Stíriai metélt: mostanában ritkán készített, túrós metéltből vaníliás-tojásos-mazsolás öntettel átsütött finom édes rakott tészta. Ha eddig nem tetted, próbáld ki minél előbb!
Stíriai metélt recept
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók
4 személyre
A tésztához:
- 25 dkg túró
- 5 evőkanál liszt
- 1 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál porcukor
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 4 dkg vaj (a kész tészta beleforgatásához)
A sütőtál kikenéséhez:
- 1 dkg vaj
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
Az öntethez:
- 2 tojás
- 2 evőkanál porcukor
- 1 kiskanál kristálycukor
- 4 dkg apró világos mazsola (ha nagy, vagdald el, ha kemény, áztasd be)
- 1 vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
Bevásárló lista
- 25 dkg túró
- 3 tojás
- 2 citrom
- 5 dkg vaj
- 1,5 dl tej
- 4 dkg apró világos mazsola (ha nagy, vagdald el, ha kemény, áztasd be)
- 1 tasak vaníliás cukor
- 5 dkg világos mazsola
Emlékeztető: liszt, porcukor, zsemlemorzsa, tej, tejföl
Megjegyzés:
Ez a mennyiség egy 12 x 30 cm-es jénai tálban készült. Ha tepsiben készíted illetve nagyobb adagokat vagy 6 személyre szeretnéd készíteni, kétszeres mennyiséggel számolj.
Stíriai metélt készítése
- A túrót összetöröd, ha göröngyös marad, átnyomod egy szűrőszitán.
- A tészta hozzávalóit egy tálban vagy gyúrólapon összedolgozod. Összegyúrod. Ha túl puha lenne (ez függ a túró fajtájától), annyi lisztet teszel még hozzá, hogy jól feldolgozható tészta legyen a végeredmény.
Tészta készítés 2
- A tésztát nyújtólapon kinyújtod, 3 cm széles csíkokra, majd fél cm széled darabokra vágod. Lisztezett deszkán és lisztezett kézzel dolgozz.
Tészta feldarabolása
- A tésztát kiszeded egy lisztezett tálra vagy tálcára.
- Felteszed a tészta főzővizét.
- A sütőtálat kikened vajjal és megszórod a zsemlemorzsával.
- Az öntet hozzávalóiból a tojásokat szétválasztod.
- A tojások sárgáját összekevered a porcukorral, a vaníliás cukorral. a reszelt citromhéjjal és a tejjel.
Öntet
- A tojások fehérjét 2 – 3 csepp citrommal és a kiskanál kristálycukorral kemény habbá vered. (A cukrot apránként és csak akkor tedd a fehérjéhez, amikor már habosra verted.)
- A sütőt 175 fokra előmelegíted.
- A tésztál logobó forró vízben kifőzöd (ha nagyobb mennyiséget készítettél, több részletben).
Tészta kifőzése
- Közben egy nagyobb lábasban felolvasztod a vajat.
- Amikor a tészta feljött a víz tetejére, kiszeded és a felolvasztott vajba forgatod.
- Beleteszed a mazsolát.
Tészta kiszedve, mazsola hozzáadása
- Belekevered a tojásos öntetet, majd a tojáshabot is hozzákevered.
Tojáshab belekeverése
- A keveréket a kivajazott jénai tálba öntöd. Tetejét elegyengeted.
Sütés előtt
- 25 – 30 percig készre sütöd.
Sütés után
Elkészítési idő:
- Tészta készítése: 30 perc
- Öntet készítése, tészta kifőzése: 30 perc
- Összeállítás: 5 perc
- Sütés: 25 perc
Összesen: 90 perc (ebből munka: 65 perc)
Megjegyzés:
Elkészítheted a máglyarakás alternatívájaként.
Tálalás
Az elkészült tésztát adagokban tányérokra szeded, porcukorral megszórva kínálod.
Stíriai megtélt tálalva
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások