó a tészta főzővize)
  • 1 evőkanál szárított bazsalikom
  • 1 evőkanál szárított oregánó
  • 4 evőkanál 20 %-os tejszín
  • 2 teáskanál só + valamennyi a szószhoz
  • 1 púpos mokkáskanálnyi őrölt bors (jó, ha frissen őrölt)
  • 2 ek reszelt parmezán

Bevásárlólista

  • 500 g spagetti
  • 400 g sűrített paradicsom
  • 1 db 200 ml-es 20 %-os tejszín
  •  50 g reszelt parmezán (ha nincs otthon)

Emlékeztető: foghagyma, olívaolaj, szárított bazsalikom, szárított oregánó, őrölt bors, só

Megjegyzés:

A képek 2 adag készítésénél készültek. Ha csak 2 adagra van szükséged, felezd meg a mennyiségeket.

Paradicsomos spagetti elkészítése

Előkészítés

A tésztához a mártás sűrített paradicsomból – amennyiben kész tésztából dolgozol – szinte annyi idő alatt elkészül, amíg a tészta megfő. Ezért nincs értelme külön az előkészítésről beszélni, így tehát összevontam a folyamatot.

A paradicsomos spagetti elkészítése

  1. Tedd fel a tészta kifőző vizét melegedni. Ha van vízforralód, abban melegítsd a vizet, mert ez az idő- és energiatakarékos megoldás. Ha nincs, minél előbb szerezz be egyet, mert egy év alatt komoly idő- és energiamegtakarítást érhetsz el.
  2. A főzővízbe tegyél sót kb. 2 pupos teás kanállal.
  3. Készítsd elő a hozzávalókat.
  4. Amikor forr a víz, tedd bele a tésztát. A tészta főzési idejét a csomagoláson megtalálod.

    Tészta kifőzése

    Tészta kifőzése

  5. Darabold fel a fokhagymát, használhatsz fokhagymaprést is.

    Fokhagyma feldarabolva

    Fokhagyma feldarabolva

  6. Forrósíts fel egy nagyobb serpenyőt. Használhatsz akár wok serpenyőt, abban kényelmesen elfér a tészta is.
  7. Tedd bele az olajat, amikor felmelegedett, futtasd meg benne a fokhagymát. Fél percnél ne legyen több, mert megkeseredik.

    Fokhagyma futtatása olajon

    Fokhagyma futtatása olajon

  8. Add hozzá a paradicsompürét. Ha túl sűrű, hígítsd fel méhány kanál tésztalével. Mártás sűrűségűnek kell lennie, hogy ne csússzon le a tésztáról.

    Sűrített paradicsom hozzáadva

    Sűrített paradicsom hozzáadva

  9. Tedd bele a fűszereket: a bazsalikomot, az oregánót és a borsot. Szükség szerint sózd meg.

    Fűszerezés

    Fűszerezés

  10. Tedd hozzá a tejszínt is, majd keverd össze. Ha túl híg lenne, sűrítsd be egy kevés reszelt sajttal (ide kár lenne a parmezán).
  11. Közben a tészta is készen lett. Szedd ki egy szűrőkanállal és tedd a szószra.
    Spagetti kifőzve

    Spagetti kifőzve

    Tészta és szósz

    Tészta és szósz

  12. Keverd össze és elkészült az étel.
Elkészítési idő: 10 perc

Tálalás

Tálalásnál szórd meg reszelt parmezánnal. Meghintheted friss bazsalikommal, de például snidlinggel is.

 

Paradicsomos spagetti tálalva 1

Paradicsomos spagetti tálalva1

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei

(Sajnos, a színek helyenként nem valóságosak!)