Tejszínes brokkolis tészta: egy változat a brokkoli elkészítéséhez. A tésztával kiegészítve gyorsan elkészíthető egytál étel is lehet.
Tejszínes brokkolis tészta recept
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 30 dkg száraz tészta – spagetti, orsó, penne, masni (nagy étvágyúaknál 40 dkg)
- 1 közepes fej brokkoli (utóbbi esetben nagy fej)
- 200 ml főzőtejszín
- 2 dkg vaj
- 2 teáskanál liszt
- fűszerek: só, fehér bors, szerecsendió
- 4 dkg félkemény reszelhető sajt.
- 1 dkg parmezán sajt
Megjegyzések:
- Mirelit brokkolit is használhatsz. Ebből egy vagy két csomag kell attól függően, mekkora adagokat akarsz készíteni.
- A képeken 2 adag étel készítését látod.
Bevásárlólista
- 1 csomag száraz tészta (általában 50 dkg-os)
- 1 fej brokkoli
- 200 ml főzőtejszín
- 4 dkg félkemény, reszelhető sajt
- reszelt parmezán a legkisebb csomagolásban (ha van otthon, akár reszeletlen, akkor ez nem kell)
Emlékeztető: vaj, liszt, fehér bors, szerecsendió
Előkészítés
- Felteszed a tészta főzővizét (3 – 4 liter víz, 1 teáskanál só). Ha vízforralót használsz, gyorsabban elkészül az étel. A tésztafőzésről részletesen egy másik írásomban olvashatsz.
- A brokkolit rózsákra szeded. Ha hosszú a száruk, levágod. (Ez sajnos keményebb, mint a brokkoli rózsa, azért itt nem tudod felhasználni. Tedd félre (akár fagyasztóban) és tedd bele egy zöldséglevesbe. A brokkoli rózsákat leöblíted.
- Ha darabos sajtod van, lereszeled.
Tejszínes brokkolis tészta készítése
- A tésztát a lobogó forró vízbe felteszed főni. A spagetti valószínűleg kilóg belőle, ezért, amikor a vízben levő tészta már ruhalmas, a tetejét is hajlítsd bele a forró vízbe. A főzési idő a csomagoláson megtalálható, de lehet – amennyiben a puhább tésztát kedveled, egy kicsit tovább kell majd főznöd.
tészta főzése
- A brokkoli rózsákat kevés (1 – 2 dl) vízzel felteszed párolódni. A pároló vízbe tégy 1 kiskanál sót. Amikor félpuhára párolódott (ez általában 5-6 perc alatt megtörténik), öntsd le róla a forró vizet, hogy ne puhuljon tovább. Könnyen szétfő.
Brokkoli rózsák megpárolva
- Amíg a tészta és a brokkoli fő, elkészíted a tejszínes mártást. A vajat megolvasztod, beleteszed a lisztet, kicsit megfuttatod a vajban, majd keverés közben felengeded a tejszínnel. Ha túl híg lenne, kissé besűríted. Fehér borssal, reszelt vagy őrölt szerecsendióval, sóval ízesíted. A fűszereikből annyit használj, amennyi a te ízlésednek megfelel. (A szerecsendióval vigyázz, erős ízhatású.)
Tejszínes mártás készítése 1
Tejszínes mártás készítése 2
- A félpuhára párolódott brokkolit a mártásba teszed, összekevered.
Brokkoli hozzáadása
- A főzővízből kivett tésztát (nem öblíted le!) hozzáadod. Ha szükséges, kicsit melegítheted.
Kifőzött spagetti
Kifőzött spagetti hozzáadása
- Az egészet összekevered és ezzel az étel elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 5 perc
- Főzés, párolás, mártás készítés, összekeverés: 15 perc
Összesen: 20 perc
Tejszínes brokkolis tészta tálalása
Frissen tálalod. Az elkészült ételt tányérokra szeded. Rászórod a reszelt sajt(ok)at.
Brokkolis tészta tálalva
Recept és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások