Diós metélt: kifőtt metélt tészta, darált dióval, porcukorral, narancshéjjal megszórva – akár ünnepi második fogásnak is beillik.
Diós metélt recept
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 40 dkg hosszú metélt (száraztészta, de házi tésztából is készítheted)
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor (lehet kevesebb is)
- 1 db narancs reszelt héja (nem feltétlenül szükséges)
- 2 – 3 dió darabokra törve
- 2 dkg vaj
Bevásárlólista
- 40 g hosszú metélt
- 10 dkg darált dió
- 1 db narancs
Emlékeztető: porcukor (legalább 10 dkg), vaj.
Diós metélt készítése
- A tészta főzővizét egy nagyobb lábasban felteszed melegedni. Ha van vízforralód, használd, mert kevesebb energiával gyorsabban felforralod.
- A tésztás a lobogó forró vízbe teszed, megfőzöd (közben időnként megkevered). A főzési időt a tészta csomagolásán megtalálod.
- Közben a zsírt vagy vajat egy közepes lábasban felolvasztod, ebbe szeded majd ki a megfőtt tésztát.
- Elkészíted a rászórni valót: a darált diót, porcukrot és mazsolát egy tálban összekevered.
- Amikor a tészta kifőtt, szűrőkanállal kiszeded. (Nem öblíted le!)
Megjegyzés:
- Dió helyett darált mákkal megszórva mákos tésztát is készíthetsz.
Elkészítési idő:
- Víz felforralása: 10 perc
- Tészta kifőzése (közben a porcukros-narancshéjas dió is elkészül): 10 perc
Összesen: 20 perc
Diós metélt tálalása
A tésztát tányérokra szeded. Megszórod a porcukros, narancshéjas dióval. Néhány darab tört dió teszel a tetejére.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Kedves Zsuzsika !
Nagyon-nagyon köszöni a család apraja-nagyja a finom – és szemléletes ! – recepteket !!!
Sok szeretettel és köszönettel:
egy főzni szerető nagymama