Medvehagymás sonkás tészta: főtt sonka maradék párosítása a friss tavaszi medvehagymával. Mi is lehetne más az eredmény, mint finom tésztaétel.

Medvehagymás sonkás tészta 1

Medvehagymás sonkás tészta recept

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 40 dkg száraz tészta (szarvacska, de bármilyen más tészta megfelel)

    Száraztészta

    Száraztészta

  • 25 dkg főtt füstölt sonka (a mennyiség nem kritikus, lehet több vagy akár kevesebb)
  • 2 kiskanál sertés vagy baromfizsír
  • 1 csomó medvehagyma

    Csokor

    Medvehagyma csokor

  • 5 dkg sajt (ez a mennyiség sem kritikus, ami akad otthon)
  • 1 teáskanálnyi só

Bevásárlólista

  • 40 dkg száraz tészta (szarvacska, vagy bármilyen más tészta)
  • 25 dkg főtt füstölt sonka (lehet maradék!)
  • 1 csomó medvehagyma
  • 5 dk reszelni való sajt

Emlékeztető: sertés vagy baromfizsír, só

Előkészítés

  • A sonkát apró kockákra vágod. Lehet benne zsíros rész is (nem kell levágni róla).

    Kockára vágott sonka

    Kockára vágott sonka

  • A medvehagymát megmosod, felszeleteled.

    Felvágott medvehagyma

    Felvágott medvehagyma

  • A sajtot megreszeled.

    Reszelt sajt

    Reszelt sajt

  • Felteszed a tésztafőző vizet egy nagyobb (4 – 5 literes lábosban).

Medvehagymás sonkás tészta elkészítése

  1. A sonkakockákat 1 kiskanálnyi zsíron kissé megpirítod. (Nem kell hozzá több zsír, hiszen a sonka – főként, ha zsíros részek is vannak benne – elegendő zsírt is tartalmaz.)

    Sonkakockák átsütése 2

    Sonkakockák átsütése

  2. A felszeletelt medvehagymát szintén 1 kiskanálnyi zsíron megpárolod. Ez 5 – 6 perc alatt kész. Ne is párold tovább, mert el fogja veszteni a szép, üde zöld színét.
    Medvehagyma párolása 1

    Medvehagyma párolása 1

    Medvehagyma párolása 2

    Medvehagyma párolása 2

  3. Az időközben felforrt kifőzővízbe beleteszed a sót, majd forrás közben beleteszed a tésztát is. A főzési időt a tészta tasakján találod meg. (Ezt azért fontos megjegyezni, mert a különféle minőségű száraztészták nem azonos idő alatt főnek meg. Tapasztalatom szerint a megadott főzési idők után a tészta még egy kicsit kemény marad – az olaszok szerint fogkemény: al dente – ha te puhább tésztát szoktál készíteni, növeld meg a főzési időt. Arra azonban ügyelj, hogy a tészta ne főjjön túl, mert nem lesz sem jó, sem szép látvány.)
  4. Amikor a tészta megfőtt, szűrőkanállal kiszeded a főzővízből (ne öblítsd le vízzel!) és tálalhatsz.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 10 perc
  • Sonka, medvehagyma sütése, párolása: 10 perc
  • Tészta elkészítése: 10 perc

Összesen: 30 perc

Medvehagymás sonkás tészta tálalása

  • A tálalás történhet tálban: a tésztát összekevered a sonkakockákkal, majd a medvehagymát és a reszelt sajtot a tetejére teszed.
  • Szebben néz ki, ha a tészta és sonka összekeverése után rögtön tányérokra tálalsz, ugyanebben a sorrendben.

    Medvehagymás sonkás tészta tálalva 1

    Medvehagymás sonkás tészta tálalva

 

Képek: saját készítés étel saját felvételei.