Túrós tészta: nem annyira híres ugyan, mint a túrós csusza, de hasonló módon készül és sült salonnakockákkal a tetjén nagyon finom tésztaétel.

Túrós tészta

Túrós tészta recept

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 40 dkg száraz hosszúmetélt (ha készíted a tésztát, 4 tojást használj hozzá)
  • 25 dkg tehéntúró
  • 4 evőkanál tejföl
  • 10 dkg füstölt szalonna + 4 szelet kakastarélyhoz (ez utóbbi nem feltétlenül kell
  • só (1 mokkás kanálnyi a túróhoz és 1 teáskanálnyi a főzővízbe)
  • 1/2 csokor petrezselyem vagy snidling

Bevásárló lista

  • 40 dkg száraz hosszúmetélt
  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 kis pohár tejföl
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1/2 csokor petrezselyem vagy snidling

Emlékeztető: nincs

Megjegyzés:

  • Ha egy laktató leves után második fogásnak készíted, fel mennyiségeket használj!

Előkészítés

  • Felteszel 4 liter vizet melegedni egy nagyobb lábasban vagy fazékban. Beleteszed a teáskanálnyi sót.
  • A túrót egy villával összetöröd.
  • Hozzáteszel 2 evőkanálnyi tejfölt, 1 mokkáskanálnyi sót és alaposan összedolgozod. Előfordulhat, hogy több tejföl kell bele – függ a túró nedvesség tartalmától.
  • A szalonnát kis kockákra vágod és egy akkora edényben kiolvasztod, amekkorába később a tészta is belefér. Kissé megpirítod. A pörcöt kiszeded a zsírból. A zsír egy részét is szedd ki a lábasból és tedd félre egy kicsi edényben. Ha kakastaréjt készítesz, vagdald be a szalonnaszeleteket a bőrrel ellentétes oldalon, azt is olvaszd ki és kicsit pirítsd is meg.
  • A petrezselymet vagy snidlinget néhány szál kivételével vágd fel apróra.

Túrós tészta készítése

Ez az egyszerű étel néhány rövid lépésben elkészíthető:

  1. Amikor a víz felforr, beleteszed a száraz tésztát és főzni kezded. Ügyelja arra, hogy a víz közben forrjon. A főzési időt a tészta csomagolásán megtalálod (a tészta gyártójától, fajtájától függően ez 6 – 10 perc szokott lenni. Az idő lejárta után kóstold meg, mert előfordulhat, hogy akkor még keményebb, mint ahogy te szeretnéd. Ha így áll a dolog, főzd tovább és ellenőrizd. Arra számíts, hogy amikor a tésztát kiszedted, az még forró és néhány percig tovább fő. Ne öblítsd le!
  2. Amikor a fészta megfőtt, kiszeded a szalonnazsíros lábasba és összekevered a zsírral. Így a tészták nem fognak összeragadni.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Tészta kifőzése: 10 perc
  • Tálalás: 5 perc

Összesen: 35 perc

Tálalás

A tésztát tányérokra szeded. Ráteszed a tejföllel összekevert túrót, rá még egy kevés tejfölt és megszórod a szalonnakockákkal és a petrezselyemmel vagy snidlinggel. A félretett szalonnazsírral is megöntözgetheted.

Túrós tészta tálalva 1

Túrós tészta tálalva 1

Túrós tészta tálalva 2

Túrós tészta tálalva 2

Túrós tészta tálalva 3

Túrós tészta tálalva 3

Megjegyzés:

Felhívom figyelmedet a mostanában tésztaételekhez divatos kalap-tányérra!

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.