Kakaós csiga: alapja olyan kelt tészta, amely tejjel, tojással és vajjal készül. Frissen teheted az asztalra, mindenféle adalék nélküli kelt tésztából.

Kakaós csiga 1

Kakaós csiga recept

Elkészítési idő: 150 perc (ebből munka: 50 perc)

Hozzávalók

10 db kakaós csigához (ennyi fér el kényelmesen egy sütőlapon)

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 1,25 dkg élesztő (1/4 csomag)
  • 1 db tojás
  • 1,25 dl tej
  • 1 kiskanál kristálycukor
  • 2 evőkanál porcukor
  • 3,5 dkg vaj
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 5 evőkanál kakaópor
  • 5 evőkanál porcukor
  • 5 dkg vaj

Bevásárlólista

  • 5 dkg élesztő (nem kell mind)
  • 1 db tojás
  • 10 dkg vaj

Emlékeztető: liszt (min. 25 dkg), tej, kristálycukor, porcukor, kakaópor, só

Előkészítés

Készítsd össze a hozzávalókat. A tésztakészítés előtt végy ki mindent a hűtőből, hogy a hozzávalók azonos hőmérsékletűek legyenek.

A kakaós csiga elkészítése

  1. 0,5 dl langyos tejben old fel az 1 kiskanál kristálycukrot és morzsold bele az élesztőt.
  2. Keverd össze egy közepes méretű tálban (ha van kelesztő tálad, akkor abban) a lisztet a sóval és a porcukorral. Készíts mélyedést a közepébe.
  3. Olvaszd fel a 3,5 dkg vajat.
  4. Tedd a liszt közepébe a felfutott élesztőt, a tojást és a felolvasztott vajat.
  5. Dolgozd össze villával, közben add hozzá a maradék tejet.
  6. Kézzel dagaszd addig, amíg a tészta egyenletes, homogén lesz és már nem ragad sem a kezedhez,  sem az edény falához.
  7. Lisztezd be az edény alját (a tészta alatt is legyen egy kevés liszt).
  8. Takard le az edényt (a kelesztőtál tetejével vagy egy konyharuhával).
  9. Hagyd pihenni addig, amíg a tészta kétszer akkorára nő. Ez átlagosan 1 óra, de hőmérséklettől függően lehet több vagy kevesebb.

    Megkelt tészta

    Megkelt tészta

  10. Közben keverd össze a töltelékhez a kakaóport és a cukrot, és olvaszd fel a vajat.

    Cukros kakaópor

    Cukros kakaópor

  11. A tésztát borítsd ki nyújtólapra és nyújtsd téglalap alakúra. Én 25 x 35 cm-re nyújtottam. Ha laposabb és nagyobb csigákat szeretnél, nyújtsd 30 x 30 cm-re.

    Nyújtás 2

    Nyújtás

  12. Kend be a lapot vajjal (használd el a vaj 2/3 részét). Szórd rá a cukros kakaóport.

    Cukros kakaó felkenve

    Cukros kakaó felkenve

  13. Szórd rá ecsettel a maradék vajat.
    Vajjal meglocsolva

    Vajjal meglocsolva

    Feltekerés

    Feltekerés

  14. Csavard fel a tésztát, mint a bejglit. Vágd 10 egyenlő részre és helyezd el egy sütőpapírral bélelt sütőlapon.  Pihentesd 20 percig. Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokon.

    Szétvágva pihentetés

    Szétvágva pihentetés

  15. Süsd a csigákat 180 fokon 20 percig. A kakaós csiga elkészült.

    Megsütve 1

    Megsütve

Elkészítési idő:

  • Hozzávalók kimérése, dagasztás: 20 perc
  • Kelesztés: 60 perc
  • Kakaós csiga összeállítása, feldarabolás:  30 perc
  • Pihentetés: 20 perc
  • Sütés: 20 perc

Összesen: 150 perc (ebből munka: 50 perc)

Tálalás

Rakd tálra vagy tányérokra. Ha édesebben szeretnéd, szórd meg porcukorral.

Kakaós csiga 2

Kakaós csiga 2

 

Képek:  saját készítésű kakaós csiga saját felvételei