Káposztás kocka, vagy másképp káposztás tészta: az egyik legolcsóbb és legegyszerűbb magyaros tésztaétel. Ma kissé feledésbe merült. Ha jól készíted, lehet, hogy megkedveled.

Káposztás kocka

Káposztás kocka, káposztás tészta recept

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 40 dkg száraz kockatészta (lehet, hogy 30 dkg is elég, étvágytól függően)
  • 1/2 fej közepes fehér fejes káposzta
  • 2 evőkanál libazsír (más zsiradék is lehet)
  • 1 teáskanál só
  • 1 kávéskanál bors

Bevásárlólista

  • 40 dkg száraz kockatészta
  • 1/2 fej közepes fehér káposzta

Emlékeztető: liba vagy sertészsír, őrölt bors, só

Megjegyzések:

  • A képeken házi tésztát látsz. Ezt csak akkor javaslom, ha gyakorlatod van benne és időd is van a tésztakészítéshez. Ha ez nincs így, vásárolj inkább jó minőségű kész tésztát.
  • Ha jobban szereted, fodros tésztát is használhatsz hozzá.
  • Ez a káposztás tészta recept sóval, borssal készített káposztás tészta. Készítheted édesen is, akkor hagyd el a borsot, használj kevesebb sót, és a kész tésztára szórj porcukrot ízlés szerint.

Káposztás kocka elkészítése

  1. A káposzta külső leveleit szedd le, a hibás részeket távolítsd el, a leveleket öblítsd le. Torzsáját vágd ki és szeld fel vékony szálakra, de még jobb, ha lereszeled.

    Párolt káposzta készítése 1

    Felszeletelt káposzta

  2. Sózd meg a káposztát kevés sóval. Ha van időd, hagyd állni egy-két óra hosszat. Össze fog esni és könnyebb lesz megpárolni.
  3. A zsírt olvaszd meg, tedd rá a káposztát, ízlés szerint szórj rá törött borsot (lehet fekete vagy fehér. Keverd össze, nagyon kevés vizet tégy alá (1-2 evőkanálnyit), fedd le és hagyd párolódni, amíg összeesik.
    Párolt káposzta készítése 4

    Párolt káposzta készítése

    Káposzta párolása 2

    Káposzta párolása

  4. Vedd le a fedőt, párold tovább, közben időnként keverd át.

    Párolt káposzta

    Párolt káposzta

  5. Közben tedd fel főni a tésztát sós vízben.
    Tészta kifőzése 1

    Tészta kifőzése 1

    Tészta kifőzése 2

    Tészta kifőzése 2

  6. A kifőtt tésztát szedd ki egy nagyobb tálba.

    Kifőtt tészta

    Kifőtt tészta

  7. Tedd rá a káposztát, keverd össze. Ezzel kész is a tészta.

Elkészítési idő:

  • Káposzta feldolgozása: 15 perc
  • Káposzta párolása, közben a tészta kifőzése: 25 perc

Összesen: 45 perc

Megjegyzés:

  • A párolt káposztát előre is elkészítheted, akár előző nap. Ez esetben negyed óra alatt kész ételt tudsz az asztalra tenni.

Tálalás

Melegen. Ha van maradék, könnyen felmelegíthető. Egy nagyon kevés csípős paprikával is megbolondíthatod, ha a család a csípőset szereti.

Káposztás kocka tálalása 1

Káposztás kocka tálalása 1

Káposztás kocka tálalása 2

Káposztás kocka tálalása 2

 

Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa