Grízes tészta: bevallom, gyerekkoromban nem volt a kedvencem, de egy finom lekvárral (sárgabarack, ribizli, szilva-dzsem) már én is megszerettem. Filléres étel!
Grízes tészta recept
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 40 dkg hosszú metélt (száraztészta, de házi tésztából iskészítheted)
- 4 evőkanál búzadara
- 1 evőkanál sertés- vagy baromfizsír
- 4 teáskanál porcukor (lehet kevesebb is)
- 4 evőkanál lekvár – lehet több is (baracklekvár, ribizli lekvár)
Bevásárlólista
- 40 dkg hosszú metélt
- 1 kis üveg lekvár (ha nincs otthon)
Emlékeztető: zsír, búzadara, porcukor
Grízes tészta készítése
- A tészta főzővizét egy nagyobb lábasban felteszed melegedni. Ha van vízforralód, használd, mert kevesebb energiával gyorsabban felforralod.
- A tésztás a lobogó forró vízbe teszed, megfőzöd (közben időnként megkevered). A főzési időt a tészta csomagolásán megtalálod.
- Közben a zsírt egy közepes lábasban felolvasztod, megpirítod rajta a búzadarát.
- Előkészíted a lekvárt (ha szükségesnek látod, kicsit felhígíthatod).
- Amikor a tészta kifőtt, szűrőkanállal kiszeded. (Nem öblíted le!)
- Ráteszed a pirított grízre és összekevered. A tészta elkészült.
Elkészítési idő:
- Víz felforralása: 10 perc
- Tészta kifőzése (közben a búzadara is megpirul): 8 perc
- Tészt beleforgatása a pirított grízbe: 2 perc
Összesen: 20 perc
Tálalás
A tésztát tányérokra szeded. Porcukorral megszórod (vagy nem). A lekvárt mellé teszed (nem kevered össze).
Képek: saját felvételek
A pirított grízre szoktam egy kis vizet önteni, és hagyom megdagadni, egyébként karcos a gríz.
Biztos, igazad van. Bevallom, nem vagyok valami nagy grízes tészta szakértő – ritkán készítem, de legközelebb kipróbálom.