Túrós tészta: nem annyira híres ugyan, mint a túrós csusza, de hasonló módon készül és sült salonnakockákkal a tetjén nagyon finom tésztaétel.
Túrós tészta recept
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 40 dkg száraz hosszúmetélt (ha készíted a tésztát, 4 tojást használj hozzá)
- 25 dkg tehéntúró
- 4 evőkanál tejföl
- 10 dkg füstölt szalonna + 4 szelet kakastarélyhoz (ez utóbbi nem feltétlenül kell
- só (1 mokkás kanálnyi a túróhoz és 1 teáskanálnyi a főzővízbe)
- 1/2 csokor petrezselyem vagy snidling
Bevásárló lista
- 40 dkg száraz hosszúmetélt
- 25 dkg tehéntúró
- 1 kis pohár tejföl
- 15 dkg füstölt szalonna
- 1/2 csokor petrezselyem vagy snidling
Emlékeztető: nincs
Megjegyzés:
- Ha egy laktató leves után második fogásnak készíted, fel mennyiségeket használj!
Előkészítés
- Felteszel 4 liter vizet melegedni egy nagyobb lábasban vagy fazékban. Beleteszed a teáskanálnyi sót.
- A túrót egy villával összetöröd.
- Hozzáteszel 2 evőkanálnyi tejfölt, 1 mokkáskanálnyi sót és alaposan összedolgozod. Előfordulhat, hogy több tejföl kell bele – függ a túró nedvesség tartalmától.
- A szalonnát kis kockákra vágod és egy akkora edényben kiolvasztod, amekkorába később a tészta is belefér. Kissé megpirítod. A pörcöt kiszeded a zsírból. A zsír egy részét is szedd ki a lábasból és tedd félre egy kicsi edényben. Ha kakastaréjt készítesz, vagdald be a szalonnaszeleteket a bőrrel ellentétes oldalon, azt is olvaszd ki és kicsit pirítsd is meg.
- A petrezselymet vagy snidlinget néhány szál kivételével vágd fel apróra.
Túrós tészta készítése
Ez az egyszerű étel néhány rövid lépésben elkészíthető:
- Amikor a víz felforr, beleteszed a száraz tésztát és főzni kezded. Ügyelja arra, hogy a víz közben forrjon. A főzési időt a tészta csomagolásán megtalálod (a tészta gyártójától, fajtájától függően ez 6 – 10 perc szokott lenni. Az idő lejárta után kóstold meg, mert előfordulhat, hogy akkor még keményebb, mint ahogy te szeretnéd. Ha így áll a dolog, főzd tovább és ellenőrizd. Arra számíts, hogy amikor a tésztát kiszedted, az még forró és néhány percig tovább fő. Ne öblítsd le!
- Amikor a fészta megfőtt, kiszeded a szalonnazsíros lábasba és összekevered a zsírral. Így a tészták nem fognak összeragadni.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Tészta kifőzése: 10 perc
- Tálalás: 5 perc
Összesen: 35 perc
Tálalás
A tésztát tányérokra szeded. Ráteszed a tejföllel összekevert túrót, rá még egy kevés tejfölt és megszórod a szalonnakockákkal és a petrezselyemmel vagy snidlinggel. A félretett szalonnazsírral is megöntözgetheted.
Megjegyzés:
Felhívom figyelmedet a mostanában tésztaételekhez divatos kalap-tányérra!
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások