Rakott sonkás tészta: remekül felhasználhatod benne a húsvéti sonka maradékát, vagy más alkalommal akár a megmaradt főtt csülökkel is elkészítheted.
Rakott sonkás tészta
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
A rakott tésztához:
- 30 (-40) dkg száraz metélt tészta
- 1 evőkanál só
- 1 kiskanál sertészsír
- 15 – 20 dkg főtt sonka
- 3 dkg félkemény reszelni való sajt (és ha van, egy kevés parmezán sajt)
A sajtmártáshoz
- 5 dkg vaj
- 4 evőkanál liszt
- 7 dkg reszelni való sajt
- 3 dl tej
- 1 dkg só (2 mokkás kanál)
- 1 mokkás kanál darált szerecsendió
Előkészítés
- Az előkészítő munkák közé tartoznának a soka felaprítása és a sajt lereszelése, de ezek a tészta kifőzése közben is elvégezhetők.
Rakott sonkás tészta készítése
- Felteszed a vizet melegedni. Beleteszel 1 evőkanál sót.
- Közben felaprítod a sonkát.
- Amikor a víz forr, beleteszed a tésztát és annyi ideig főzöd, amennyit a gyártója ajánl. Közben lereszeled a sajtot.
- A megfőtt tésztát kiszeded a főzővízből , beleteszed egy tálba. A zsírt felolvasztod rajta és összekevered (így nem fog összeragadni). Ne öblítsd le!
- Egy sütőtálat kikensz vajjal és megszórod zsemlemorzsával.
- Beleteszed a tészta kétharmadát.
Lerakott réteg 1
- Ráteszed a soka kétharmadát.
Lerakott réteg 2
- A következő rétegek a maradék tészta és a maradék sonka.
Lerakott réteg 3
Lerakott réteg 4
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokon.
- Készítsd el a sajtmártást a hozzávalókból. ( A vajból és a lisztből világos rántást készítesz, majd felengeded a felmelegített tejjel. Habverővel simára kevered, beleszórod a 7 dkg sajtot és ismét átkevered.)
Sajtmártás 1
Sajtmártás 2
Sajtmártás 3
- Ráöntöd a sajtmártást a tálban lerakott tésztára.
Lerakott tészta sajtmártással
- Megszórod a 3 dkg reszelt sajttal.
Sütés előtt
- Beteszed az előmelegített sütőbe és addig sütöd, amíg a teteje szépen megbarnul. Ez hozzávetőlegesen 30 perc lesz.
Készen
Elkészítési idő:
- Tészta kifőzése, közben sonka felaprítása, sajtmártás készítése: 10 perc
- Sajtmártás elkészítése: 10 perc
- Tészta lerakása, befedése a sajtmártással és reszelt sajttal: 10 perc
- Sütés: 30 perc
Összesen: 60 perc
Rakott sonkás tészta tálalása
A tésztát még forrón feldarabolod és a tányérokra teszed. Ne hagyd kihűlni, mert a tetején a sajtréteg megkeményedik, és már nem lesz olyan finom.
Rakott sonkás tészta tálalva 1
Rakott sonkás tészta tálalva 2
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások