Túrógaluska: mondhatjuk, hogy a túrós csusza rokona, ugyanazokkal az alapanyagokkal készül, csak más módon összeállítva. Nagyon finom.
Túrógaluska recept
Elkészítési idő: 55 perc
Hozzávalók
4 – 6 személyre
- 50 dkg túró (ne legyen nagyon száraz!)
- 40 dkg liszt
- 2 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db tojás
- 2,5 dl tejföl
- 5 dkg füstölt szalonna
- só
- 2 dl víz (nem pontos érték)
Bevásárlólista
- 50 dkg túró
- 1 kg liszt
- 2 db tojás
- 2 kis pohár tejföl
- 10 dkg füstölt szalonna
Emlékeztető: fokhagyma, só
Előkészítés
- A túrót villával szétnyomkodod (ha szükséges, szűrőszitán áttöröd).
- A szalonnát kockákra vágod, zsírját kiolvasztod. A szalonna kockákat benne kicsit megpirítod, majd kiszeded a zsírból.
- A hagymát és fokhagymát apróra vágod.
Túrógaluska készítése
- A túró feléből, a lisztből, tojásokból kevés sóval és a 2 dl vízzel (a mennyiség nem pontos, a liszttől függően lehet több és kevesebb) galuska tésztát készítesz. A tészta kicsit keményebb lesz, mint a lisztből készített galuska.
- 20 percet pihenteted.
- Közben felteszel vizet a galuska kifőzéséhez. Vízforralóval gyorsabban megy!
- A szalonna zsírjában megpirítod a hagymát, az utolsó percben beledobod a fokhagymát is.
- A pirított hagymát a szalonna zsírral együtt egy nagyobb kerek, ovális vagy szögletes sütőtálba teszed.
- A forrásban levő vízbe szaggatod a galuska felét, amikor feljött a víz tetejére, a hagymára teszed, majd kifőzöd a másik adagot is. A galuskát a hagymával és a szalonnazsír felével összeforgatod.
- Tetejére teszed a túró másik felét, rá a tejfölt, végül a szalonna kockákat a tetejére szórod.
- Sütés: 180 – 200 fokon, 20 -30 percig. (Hosszabb idejű sütés nem szükséges, mivel lényegében minden alkotója megfőtt vagy megsült.)
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 10 perc
- Galuska készítése, kifőzése, hagyma pirítása: 20 perc
- Összeállítás: 5 perc
- Sütés: 20 perc
Összesen: 55 perc
Túrós galuska tálalása
Az átsült galuskát adagokban tányérokra teszed. Lila hagymakarikákkal, petrezselyemzölddel díszítheted.
Kiegészítés:
Szerettem volna megtudni, honnan származik ez az étel, de nem sikerült. Annyit tudtam meg, hogy már nagyanyáink is készítették. Több változata ismert: lehet készíteni kaporral , kisebb, nagyobb méretben, fel lehet használni levesbetétként, sőt még édes változatát is találtam. Kicsit hasonló a massza a túrógombócéhoz, de sokkal több benne a liszt.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Köszönöm ❤️ örülök hogy rátaláltam!!! Sokat foglak keresni 👍👏👌