Lángos: szint nincs olyan ember, aki ne szeretné ezt az egyszerű, de otthon már alig-alig készülő ételt – a lángossütők nagy örömére és a zsebed bánatára.

Lángos tejföllel, sajttal

Lángos recept

Elkészítési idő: 120 perc (ebből munka: 50 perc)

Hozzávalók

4 db lángoshoz

  • 40 dkg liszt
  • 1 tk só
  • 280 ml víz (közelítő érték, mert lisztfüggő
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tk olaj
  • 1 kk kanál cukor
  • olaj a sütéshez

Bevásárlólista

  • 2 dkg élesztő

Emlékeztető: liszt (legalább 0,5 kg), napraforgó olaj (legalább fél liter), só, cukor

Megjegyzések:

  • Azért számoltam egy lángosra 10 dkg lisztből készült tésztát, mert tapasztalatom szerint egy-egy háztartásban egy nagy lábosban ekkora lángos süthető meg (ez egy kicsit kisebb, mint a lángossütőknél kapható).
  • Számolj egy kicsit a pénztárcád érdekében! Mennyibe is kerül az otthon készült lángos? És ha vásárolod? Sokszor ilyen apróságokon múlik, hogy marad-e pénz másra. Persze, a számolás nem kötelező.

Lángos készítése

A tészta elkészítése

  • A vizet meglangyosítod. Beleteszed a cukrot és belemorzsolod az élesztőt (nekem ilyen mércés poharam van, de bármit használhatsz, amivel ki tudod mérni).
  • A lisztet tálba, kelesztőtálba vagy gyúrótáblára halmozod, összekevered a sóval, közepébe mélyedést készítesz.
  • Amikor az élesztő felhabosodott, hozzáadod az 1 tk olajat és a tészta közepébe öntöd.
  • Összedolgozod a liszttel (kicsit ragacsos lesz a tészta), kidolgozod (dagasztod) addig, amíg a tészta egyenletes lesz.
  • Kelesztőtálban, tálban vagy nyújtólapon    letakarod. Addig keleszted, ameddig a tészta kétszeresére nő (akinek van Tupper kelesztő tálja: háromszor dobja le a tetőt).
Kelesztés

Kelesztés

Lángos tészta készítése 2

Lángos tészta készítése 2

  • Feldarabolod 4 felé – egy pici darabot lecsípsz a sütési próbához – a darabokat kerek, cipó alakra formázod, letakarod és 15-20 percig pihenteted (én a 4 db helyett 30 dkg lisztből 3 lángost készítettem, azért látsz a képen 3 cipót).
Tészta feldarabolása

Tészta feldarabolása

Formázás 1

Formázás 1

A tészta sütése

  • Az olajat felforrósítod. (A kis tésztadarabbal ellenőrizni tudod, hogy elég forró-e?)
  • Egyenként olajos kézzel lapos kerek formára alakítod, egyenként forró olajban kisütöd. Először az egyik felét (sütés közben  – ha nagyon felemelkedne – kicsit nyomd le az olaj alá) süsd aranybarnára, majd fordítás után a másik oldalt is.
Sütés 1

Sütés 1

Sütés 2

Sütés 2

  • Papírtörlővel bélelt tálra szeded, hogy a fölösleges olajat a papír leszívja róla.
Lecsepegtetés

Lecsepegtetés

Elkészítési idő:

  • Élesztő felfuttatása, tészta összeállítása: 25 perc
  • Kelesztés: 50 perc
  • Formázás, pihentetés: 25 perc
  • Sütés: 20 perc

Összesen: 120 perc (ebből munka: 50 perc)

Megjegyzés:

Ez most nem egészen olyan lett, mint máskor – sajnos a lisztek minősége sem mindig egyforma.

Tálalás

Több módon is tálalhatod:

  • fokhagyma-olaj-péppel történő megkenés
  • tejföl és reszelt sajt
  • ami a fantáziádba csak belefér.

Lángos tejföllel, sajttal

Kenyérlángosról itt olvashatsz, a hasonlóan népszerű farsangi fánkról pedig itt.

 

Képek: saját készítésű lángos saját felvételei.