Császármorzsa készítése egyáltalán nem bonyolult. Ha készítettél már palacsintát, akkor könnyen menni fog. Azért a végén, a sütéskor van benne néhány csavar. Olvasd csak…
Császármorzsa recept
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók
3 adaghoz
- 3 db tojás
- 12 dkg liszt (9 lapos evőkanál)
- 1 teáskanál sütőpor (nem feltétlenül kell)
- 2 dl tej
- 3 dkg vaj (akkor is annyi, ha 2 vagy 4 főre készíted, inkább a serpenyő méretétől függ)
- 6 dkg mazsola
- 3 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 6 evőkanál nem túl sűrű baracklekvár
- 1 csipet só
Megjegyzések:
- A hozzávalók jórészt 3-mal oszthatók, ezért könnyen átszámíthatod 2 vagy 4 főre (citromból akkor is 1 db kell – és csak a héja).
- Szükséged lesz még egy jó nagy serpenyőre is. (Előnyös, ha tapadásmentes a belseje.)
Bevásárlólista
- 3 db tojás
- 10 dkg mazsola
- 1 db citrom
- 1 tasak sütőpor
- 1 kis üveg sárgabarack lekvár
Emlékeztető:
liszt, vaj, tej, porcukor, kristálycukor
Előkészítés
- A tojásokat szétválasztod és külön-külön tálba teszed.
- A hozzávalókat előkészíted.
- A sütőport – ha használsz – a liszthez kevered.
- A mazsolát megmosod és beáztatod (rumba, ha nincs, akkor vízbe).
- A porcukrot – ha darabos – szűrőszitán átszitálod, átnyomkodod.
- A citromot megmosod.
Császármorzsa készítése
- A tojások sárgáit 1 evőkanál porcukorral habosra kevered (dolgoz habverővel).
- Kisebb adagokban (felváltva) hozzákevered a lisztet és a tejet és reszeld bele a citromhéjat.
- A tojások fehérjét 1 csipet sóval és 1 evőkanál kristálycukorral kemény habbá vered. (Először habosítsd fel cukor nélkül, majd kis adagokban add hozzá a kristálycukrot.)
- A tojáshabnak kb. egyharmadát lassan keverd hozzá a tojássárgájával készült masszához.
- A habverőről válts spatulára vagy főzőkanálra.
- A tojáshab többi részét óvatosan (hogy ne törjön össze) forgasd bele a masszába.
- Egy nagy serpenyőben olvaszd fel a vajat.
- Öntsd a masszát a serpenyőbe.
- Közepes hőmérséleten süsd addig, amíg az alja világos barnás lesz. (A szélén kicsit megemelve a már alul megszilárdult masszát tudod megnézni.)
- Darabold fel a félig sült masszát, forgasd meg a darabokat, hogy a felül levő, még meg nem sült rész is átsüljön.
- Szórd rá a mazsolát és a maradék pordukrot.
- Keverd át még néhányszor, hogy a cukor karamelizálódjon a tésztán. (Vigyázz, ki ne szárítsd!) Amikor ez megtörtént, készen van a császármorzsa.
Elkészítési idő:
- Tojásos massza elkészítése: 15 perc
- Első sütés: 10 perc
- Átforgatás, darabolás, további sütés: 10 perc
Összesen: 35 perc
Császármorzsa tálalása
Az elkészült császármorzsát tányérokra szeded. Közben és a tetejére is tégy baracklekvárt. (Ha valakinek nem elég édes, további porcukrot még rá lehet szórni.
Stori:
A császármorzsa osztrák eredetű étel – az egyik monda szerint Ferenc József császár egyik kedvenc étele volt. Valószínűleg innen kapta a nevét.
Nálunk (ha voltál menzás, volt benne részed) sokszor liszt helyett búzadarából készítik. (Ebben az esetben a búzadarát a tejben előre meg kell duzzasztani.) A tankönyvek szerint ennek nem császármorzsa, hanem daramorzsa a neve, de itthon ezt is császármorzsának hívják.
Legutóbbi hozzászólások