Carbonara spagetti: az egyik legegyszerűbb olasz étel – szinte mindig elkészíthető, mivel spagetti, húsos szalonna, tojás és sajt (parmezán nem biztos) szinte mindig akad otthon.
Carbonara spagetti recept
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 40 dkg spagetti
- A szószhoz:
- 10 dkg húsos szalonna
- 5 dkg parmezán sajt
- 2 db tojás
- 2 db tojás sárgája
- só, őrölt bors
Bevásárlólista
- 40 dkg spagetti
- 10 dkg húsos szalonna
- 5 dkg parmezán sajt
- 4 db tojás
Emlékeztető: őrölt bors, só
Megjegyzések:
- A képek 2 személyre készültek.
- A húsos szalonna az eredeti recept szerint húsos tokaszalonna (olasz neve: panchetta)
- A sajtot ne helyettesítsd trappistával, ha drágának találod, inkább kevesebbet használj.
- Készítheted kevesebb tojással is (pl. egy tojás és egy tojás sárgája). Ez esetben, ha a szósz túl sűrű lenne, a tészta kifőző vizével pótolhatod.
A carbonara alap: nem más, mint spagetti:
- Elkészítheted házilag, ha van tésztagéped, de sokkal egyszerűbb, ha készen megvásárolod. Ma már kiváló olasz tésztákat találsz az üzletekben.
A carbonara szósz:
- A tojásokból, a kisütött szalonnából, annak zsírjából és reszelt sajtból készül, sóval, őrölt borssal ízesítve.
A carbonara spagetti elkészítése
Az elkészítési sorrend betartásával
- az elkészítési idő lerövidül
- lehetővé válik, hogy a szósz ideális hőmérsékleten keveredjék a tésztával – a tojásból nem lesz tojásrántotta.
A készítés célszerű sorrendje:
- A húsos szalonnát vágd kockára.
Húsos szalonna feldarabolva
- Közben forralj vizet (vízforralóval gyorsan kész), és tedd fel a spagettit főni. A vizet sózd meg, de vedd figyelembe, ha a szalonna sós.
Spagetti főzése 1
- Kezd el a szalonnát kisütni.
Szalonna kiolvasztása
- Amíg a szalonna sül, reszeld le a sajtot, üsd le a tojásokat egy tálba.
- Verd fel villával.
Tojások felverve
- A kisült szalonnát borsozd meg, hűtsd langyosra hideg vízbe állítva, majd add a tojásokhoz. Ha forrón tennéd bele, a tojás rántottává állna össze. Szórd bele a reszelt sajt háromnegyed részét és jól keverd össze. Ezzel a szósz el is készült.
Szalonna és sajt hozzáadása
Összekeverve
- A kifőtt spagettit szűrőkanállal szedd ki a főzővízből, csepegtesd le, de ne öblítsd le.
Spagetti főzve
- Még melegen tedd a szószhoz két részletben.
- Közben keverd a szószt, mert egyébként helyenként a tojás akár meg is sülhet benne. Ha túl sűrű lenne a mártás, kevés tésztafőző vízzel felhígíthatod. Az étel elkészült. Még melegen tálald.
Spagetti szósszal
Megjegyzés:
- Úgy is el lehet az ételt készíteni, hogy a kifőtt spagettit a kisütött és borsozott szalonnához kevered, majd a tojás és reszelt sajt keverékét ezután adod hozzá. A hőmérsékletre itt is ügyelni kell.
Elkészítési idő:
- Szalonna felkockázása, víz felforralása: 5 perc
- Spagetti kifőzése (közben szalonna sütés, sajt reszelés, szósz elkészítése): 10 perc
- Összeállítás: 5 perc
Összesen: 20 perc
Tálalás
- Az elkészült ételt még melegen tányérokra szeded.
- Megszórod őrölt borssal és a maradék reszelt sajttal.
Carbonara spagetti tálalva 2
Kiegészítés:
Minden nemzetnek vannak egyszerű és hasonló ételei. Ez az olasz étel engem a mi tojásos nokedlinkre emlékeztet. A kifőtt nokedlit szalonnás zsírra szedve és a felvert tojással összekeverve a két étel – a sajt kivételével – nagyon hasonló egymáshoz.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások