Rakott sonkás tészta: remekül felhasználhatod benne a húsvéti sonka maradékát, vagy más alkalommal akár a megmaradt főtt csülökkel is elkészítheted.

Rakott sonkás tészta

Rakott sonkás tészta

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

A rakott tésztához:

  • 30 (-40) dkg száraz metélt tészta
  • 1 evőkanál só
  • 1 kiskanál sertészsír
  • 15 – 20 dkg főtt sonka
  • 3 dkg félkemény reszelni való sajt (és ha van, egy kevés parmezán sajt)

A sajtmártáshoz

  • 5 dkg vaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 7 dkg reszelni való sajt
  • 3 dl tej
  • 1 dkg só (2 mokkás kanál)
  • 1 mokkás kanál darált szerecsendió

Előkészítés

  • Az előkészítő munkák közé tartoznának a soka felaprítása és a sajt lereszelése, de ezek a tészta kifőzése közben is elvégezhetők.

Rakott sonkás tészta készítése

  1. Felteszed  a vizet melegedni. Beleteszel 1 evőkanál sót.
  2. Közben felaprítod a sonkát.
  3. Amikor a víz forr, beleteszed a tésztát és annyi ideig főzöd, amennyit a gyártója ajánl. Közben lereszeled a sajtot.
  4. A megfőtt tésztát kiszeded a főzővízből , beleteszed egy tálba. A zsírt felolvasztod rajta és összekevered (így nem fog összeragadni). Ne öblítsd le!
  5. Egy sütőtálat kikensz vajjal és megszórod zsemlemorzsával.
  6. Beleteszed a tészta kétharmadát.

    Lerakott réteg 1

    Lerakott réteg 1

  7. Ráteszed a soka kétharmadát.

    Lerakott réteg 2

    Lerakott réteg 2

  8. A következő rétegek a maradék tészta és a maradék sonka.
    Lerakott réteg 3

    Lerakott réteg 3

    Lerakott réteg 4

    Lerakott réteg 4

  9. Melegítsd elő a sütőt 180 fokon.
  10. Készítsd el a sajtmártást a hozzávalókból. ( A vajból és a lisztből világos rántást készítesz, majd felengeded a felmelegített tejjel. Habverővel simára kevered, beleszórod a  7 dkg sajtot és ismét átkevered.)
    Sajtmártás 1

    Sajtmártás 1

    Sajtmártás 2

    Sajtmártás 2

    Sajtmártás 3

    Sajtmártás 3

  11. Ráöntöd a sajtmártást a tálban lerakott tésztára.

    Lerakott tészta sajtmártással

    Lerakott tészta sajtmártással

  12. Megszórod a 3 dkg reszelt sajttal.

    Rakott sonkás tészta sütés előtt

    Sütés előtt

  13. Beteszed az előmelegített sütőbe és addig sütöd, amíg a teteje szépen megbarnul. Ez hozzávetőlegesen 30 perc lesz.

    Rakott sonkás tészta készen

    Készen

Elkészítési idő:

  • Tészta kifőzése, közben sonka felaprítása, sajtmártás készítése: 10 perc
  • Sajtmártás elkészítése: 10 perc
  • Tészta lerakása, befedése a sajtmártással és reszelt sajttal: 10 perc
  • Sütés: 30 perc

Összesen: 60 perc

Rakott sonkás tészta tálalása

A tésztát még forrón feldarabolod és a tányérokra teszed. Ne hagyd kihűlni, mert a tetején a sajtréteg megkeményedik, és már nem lesz olyan finom.

Rakott sonkás tészta tálalva 1

Rakott sonkás tészta tálalva 1

Rakott sonkás tészta tálalva 2

Rakott sonkás tészta tálalva 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa