Diós csiga: más néven darázsfészek – gyerekkoromban otthon így hívtuk – bár fogalmam sincs, hogy mi köze lehet ennek a finom kelt tésztának a darazsakhoz. Én is inkább diós csigának neveztem el.

Diós csiga 1

Diós csiga recept

Elkészítési idő: 140 perc (ebből munka: 50 perc)

Hozzávalók

12 db diós csigához

A kelt tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 2 tojás sárgája
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kiskanál kristálycukor
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 8 dkg darált dió
  • 8 dkg porcukor
  • 8 dkg vaj

Az öntözéshez:

  • 1 dl tej
  • 1/2  csomag vaníliás cukor

Bevásárlólista

  • 1 kg liszt (nem kell mind, legyen otthon)
  • 2 tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg (darált) dió
  • 10 dkg vaj
  • 1 tasak vaníliás cukor

Emlékeztető: tej, kristálycukor, só, porcukor,

Megjegyzés:

Ez a mennyiség nálam egy 20 x 20 cm-es tepsiben készült, ami fél adagnak tekinthető. Ha normál méretű tepsivel dolgozol, akkor vedd a mennyiségek kétszeresét.

Előkészítés

A készítés előtt egy órával mindent vegyél ki a hűtőből.

Diós csiga elkészítése

  1. A kelt tésztához 1 dl tejet meglangyosítasz, feloldod benne az 1 kiskanál kristálycukrot és belemorzsolod az élesztőt.
  2. Egy tálba beleteszed a kimért lisztet, belekevered a sót és mélyedést formázol a közepébe.
  3. Amikor az élesztős tej felhabosodott, beöntöd a mélyedésbe és beleteszed a két tojás sárgáját.
  4. Egy villával  összedolgozod.
  5. Kézzel egyenletesre gyúrod, dagasztod,  Ha szükséges, tehetsz hozzá még egy kis tejet, vagy lisztet.
  6. Letakarva fél óráig pihenteted, keleszted  (a tészta térfogata meg fog nőni).
  7. Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket: keverd habosra a vajat a cukorral, majd részletekben tedd hozzá a diót és  keverd össze.

    Töltelék dióval

    Töltelék dióval

  8. A megkelt tésztát nyújtsd téglalap alakúra (nálam ez kb. 25 x 35 cm volt). Ha dupla adagot készítesz, vágd ketté as nyújts két lapot.
    Tészta kelesztés után

    Tészta kelesztés után

    Tészta kinyújtva

    Tészta kinyújtva

  9. Kend meg a tésztát a töltelékkel.
    Töltelék felkenése

    Töltelék felkenése

    Töltelék felkenve

    Töltelék felkenve

  10. Csavard össze a hosszabbik oldalánál kezdve.

    Tészta felcsavarva

    Tészta felcsavarva

  11. A felcsavart tésztát egyéles késsel darabold fel 12 egyenlő részre (először vágd félbe, aztán megint félbe, utána háromba, így szép egyformák lesznek a tészta darabok.

    Felcsavart tészta felszeletelve

    Felcsavart tészta felszeletelve

  12. Rakd be tepsibe úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, mert még kelni fognak. Nagyon vékonyan bekenheted olajjal a csigák oldalát, akkor sülés után könnyebben szét lehet szedni. (Nálam kicsit hosszúkásak lettek a darabok a tepsi alakja miatt. E szerint a diós csiga recept szerint a csigák magasabbak lesznek, mint például a pékségekben kapható kakaós csiga. Több lesz a belső puha tészta és kevesebb a külső kemény burkolat. Természetesen formázhatod másképp is: alacsonyabbra és laposra, ez esetben süsd a sütő tepsijében.

    Tészta szeletek sütés előtt

    Tészta szeletek sütés előtt

  13. Takard le és pihentesd fél órát.
  14. Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokon.
  15. Old fel a vaníliás cukrot a másik 1 dl tejben.
  16. Sütés: 180 fokon, alsó-felső állásban 25 – 30 percig (ez az idő függ s sütődtől és a tészta vastagságától, akkor kész, ha szép barnás a teteje).
  17. Locsold meg a vaníliás tejjel, majd tedd vissza a sütőbe még annyi időre, ameddig a tejet a tészta felissza (ez azért kell, mert így marad puha a tészta teteje is.

    Tészta megsütve

    Tészta megsütve

Elkészítési idő:

  • kelt tészta elkészítése: 20 perc
  • töltelék elkészítése: 15 perc
  • tészta formázása: 15 perc
  • kelesztési idők: 60 perc (ezalatt mást csinálhatsz, többek között elkészítheted a tölteléket – az összes idő akkor ennyivel rövidebb lesz)
  • sütési idő: 30 perc (ezalatt mást csinálhatsz)

Összes idő: 140 perc – jó időkihasználással 125 perc (ebből munkaidő: 50 perc)

Tálalás

Nem kell semmi faxni. Teheted tálra vagy tányérokra, mindenki szeretni fogja.

Diós csiga tálalva 1

Diós csiga tálalva

Találkozhatsz más diós csiga receptekkel is. Van, aki laposabbra készíti, mint a kakaós csigát. Nálunk otthon úgy készült, ahogy ebben a leírásban olvastad.

 

Képek: saját készítésű tészta saját felvételei.