Juhtúrós galuska: vagy más néven sztrapacska, juhtúrós sztrapacska egyszerű, eredeti szlovák étel. Ha készítettél már nokedlit, galuskát, ez sem okozhat gondot.
Juhtúrós galuska, sztrapacska recept
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók
4 személyre
A galuskához:
- 60 dkg krumpli
- 30 dkg liszt (krumplitól és liszttől függően lehet több vagy kevesebb)
- 1 db tojás
- só
A juhtúrós keverékhez:
- 25 dkg juhtúró
- 4 evőkanál tejföl (ez sem szentírás, közepesen puha, jól keverhető massza legyen belőle)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só
A sült szalonnához:
- 20 dkg szalonna (lehet húsos, de ha más van otthon, az sem baj)
Bevásárlólista
- 60 dkg krumpli
- 30 dkg liszt (krumplitól és liszttől függően lehet több vagy kevesebb)
- 1 db tojás
- 25 dkg juhtúró
- 1 kis pohár tejföl
- 20 dkg szalonna
Emlékeztető: fokhagyma
Juhtúrós galuska, sztrapacska készítése
- Vagdald fel a szalonnát kockákra vagy csíkokra, olvaszd ki, kissé pirítsd meg, tedd félre.
- Keverd össze a juhtúrót a tejföllel, a felaprított, vagy átnyomott fokhagymával, kevés sóval, ezt is tedd félre.
- Tégy fel vizet egy nagyobb edényben melegedni a galuska kifőzéséhez (ha van vízforralód, ez is gyorsan megvan.
- Reszeld meg a krumplit. Ez a legnehezebb feladat. Dolgozhatsz kézi reszelővel (olyannal, ami alkalmas a krumpli reszelésére vagy használhatsz erre alkalmas kézi hajtással működő reszelőt. Ezzel könnyebb és gyorsabb lesz a munka. Igyekezz gyorsan dolgozni, mert különben a krumpli megbarnul.
- Ha kész vagy a reszeléssel, add a krumplihoz a lisztet, a tojást, sózd meg és keverd össze. Annyi lisztet keverj hozzá, hogy nokedli sűrűségű massza legyen.
- Szaggasd a masszát szaggatóval a forrásban levő vízbe. A galuskák hamarosan feljönnek a víz tetejére. Addig főzd, amíg a benne levő krumpli is megpuhul (kicsit tovább fog tartani, mint a nokedli). Ezt nem tudod másképp megtenni, csak úgy, hogy megkóstolod. Ha legközelebb készíted, már fogod tudni, mikor van kész.
- A kiszedett galuskákra locsold rá a szalonna zsírjának felét, keverd el, így nem fognak összeragadni. A maradék zsírra tedd rá a juhtúrós keveréket, melegítsd meg.
Elkészítési idő:
- Szalonna kiolvasztása: 10 perc (közben megtisztítod a krumplit)
- Juhtúrós keverék összeállítása: 5 perc
- Krumpli lereszelése: 15 perc (készülékkel: 5 perc)
- Galuska tészta összekeverése: 5 perc
- Galuska kifőzése: 10 perc
- Tálalás: 5 perc
Összesen: 50 perc
A juhtúrós galuska tálalása
A juhtúrót összekeverheted a galuskával, vagy a tányérokon teheted a tésztára. Végül megszórod a szalonnával és megöntözöd a maradék zsírral. Vágott petrezselymet is hinthetsz rá.
Képek: saját készítésű juhtúrós galuska (sztrapacska) saját felvételei.
Megmondom őszintén, juhtúrósat még sosem csináltam, viszont a káposztás sztrapacskát nagyon szeretem.De kipróbálom ezt is. A gyerekek nem szerették a juhtúrót, ezért csináltam mindig káposztásan.
Szerintem az sem nagy bűn, ha valakinek nagyon erős a juhtúró íze, kever bele egy kis tehéntúrót, de a tejföl is tompítja az erős ízt. Nagyon jó étel.
Izé, káposztás-juhtúrós, persze a szalonnapörccel! 🙂
Igen! Az is biiztos nagyon finom, legközelebb elkészítem.