Diós csiga: más néven darázsfészek – gyerekkoromban otthon így hívtuk – bár fogalmam sincs, hogy mi köze lehet ennek a finom kelt tésztának a darazsakhoz. Én is inkább diós csigának neveztem el.
Diós csiga recept
Elkészítési idő: 140 perc (ebből munka: 50 perc)
Hozzávalók
12 db diós csigához
A kelt tésztához:
- 25 dkg liszt
- 2 tojás sárgája
- 1,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 kiskanál kristálycukor
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 8 dkg darált dió
- 8 dkg porcukor
- 8 dkg vaj
Az öntözéshez:
- 1 dl tej
- 1/2 csomag vaníliás cukor
Bevásárlólista
- 1 kg liszt (nem kell mind, legyen otthon)
- 2 tojás
- 5 dkg élesztő
- 10 dkg (darált) dió
- 10 dkg vaj
- 1 tasak vaníliás cukor
Emlékeztető: tej, kristálycukor, só, porcukor,
Megjegyzés:
Ez a mennyiség nálam egy 20 x 20 cm-es tepsiben készült, ami fél adagnak tekinthető. Ha normál méretű tepsivel dolgozol, akkor vedd a mennyiségek kétszeresét.
Előkészítés
A készítés előtt egy órával mindent vegyél ki a hűtőből.
Diós csiga elkészítése
- A kelt tésztához 1 dl tejet meglangyosítasz, feloldod benne az 1 kiskanál kristálycukrot és belemorzsolod az élesztőt.
- Egy tálba beleteszed a kimért lisztet, belekevered a sót és mélyedést formázol a közepébe.
- Amikor az élesztős tej felhabosodott, beöntöd a mélyedésbe és beleteszed a két tojás sárgáját.
- Egy villával összedolgozod.
- Kézzel egyenletesre gyúrod, dagasztod, Ha szükséges, tehetsz hozzá még egy kis tejet, vagy lisztet.
- Letakarva fél óráig pihenteted, keleszted (a tészta térfogata meg fog nőni).
- Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket: keverd habosra a vajat a cukorral, majd részletekben tedd hozzá a diót és keverd össze.
Töltelék dióval
- A megkelt tésztát nyújtsd téglalap alakúra (nálam ez kb. 25 x 35 cm volt). Ha dupla adagot készítesz, vágd ketté as nyújts két lapot.
Tészta kelesztés után
Tészta kinyújtva
- Kend meg a tésztát a töltelékkel.
Töltelék felkenése
Töltelék felkenve
- Csavard össze a hosszabbik oldalánál kezdve.
Tészta felcsavarva
- A felcsavart tésztát egyéles késsel darabold fel 12 egyenlő részre (először vágd félbe, aztán megint félbe, utána háromba, így szép egyformák lesznek a tészta darabok.
Felcsavart tészta felszeletelve
- Rakd be tepsibe úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, mert még kelni fognak. Nagyon vékonyan bekenheted olajjal a csigák oldalát, akkor sülés után könnyebben szét lehet szedni. (Nálam kicsit hosszúkásak lettek a darabok a tepsi alakja miatt. E szerint a diós csiga recept szerint a csigák magasabbak lesznek, mint például a pékségekben kapható kakaós csiga. Több lesz a belső puha tészta és kevesebb a külső kemény burkolat. Természetesen formázhatod másképp is: alacsonyabbra és laposra, ez esetben süsd a sütő tepsijében.
Tészta szeletek sütés előtt
- Takard le és pihentesd fél órát.
- Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokon.
- Old fel a vaníliás cukrot a másik 1 dl tejben.
- Sütés: 180 fokon, alsó-felső állásban 25 – 30 percig (ez az idő függ s sütődtől és a tészta vastagságától, akkor kész, ha szép barnás a teteje).
- Locsold meg a vaníliás tejjel, majd tedd vissza a sütőbe még annyi időre, ameddig a tejet a tészta felissza (ez azért kell, mert így marad puha a tészta teteje is.
Tészta megsütve
Elkészítési idő:
- kelt tészta elkészítése: 20 perc
- töltelék elkészítése: 15 perc
- tészta formázása: 15 perc
- kelesztési idők: 60 perc (ezalatt mást csinálhatsz, többek között elkészítheted a tölteléket – az összes idő akkor ennyivel rövidebb lesz)
- sütési idő: 30 perc (ezalatt mást csinálhatsz)
Összes idő: 140 perc – jó időkihasználással 125 perc (ebből munkaidő: 50 perc)
Tálalás
Nem kell semmi faxni. Teheted tálra vagy tányérokra, mindenki szeretni fogja.
Diós csiga tálalva
Találkozhatsz más diós csiga receptekkel is. Van, aki laposabbra készíti, mint a kakaós csigát. Nálunk otthon úgy készült, ahogy ebben a leírásban olvastad.
Képek: saját készítésű tészta saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások