Káposztás kocka, vagy másképp káposztás tészta: az egyik legolcsóbb és legegyszerűbb magyaros tésztaétel. Ma kissé feledésbe merült. Ha jól készíted, lehet, hogy megkedveled.
Káposztás kocka, káposztás tészta recept
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 40 dkg száraz kockatészta (lehet, hogy 30 dkg is elég, étvágytól függően)
- 1/2 fej közepes fehér fejes káposzta
- 2 evőkanál libazsír (más zsiradék is lehet)
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál bors
Bevásárlólista
- 40 dkg száraz kockatészta
- 1/2 fej közepes fehér káposzta
Emlékeztető: liba vagy sertészsír, őrölt bors, só
Megjegyzések:
- A képeken házi tésztát látsz. Ezt csak akkor javaslom, ha gyakorlatod van benne és időd is van a tésztakészítéshez. Ha ez nincs így, vásárolj inkább jó minőségű kész tésztát.
- Ha jobban szereted, fodros tésztát is használhatsz hozzá.
- Ez a káposztás tészta recept sóval, borssal készített káposztás tészta. Készítheted édesen is, akkor hagyd el a borsot, használj kevesebb sót, és a kész tésztára szórj porcukrot ízlés szerint.
Káposztás kocka elkészítése
- A káposzta külső leveleit szedd le, a hibás részeket távolítsd el, a leveleket öblítsd le. Torzsáját vágd ki és szeld fel vékony szálakra, de még jobb, ha lereszeled.
- Sózd meg a káposztát kevés sóval. Ha van időd, hagyd állni egy-két óra hosszat. Össze fog esni és könnyebb lesz megpárolni.
- A zsírt olvaszd meg, tedd rá a káposztát, ízlés szerint szórj rá törött borsot (lehet fekete vagy fehér. Keverd össze, nagyon kevés vizet tégy alá (1-2 evőkanálnyit), fedd le és hagyd párolódni, amíg összeesik.
- Vedd le a fedőt, párold tovább, közben időnként keverd át.
- Közben tedd fel főni a tésztát sós vízben.
- A kifőtt tésztát szedd ki egy nagyobb tálba.
- Tedd rá a káposztát, keverd össze. Ezzel kész is a tészta.
Elkészítési idő:
- Káposzta feldolgozása: 15 perc
- Káposzta párolása, közben a tészta kifőzése: 25 perc
Összesen: 45 perc
Megjegyzés:
- A párolt káposztát előre is elkészítheted, akár előző nap. Ez esetben negyed óra alatt kész ételt tudsz az asztalra tenni.
Tálalás
Melegen. Ha van maradék, könnyen felmelegíthető. Egy nagyon kevés csípős paprikával is megbolondíthatod, ha a család a csípőset szereti.
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa
Kedves Zsuzsa!
Én a káposztás tésztát másképp készítem:
Zsíradékon (zsír, vagy étolaj) cukrot karamellizálok, arra teszem az apróra vágott káposztát, összekeverem, majd sóval, borssal fűszerezve fedő alatt puhára párolom. A kifőtt tésztát a készre párolt káposztába keverem.
Kedves Balázs Józsefné!
Nagyon tetszik a módszered. Köszönöm. Én ugyanis – be kell vallanom – nem vagyok valami nagy káposztás tészta rajongó, de sokan szeretik. Még az is lehet, hogy a te módszereddel én is megszeretem majd. Ki fogom próbálni.