Szilvalekváros gombóc: ha nincs szilva, a hagyományos, cukor nélküli szilvalekvárral nagyon jó gombócot lehet készíteni. Próbáld ki, ha eddig még nem tetted meg.
Összesen: 130 perc (ebből munka: 55 perc)
Szilvalekváros gombóc recept
Hozzávalók
4 személyre
- 75 dkg krumpli (kb. 60 dkg áttört krumpli lesz belőle)
- 20 dkg liszt
- 2 csipet só
- 1 tojás
- 16 kiskanálnyi sűrű, cukor nélküli szilvalekvár
- 1 evőkanál zsír
- 6 evőkanál zsemlemorzsa
- 4 evőkanál fahéjas porcukor
Megjegyzés:
A képeken 8 db gombóc készítését látod.
Krumplis tészta készítése
- A krumplit héjában megfőzöd.
- Forrón lehántod a héját és krumplitörővel áttöröd.
- Amikor langyosra hűlt, megsózod, hozzákevered a liszt háromnegyet részt.
- Hozzáteszed a tojást és összedolgozod tésztává.
A krumplis tészta készítését részletesen itt olvashatod.
Szilvalekváros gombóc készítése
- Egy nagyobb fazékban (kb. 4 literes) felteszel vizet forralni.
- A zsíron megpirítod a szemlemorzsát. Vigyázz, ne hagyd ott, mert könnyen odaéghet. Használj nagyobb lábast, hogy mind a 16 gombóc férjen el benne.
- A tésztát két részre osztod.
- Az egyik darabot kinyújtod 20 x 40 cm-es méretűre.
- A képen látható módon 8 részre osztod.
- Minden négyzetre teszel egy – egy kiskanál szilvalekvárt.
- Megformázod a gombócokat: a tésztát négy sarkánál ráhajtod a lekvárra. A keletkező csücsköket ismét ráhajtod.
- Két tenyered közé veszed és gombócokat formálsz belőle. Ügyelj arra, hogy a tészta sehol ne legyen nagyon vékony, mert akkor a kifőzésnél könnyen kiszakadhat.
- A gombócok kifőzését forrásban levő vízben végezd. Először le fognak ülni a lábos fenekére. Hogy oda ne ragadjanak, megfelelő eszközzel tudod megakadályozni úgy, hogy alájuk nyúlva leválasztod onnan.
- Amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére, lyukas kiszedő kanállal egyenként kiszeded, lecsepegteted és a pirított zsemlemorzsába forgatod.
- Ha elkészültél, a tészta másik feléből elkészíted a további 8 db gombócot. Ezeket is kifőzöd és beleforgatod a zsemlemorzsába. Ha ezt a lábast rázogatva teszed, a gombócok nem fognak deformálódni.
Elkészítési idő:
- Krumplis tészta elkészítése: 100 perc
- Zsemlemorzsa pirítása: 5 perc
- Gombócok formázása: 10 perc
- Kifőzés, zsemlemorzsába forgatás: 15 perc
Összesen: 130 perc (ebből munka: 55 perc)
Tálalás
A gombócokat tányérokra teszed. Megszórod fahéjas porcukorral. Ezt úgy is megteheted, hogy először félbe vágod azokat.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Köszönöm az ötleteket és a hasznos tanácsokat! Holnap szilvalekváros gombócot fogok főzni! 🙂