Császármorzsa készítése egyáltalán nem bonyolult. Ha készítettél már palacsintát, akkor könnyen menni fog. Azért a végén, a sütéskor van benne néhány csavar. Olvasd csak…

Császármorzsa recept

Császármorzsa

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók

3 adaghoz

  • 3 db tojás
  • 12 dkg liszt (9 lapos evőkanál)
  • 1 teáskanál sütőpor (nem feltétlenül kell)
  • 2 dl tej
  • 3 dkg vaj (akkor is annyi, ha 2 vagy 4 főre készíted, inkább a serpenyő méretétől függ)
  • 6 dkg mazsola
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 6 evőkanál nem túl sűrű baracklekvár
  • 1 csipet só

Megjegyzések:

  • A hozzávalók jórészt 3-mal oszthatók, ezért könnyen átszámíthatod 2 vagy 4 főre (citromból akkor is 1 db kell – és csak a héja).
  • Szükséged lesz még egy jó nagy serpenyőre is. (Előnyös, ha tapadásmentes a belseje.)

Bevásárlólista

  • 3 db tojás
  • 10 dkg mazsola
  • 1 db citrom
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 kis üveg sárgabarack lekvár

Emlékeztető:

liszt, vaj, tej, porcukor, kristálycukor

Előkészítés

  • A tojásokat szétválasztod és külön-külön tálba teszed.
  • A hozzávalókat előkészíted.
  • A sütőport – ha használsz – a liszthez kevered.
  • A mazsolát megmosod és beáztatod (rumba, ha nincs, akkor vízbe).
  • A porcukrot – ha darabos – szűrőszitán átszitálod, átnyomkodod.
  • A citromot megmosod.

Császármorzsa készítése

  1. A tojások sárgáit 1 evőkanál porcukorral habosra kevered (dolgoz habverővel).
    Tojások sárgái és cukor

    Tojások sárgái és cukor

    Tojások sárgái cukorral kikeverve

    Tojások sárgái cukorral kikeverve

  2. Kisebb adagokban (felváltva) hozzákevered a lisztet és a tejet és reszeld bele  a citromhéjat.

    Tejjel, liszttel kikeverve

    Tejjel, liszttel kikeverve

  3. A tojások fehérjét 1 csipet sóval és 1 evőkanál kristálycukorral kemény habbá vered. (Először habosítsd fel cukor nélkül, majd kis adagokban add hozzá a kristálycukrot.)
  4. A tojáshabnak kb. egyharmadát lassan keverd hozzá a tojássárgájával készült masszához.
  5. A habverőről válts spatulára vagy főzőkanálra.
  6. A tojáshab többi részét óvatosan (hogy ne törjön össze) forgasd bele a masszába.

    Császármorzsa massza készen

    Császármorzsa massza készen

  7. Egy nagy serpenyőben olvaszd fel a vajat.

    Vaj felolvasztva

    Vaj felolvasztva

  8. Öntsd a masszát a serpenyőbe.

    Massza serpenyőben

    Massza serpenyőben

  9. Közepes hőmérséleten süsd addig, amíg az alja világos barnás lesz. (A szélén kicsit megemelve a már alul megszilárdult masszát tudod megnézni.)
  10. Darabold fel a félig sült masszát, forgasd meg a darabokat, hogy a felül levő, még meg nem sült rész is átsüljön.

    Császármorzsa készre sütve

    Császármorzsa készre sütve

  11. Szórd rá a mazsolát és a maradék pordukrot.

    Cukor és mazsola hozzáadása

    Cukor és mazsola hozzáadása

  12. Keverd át még néhányszor, hogy a cukor karamelizálódjon a tésztán. (Vigyázz, ki ne szárítsd!) Amikor ez megtörtént, készen van a császármorzsa.

Elkészítési idő:

  • Tojásos massza elkészítése: 15 perc
  • Első sütés: 10 perc
  • Átforgatás, darabolás, további sütés: 10 perc

Összesen: 35 perc

Császármorzsa tálalása

Az elkészült császármorzsát tányérokra szeded. Közben és a tetejére is tégy baracklekvárt. (Ha valakinek nem elég édes, további porcukrot még rá lehet szórni.

Császármorzsa

Császármorzsa

 

Stori:

A császármorzsa osztrák eredetű étel – az egyik monda szerint Ferenc József császár egyik kedvenc étele volt. Valószínűleg innen kapta a nevét.

Nálunk (ha voltál menzás, volt benne részed) sokszor liszt helyett búzadarából készítik. (Ebben az esetben a búzadarát a tejben előre meg kell duzzasztani.) A tankönyvek szerint ennek nem császármorzsa, hanem daramorzsa a neve, de itthon ezt is császármorzsának hívják.