Túrós csusza: ehető önálló ételként vagy köretként például harcsapaprikáshoz. Így vagy úgy, ez az étel méltán került be a magyar nemzeti ételek közé.
Túrós csusza készítése
Elkészítési idő: 60 perc (ebből munka: 30 perc) – házi tésztából 30 perccel több
Hozzávalók
4 személyre (köretként 6-8 személyre)
- 500 g csuszatészta
- 400 g tehéntúró
- 3,5 dl tejföl
- 10 – 15 dkg füstölt szalonna
- só
Bevásárlólista
- 500 g csuszatészta (készen vett, vagy otthon készített)
- 400 g tehéntúró
- 2 kis pohár tejföl
- 15 dkg füstölt szalonna
Emlékeztető: só
Megjegyzések:
- Én a csusza tésztát 5 tojásból itthon készítettem, de Neked csak akkor ajánlom, ha van rá időd. Ha még nem készítettél házi tésztát, akkor inkább végy készen jó minőségűt. Nem ördöngösség ugyan az otthoni tésztakészítés, de van néhány dolog, amit tudnod kell hozzá.
- Ha kicsit kevesebb szalonnával szeretnéd, akkor ne tégy szalonna darabokat a tetejére.
Előkészítés
- Kapcsold be a sütőt 180 fokra.
- Tegyél fel vizet melegedni egy 5 literes fazékban (4 liter víz kell a tészta kifőzéséhez).
- A szalonnát vágd fel. Készíts 2-3 kakastaréjt (a héját ne vágd le, mert akkor nem fog felgöndörödni), a többit kockázd fel.
Szalonna felvágva
- A túrót dolgozd össze egy villával és 2,5 dl tejföllel (a többit tedd félre, a tészta tetejére.
Túró és tejföl összekeverve
A túrós csusza elkészítése
- A szalonnakockákat olvaszd ki és a pörcöt szedd ki egy kistányérra.
Szalonna kockák kiolvasztva
- Tegyél a vízbe sót, és amikor már lobogva forr, tedd bele a tésztát. Annyi ideig főzd, amennyi a tészta zacskójára van írva. Amikor letelt a főzési idő, szedd ki a tésztát és keverd össze a szalonnazsírral.
Csuszatészta kifőzése
Csuszatészta kiszedése
Csuszatészta szalonnazsírral
- Tedd rá a túrót és a szalonnapörcöt, keverd jól össze és tedd át egy tűzálló tálba (lehet akár tepsi is).
- Tetejére kend a maradék tejfölt, tedd rá a kakastaréjokat és tedd be a sütőbe.
Túrós csusza sütés előtt
- Süsd át 15-20 percig (elég, ha átforrósodik, a teteje kissé megpirul és a szalonna szeletek meggörbülnek).
Túrós csusza készen
Elkészítési idő:
- Csuszatészta kifőzése (közben: túró összekeverése, szalonna felvágása): 15 perc
- Szalonna kiolvasztása: 10 perc
- Összekeverés: 5 perc
- Átsütés: 30 perc – házi tésztából készítve 30 perccel több
Összesen: 60 perc (ebből munka: 30 perc)
A túrós csusza tálalása
A sütőtálban is asztalra adhatod, vagy tányérokra teszed (ha éppen van otthon, egy petrezselyem bóbitával).
Túrós csusza tálalva
Nagy fazekat tészta kifőzéséhez keress itt.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások