Krumplis pogácsa, burgonyás pogácsa – hajtogatott kelt tésztából. A többszörös hajtogatott és krumplival készült kelt tészta pehelykönnyűvé teszi ezt a pogácsát.

Krumplis pogácsa

Krumplis pogácsa recept

Elkészítési idő: krumplifőzéssel, kelesztésekkel együtt 190 perc

Hozzávalók

25 db 5 cm-es szaggatóval készült pogácsához

  • 4 db nagyobb burgonya – szétfőlő fajtából (héjában főzés és átnyomás után 35 dkg)
  • 50 dkg finomliszt
  • 12 dkg vaj
  • 2 tojás  + 1 db sárgája a kenéshez
  • 0,5 dl tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 teáskanál só

Bevásárlólista

  • 0,5 kg  krumpli
  • 0,5 kg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 2 dkg élesztő

Emlékeztető: tej, cukor, só

Előkészítés

  • Egy órával a sütés előtt a hozzávalókat vedd elő a hűtőből, kamrából.
  • A krumplit héjában megfőzött, krumplitörővel áttöröd.
Krumpli áttörve

Krumpli áttörve

 

Megjegyzés:

A pogácsa készítéséhez maradék krumplipürét is felhasználhatsz: vedd figyelembe, hogy ez már egy tej és vaj tartalmú massza és ezért kevesebb tejet és vajat használj a készítésnél.

Krumplis pogácsa készítése

  1. A tejet meglangyosítod, feloldod benne a cukrot, hozzámorzsolod az élesztőt.
  2. A lisztet összekevered a sóval, majd elmorzsolod benne a vajat.
  3. A vajas lisztet és az áttört krumplit összekevered, közepébe mélyedést készítesz.
  4. A felfutott élesztőt beleöntöd a mélyedésbe. Hozzáadod a tojásokat.

    Felfuttatott élesztő és tojás hozzáadása

    Felfuttatott élesztő és tojás hozzáadása

  5. Összekevered.

    Tészta összeállítva

    Tészta összeállítva

  6. Összegyúrod.

    Tészta összegyúrva

    Tészta összegyúrva

  7. Fél órát letakarva pihenteted, keleszted.
  8. Lisztezett deszkára borítod.
  9. Kinyújtod kb. 1 cm vastagra, egyenletesen kevés lisztet hintesz rá.
  10. Két rövidebb oldalát középre hajtod. Utána középen még egyszer összehajtod, így összesen 4 rétegű lesz a tészta.
  11. Ezt a műveletet negyed óránként megismétled, összesen négyszer hajtogatsz. Ügyelj arra, hogy a rétegek között mindig legyen egy kevés liszt.
  12. A sütőt 170 fokon előmelegíted.
  13. A tésztát ismét kinyújtod, de most már 2 cm vastagra. Tetejét éles késsel bekockázod.
  14. 5 cm-es kiszúróval kiszaggatod. Kissé meghengergeted, majd sütőpapírral bélelt sütőlapra teszed. Legyen közöttük hely, mert tovább fognak kelni, még sütés közben is. Egy sütőhöz tartozó nagy tepsiben elférnek.

    Krumplis pogácsák sütés előtt

    Krumplis pogácsák sütés előtt

  15. Tojás sárgájával megkened.
  16. Addig sütöd (alsó-felső beállításban), amíg a teteje szép piros lesz és az alja aranybarna. Ez nagyjából 25 percig fog tartani, de sütőtől függően változhat.
    Krumplis pogácsa sütés után 1

    Krumplis pogácsa sütés után 1

    Krumplis pogácsa sütés után 2

    Krumplis pogácsa sütés után 2

Megjegyzés:

Kisebb szaggatót is használhatsz, akkor a fenti hozzávalókból több pogácsát tudsz sütni és lehet, hogy egy tepsire nem fognak ráférni.

Elkészítési idő:

  • Krumpli főzése, áttörése: 60 perc
  • Tészta összeállítása: 15 perc
  • Pihentetés, kelesztés: 30 perc
  • Hajtogatás: 45 perc
  • Szaggatás, sütőlapra rakás, kenés: 15 perc
  • Sütés: 25 perc

Összesen: 190 perc (ebből munka: 40 perc)

Megjegyzés:

A leírásból láthatod, hogy az elkészítési idő meglehetősen hosszú, valamivel több, mint 3 óra. Igaz a munka ennél sokkal kevesebb, de időben el kell kezdeni, ha valóban habkönnyű pogácsát szeretnél készíteni.

Krumplis pogácsa tálalása

A pogácsákat tálra rakod. Ha lehet, úgy szervezd a sütést, hogy tálaláskor még egy kicsit langyos legyen. Természetesen az sem baj, ha kihűl, mert úgy is nagyon finom és könnyű lesz. Ha nem fogy el, és polietilén zacskóban tárolod, napokig puha marad.

Krumplis pogácsa tálalva 1

Krumplis pogácsa tálalva 1

 

A pogácsát és képeket készítette: Pap Zsuzsa