Carbonara spagetti egyszerűen – a többféle megoldás közül mindig keresem a legegyszerűbbet és leggyorsabbat. Megtaláltam. 15 perc alatt elkészül. Próbáld ki!
Carbonara spagetti egyszerűen – recept
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 40 dkg spagetti
- 4 liter víz
- 1 teáskanál só (vagy evőkanál is lehet)
- 10 dkg füstölt húsos szalonna
- 5 dkg parmezán sajt
- 4 db tojás (3 db is elég lehet)
- só (feltételesen, mivel van a főzővízben és a szalonna is sós)
- őrölt bors
Bevásárlólista
- 40 dkg spagetti
- 10 dkg füstölt húsos szalonna
- 5 dkg parmezán sajt
- 4 db tojás
Emlékeztető: őrölt bors
Megjegyzések:
- Jó minőségű tésztából készüljön. A gyenge minőségű tészták könnyen túlfőnek.
- A húsos szalonna az olaszoknál húsos tokaszalonna (panchetta), de nem követsz el szentségtörést, ha a kolozsvári szalonnát használod hozzá.
- A parmezán jól reszelhető, érlelt sajt, nálunk is kapható (ne helyettesítsd trappistával)
- A bors legyen frissen őrölt. Ki ne hagyd és ízlésed szerint használj belőle többet vagy kevesebbet. ezért nem adok meg mennyiséget.
- A felvételek 2 adag étel készítését mutatják be.
Előkészítés
Gyakorlatilag semmit nem kell előkészítened azon kívül, hogy összekészíted a hozzávalókat.
Carbonara spagetti egyszerűen – elkészítés
- Felteszed a tészta főzővizét (vízforralóval gyorsíthatod). Megsózod. (Semmi olaj vagy más zsiradék.)
- Feldarabolod a húsos szalonnát és egy nagyobb serpenyőben elkezded kiolvasztani. (Ha előbb kiolvadna, mint ahogy a tészta megfő, lehúzod a tűzhely szélére.)
- Beleteszed a tésztát a lobogva forró vízbe. (Lásd még: tésztafőzés!)
- Lereszeled a sajtot.
- Leütöd a tojásokat és egy villával összekevered.
- Hozzáadod a sajt nagy részét. (Keveset tegyél félre a tálaláshoz.) Összekevered.
- A kifőtt tésztát kiszeded, lecsepegteted, de nem öblíted le.
- Ráteszed a szalonnára. – A serpenyőt ekkor már ne melegítsd tovább.
- Keverés közben ráöntöd a tojásos keveréket. A forró tésztát egy-két percig folyamatosan kevered. Közben a tojásos keverék a tészta melegétől egy krémes (de nem rántotta-szerű lesz).
- Azonnal tálalod.
Megjegyzés:
- A tészta csomagolására írt idő inkább csak irányadó legyen. Az olaszok fogkeményre (al dente) főzik. (Én ennél egy kicsit puhábbra szoktam. Ha te is ezt a változatot kedveled, akkor nagyon vigyázz, hogy a tészta szét ne főljön, mert élvezhetetlen lesz az étel.
Elkészítési idő:
- Víz melegítése, szalonna kiolvasztása: 5 perc
- Étel elkészítése: 10 perc
Összesen: 15 perc (ha sokat vacakolsz, 20 perc)
Carbonara spagetti egyszerűen – tálalás
A kész ételt tányérokra szeded, a maradék parmezánnal megszórod.
Kik voltak a carbonarók?
Carbonaro, carbonaio jelentése: szénégető. A carbonarók olasz szénégetők voltak. Feltételezhető, hogy ezt az egyszerű és olcsó ételt sokszor készítették, innen kapta a tészta a nevét.
Nemcsak ételt neveztek el róluk, hanem politikai mozgalmat is, amely egy Calabriában létrejött monarchia-ellenes (királyság-ellenes) titkos politikai társaság volt. Céljuk Itália függetlenségének kiharcolása, az ország egyesítése és liberális berendezése volt. Tagjai az üldöztetések elől az Appenin-hegységbe menekültek, ahol gyűléseiken a szénégetők munkájához hasonló szertartásokat végeztek. Innen ered a nevük is. Gyülekezőhelyeiket kunyhóknak nevezték. Utódaik hozták létre az Ifjú Itália mozgalmat. (Forrás: Wikipedia)
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Böbe már régóta hasonlóan csinálja, csak Ö bacon szalonnát használ, Barátnője olasz férjétől tanulta.
Az én információim is olasz forrásból származnak. Vannak, akik a pancettára (hasaalja szalonna, az angol bacon ugyanaz) esküsznek, de azt mondják, a lényeg, hogy valamilyen húsos szalonna legyen. Az étel lényege emellett, hogy a tojás ne süljön meg.
Kedves Zsuzsa
hol van a bor???
Kedves LP!
Hova kell tenni, mikor és mennyit? Több helyen megnéztem, nem mindenki készíti borral.