Kakaós csiga: alapja olyan kelt tészta, amely tejjel, tojással és vajjal készül. Frissen teheted az asztalra, mindenféle adalék nélküli kelt tésztából.
Kakaós csiga recept
Elkészítési idő: 150 perc (ebből munka: 50 perc)
Hozzávalók
10 db kakaós csigához (ennyi fér el kényelmesen egy sütőlapon)
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1,25 dkg élesztő (1/4 csomag)
- 1 db tojás
- 1,25 dl tej
- 1 kiskanál kristálycukor
- 2 evőkanál porcukor
- 3,5 dkg vaj
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 5 evőkanál kakaópor
- 5 evőkanál porcukor
- 5 dkg vaj
Bevásárlólista
- 5 dkg élesztő (nem kell mind)
- 1 db tojás
- 10 dkg vaj
Emlékeztető: liszt (min. 25 dkg), tej, kristálycukor, porcukor, kakaópor, só
Előkészítés
Készítsd össze a hozzávalókat. A tésztakészítés előtt végy ki mindent a hűtőből, hogy a hozzávalók azonos hőmérsékletűek legyenek.
A kakaós csiga elkészítése
- 0,5 dl langyos tejben old fel az 1 kiskanál kristálycukrot és morzsold bele az élesztőt.
- Keverd össze egy közepes méretű tálban (ha van kelesztő tálad, akkor abban) a lisztet a sóval és a porcukorral. Készíts mélyedést a közepébe.
- Olvaszd fel a 3,5 dkg vajat.
- Tedd a liszt közepébe a felfutott élesztőt, a tojást és a felolvasztott vajat.
- Dolgozd össze villával, közben add hozzá a maradék tejet.
- Kézzel dagaszd addig, amíg a tészta egyenletes, homogén lesz és már nem ragad sem a kezedhez, sem az edény falához.
- Lisztezd be az edény alját (a tészta alatt is legyen egy kevés liszt).
- Takard le az edényt (a kelesztőtál tetejével vagy egy konyharuhával).
- Hagyd pihenni addig, amíg a tészta kétszer akkorára nő. Ez átlagosan 1 óra, de hőmérséklettől függően lehet több vagy kevesebb.
Megkelt tészta
- Közben keverd össze a töltelékhez a kakaóport és a cukrot, és olvaszd fel a vajat.
Cukros kakaópor
- A tésztát borítsd ki nyújtólapra és nyújtsd téglalap alakúra. Én 25 x 35 cm-re nyújtottam. Ha laposabb és nagyobb csigákat szeretnél, nyújtsd 30 x 30 cm-re.
Nyújtás
- Kend be a lapot vajjal (használd el a vaj 2/3 részét). Szórd rá a cukros kakaóport.
Cukros kakaó felkenve
- Szórd rá ecsettel a maradék vajat.
Vajjal meglocsolva
Feltekerés
- Csavard fel a tésztát, mint a bejglit. Vágd 10 egyenlő részre és helyezd el egy sütőpapírral bélelt sütőlapon. Pihentesd 20 percig. Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokon.
Szétvágva pihentetés
- Süsd a csigákat 180 fokon 20 percig. A kakaós csiga elkészült.
Megsütve
Elkészítési idő:
- Hozzávalók kimérése, dagasztás: 20 perc
- Kelesztés: 60 perc
- Kakaós csiga összeállítása, feldarabolás: 30 perc
- Pihentetés: 20 perc
- Sütés: 20 perc
Összesen: 150 perc (ebből munka: 50 perc)
Tálalás
Rakd tálra vagy tányérokra. Ha édesebben szeretnéd, szórd meg porcukorral.
Kakaós csiga 2
Képek: saját készítésű kakaós csiga saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások