Lángos: szint nincs olyan ember, aki ne szeretné ezt az egyszerű, de otthon már alig-alig készülő ételt – a lángossütők nagy örömére és a zsebed bánatára.
Lángos recept
Elkészítési idő: 120 perc (ebből munka: 50 perc)
Hozzávalók
4 db lángoshoz
- 40 dkg liszt
- 1 tk só
- 280 ml víz (közelítő érték, mert lisztfüggő
- 2 dkg élesztő
- 2 tk olaj
- 1 kk kanál cukor
- olaj a sütéshez
Bevásárlólista
- 2 dkg élesztő
Emlékeztető: liszt (legalább 0,5 kg), napraforgó olaj (legalább fél liter), só, cukor
Megjegyzések:
- Azért számoltam egy lángosra 10 dkg lisztből készült tésztát, mert tapasztalatom szerint egy-egy háztartásban egy nagy lábosban ekkora lángos süthető meg (ez egy kicsit kisebb, mint a lángossütőknél kapható).
- Számolj egy kicsit a pénztárcád érdekében! Mennyibe is kerül az otthon készült lángos? És ha vásárolod? Sokszor ilyen apróságokon múlik, hogy marad-e pénz másra. Persze, a számolás nem kötelező.
Lángos készítése
A tészta elkészítése
- A vizet meglangyosítod. Beleteszed a cukrot és belemorzsolod az élesztőt (nekem ilyen mércés poharam van, de bármit használhatsz, amivel ki tudod mérni).
- A lisztet tálba, kelesztőtálba vagy gyúrótáblára halmozod, összekevered a sóval, közepébe mélyedést készítesz.
- Amikor az élesztő felhabosodott, hozzáadod az 1 tk olajat és a tészta közepébe öntöd.
- Összedolgozod a liszttel (kicsit ragacsos lesz a tészta), kidolgozod (dagasztod) addig, amíg a tészta egyenletes lesz.
- Kelesztőtálban, tálban vagy nyújtólapon letakarod. Addig keleszted, ameddig a tészta kétszeresére nő (akinek van Tupper kelesztő tálja: háromszor dobja le a tetőt).
- Feldarabolod 4 felé – egy pici darabot lecsípsz a sütési próbához – a darabokat kerek, cipó alakra formázod, letakarod és 15-20 percig pihenteted (én a 4 db helyett 30 dkg lisztből 3 lángost készítettem, azért látsz a képen 3 cipót).
A tészta sütése
- Az olajat felforrósítod. (A kis tésztadarabbal ellenőrizni tudod, hogy elég forró-e?)
- Egyenként olajos kézzel lapos kerek formára alakítod, egyenként forró olajban kisütöd. Először az egyik felét (sütés közben – ha nagyon felemelkedne – kicsit nyomd le az olaj alá) süsd aranybarnára, majd fordítás után a másik oldalt is.
- Papírtörlővel bélelt tálra szeded, hogy a fölösleges olajat a papír leszívja róla.
Elkészítési idő:
- Élesztő felfuttatása, tészta összeállítása: 25 perc
- Kelesztés: 50 perc
- Formázás, pihentetés: 25 perc
- Sütés: 20 perc
Összesen: 120 perc (ebből munka: 50 perc)
Megjegyzés:
Ez most nem egészen olyan lett, mint máskor – sajnos a lisztek minősége sem mindig egyforma.
Tálalás
Több módon is tálalhatod:
- fokhagyma-olaj-péppel történő megkenés
- tejföl és reszelt sajt
- ami a fantáziádba csak belefér.
Kenyérlángosról itt olvashatsz, a hasonlóan népszerű farsangi fánkról pedig itt.
Képek: saját készítésű lángos saját felvételei.
Én mindig tszek bele egy főtt, összetört krumplit. Nekem valahogy úgy sokkal puhább, foszlósabb. Nagyon szeretjük töltve, pirított káposztával, vagy sonkával, rszelt sajttal.
Jól hangzik, legközelebb én is kipróbálom.