Lekváros palacsinta: a legegyszerűbb, mégis talán a legkedveltebb palacsinta, főleg, ha házi baracklekvárral van töltve. Ha van otthon lekvár, fillérekből kihozhatod.
Lekváros palacsinta recept
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók
8 db palacsintához
A palacsinta tésztához:
- 6 púpozott evőkanál liszt
- 1,5 – 2 dl tej (lehet ettől eltérő mennyiség attól függően, hogy milyen méretű és milyen vastag palacsinták készülnek – a tej egy részét lehet vízzel helyettesíteni)
- 1 tojás
- 1 csipet só
- kb. 0,5 dl étolaj ( egy evőkanálnyi a palacsintatésztába, a többi a sütéshez)
A töltelékhez:
- 8 teáskanál lekvár
- 2 teáskanál porcukor ( a szóráshoz)
Bevásárlólista
- 1 liter tej (ennek csak egy része kell)
- 1 tojás
Emlékeztető: liszt, étolaj, lekvár, porcukor
Megjegyzés:
- Cukrot a palacsinta tésztába tenni tilos, mert attól biztosan leragad az edény aljához. Édesíteni a töltelékkel kell.
Lekváros palacsinta készítése
- Először a hozzávalókból összekevered a palacsinta tésztát.
- A sütőlapot vagy gázt erős melegre állítod.
- A palacsintasütőbe 1 kiskanálnyi olajat teszel. Felforrósítod.
- Belemersz 1 kisebb merőkanálnyi tésztát, és megforgatod a serpenyőben úgy, hogy a tészta a serpenyő alját teljesen befedje.
- Az alsó oldala gyorsan megsül. (Ezt arról is észreveheted, hogy a tészta elválik a sütő aljától és elmozdítható.)
- Megfordítod. (Ha megtanulod, csúsztató mozdulattal feldobhatod úgy, hogy a levegőben megforduljon. Könnyebb, mint gondolnád. Ha nem, használj palacsintafordítót. Ez egy hosszú, viszonylag vékony lapát, nyéllel. Ha tapadásmentes sütőd van, szerezz be egyet. Ha régi, vas sütőd van, akkor egy szélesebb pengéjű késsel is megfordíthatod.)
- Megsütöd a másik oldalát is. Ez már vél perc alatt készen van.
- A kész palacsintákat egymás tetejére egy lapos tányérra teszed.
- Addig folytatod a sütést, amíg az összes tészta elfogy.
- Megfordítod a legfelső palacsintát, hogy a szebben sült része legyen kívül.
- Ráteszed a lekvárt és egyenletesen szétkened a felületen.
- Összecsavarod és tálra, vagy tányérokra teszed.
Megjegyzések:
- A 8 db nem szentírás, függ a palacsinták vastagságától.
Elkészítési idő:
- Palacsintatészta elkészítése, palacsinták sütése: 30 perc
- Palacsinták megtöltése: 5 perc
Összesen: 35 perc
Túrós palacsinta receptet itt találsz.
Tálalás
Melegen is és hidegen is fogyasztható. Tálalhatod tálon vagy tányérokon. Tetejére szitálj porcukrot.
Képek: saját készítés, saját felvételek
Legutóbbi hozzászólások