Aranygaluska recept: elkészítése kicsit komplikáltnak tűnik részben a kelt tészta, részben a sodó miatt. Valójában nem az. Kövesd a receptet, és egyszerűvé válik!

Aranygaluska 1

Aranygaluska recept

Elkészítési idő: 3,5 óra (ebből a munkaidő: 1 óra, ha gyakorlatlan vagy, lehet, hogy kezdetben több)

Aranygaluska recept hozzávalói

6 személyre

A kelt tésztához

  • 0,5 kg finomliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál kristálycukor
  • 3 dl tej
  • 2 tojás sárgája
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csipetnyi só

A rétegek szórásához

  • 25 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 6 – 8 dkg vaj

A vanília sodóhoz

  • 0,5 dl tej
  • 3 tojás sárgája
  • 1 rúd vanília
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dkg vaj

Bevásárlólista

  • 0,5 kg finomliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 4 dl tej
  • 5 db tojás
  • 15 dkg vaj
  • 25 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 1 citrom
  • 1 rúd vanília

Emlékeztető: kristálycukor, liszt, porcukor

Megjegyzések: 

Szükséged lesz még egy 22 cm-es tortaformára . Ha ilyen nincs, szerezz be egyet, ami lehet akár egy változtatható átmérőjű tortaforma is. Én ezt használtam. Természetesen másban is elkészítheted, de akkor lesz szép magas és sok a belső diós felület, ha közelítőleg ilyen felületű sütőedénnyel dolgozol.  Kell még majd egy kb. 5 cm-es kerek szaggató.

Első alkalommal készítsd el így. Később a következő dolgokon nyugodtan változtass:

  • ha 6 személyre kevés lesz, növeld meg a mennyiségeket, illetve tekintsd úgy a receptet, hogy 4 személyre szól
  • ha még több dióval szeretnéd, tegyél bele többet
  • ha édesebben szeretnéd, tegyél több cukrot a darált dióhoz vagy a vanília sodóhoz, vagy akár mindkettőhöz.

Előkészítés

  • A diót, ha nincs darált diód, akár előző nap is megdarálhatod, és a szórókeveréket akár előre el is készítheted.
  • A kelt tészta hozzávalóit a készítés előtt 1 órával vedd ki a hűtőből.
  • A tojások sárgáját válaszd el a fehérjétől, és tedd egy kis tálba (külön a kelt tésztához és külön a sodóhoz).

A kelt tészta elkészítése

  1. A tejet meglangyosítod, 1 dl-t beleteszel egy bögrébe, feloldod benne az 1 kávéskanál kristálycukrot és belemorzsolod az élesztőt. A keverék néhány perc után felhabosodik.
  2. Közben a lisztet beleméred egy nagyobb tálba. (Az enyém egy Tupper kelesztőtál, de bármilyen tál megfelel.) Hozzáadod az 1 evőkanál porcukrot és a csipet sót, jól összekevered és a közepébe lyukat készítesz.
  3. A vajat felolvasztod – akár egy csészében mikróban. Ne legyen forró, csak éppen olvadt.
  4. A felhabosodott élesztős tejet beleöntöd a liszt közepébe, hozzáadod a 2 tojás sárgáját, az 5 dkg olvasztott vajat, a maradék tejet és fakanállal, vagy géppel összekevered.
  5. Kidolgozod (megdagasztod) a tésztát. Ezt végezheted kézzel (10-15 perc) vagy robotgép dagasztó fejével (a kézi keverőgépek erre nem alkalmasak – van ugyan dagasztófejük, de ez inkább csak keverésre való, mert a motor nem elég erős hozzá). Közben tapasztalhatod, hogy a tészta lassan leválik az edény oldaláról (sőt a kezedről is) és egy lágy, egyöntetű massza lesz belőle. Mivel nem minden liszt egyforma, előfordul, hogy még egy kis tej, vagy egy kis liszt kell hozzá.
  6. Letakarod, vagy ráteszed a kelesztő tál tetejét és pihenteted nagyjából 1 órán át. Nem az idő a lényeges, hanem az, hogy a tészta kétszeresére növekedjen. (Ez utóbbiról sajnos, elfelejtettem fényképet készíteni, de azért el tudod képzelni.)

A kelt tészta feldolgozása

  1. A megkelt tésztát lisztezett nyújtólapra teszed, és ujjnyi vastagságúra nyújtod.

    Kelt tészta kinyújtva

    Kelt tészta kinyújtva

  2. Egy kisebb méretű szaggatóval (az enyém 5 cm-es volt) kiszaggatod. Hold alakúra szaggatva nem lesz hulladék, de ha mégis, nyugodtan beleteheted a formába azokat  is.

    Aranygaluska szaggatása

    Aranygaluska szaggatása

  3. A tortaforma alját kibéleled sütőpapírral. (Ha állítható, akkor nincs alja. Ez esetben egy sütőpapírt teszel a sütő tepsijére és arra állítod.
  4. A rétegezéshez szükséges vajat olvaszd fel.
  5. Melegítsd elő a sütőt 190 fokra.
  6. A kiszaggatott tésztából egy réteget beraksz a tortaformába.

    Aranygaluska lerakása 1

    Aranygaluska lerakása 1

  7. Jól megkened-megöntözöd az olvadt vajjal (ez kell ahhoz, hogy a tészta darabok később szétváljanak).

    Aranygaluskák olvasztott vajjal kenve

    Aranygaluskák olvasztott vajjal kenve

  8. Megszórod a darált dió egy részével.

    Aranygaluska lerakása 2

    Aranygaluska lerakása 2

  9. Utána ismét tészta, vaj, majd dió következik. Nálam 4 réteg tészta lett és 3 részletben tettem rá a diót (a tetejére nem, mert ott könnyen megég és a kelt tészták sütése közben nem tanácsos a sütő ajtaját nyitogatni). Persze tehetsz diót a tetejére is. Ez esetben fedd le alufóliával és 20 perc után vedd le róla. Ez lehet sütő-függő is – szóval itt egy kicsit kísérletezned kell.)

    Aranygaluska lerakása 3

    Aranygaluska lerakása 3

  10. Amikor kész a tészta, takard le és keleszd további 20 percig.

Aranygaluska recept – sütés

Sütés: 190 fokon, alsó-felső sütés, 35 – 40 perc. Amikor kész, leveszed a tortaforma oldalát és hűlni hagyod. Tetejét takard le, így egy kicsit puhább lesz a gőztől.

Aranygaluska megsütve

Aranygaluska megsütve

Sütőforma eltávolítva

Sütőforma eltávolítva

A vanília sodó elkészítése

Amíg az aranygaluska tésztája sül, elkészítheted a vanília sodót.

Megjegyzés:

Hogy elkerüld a buktatókat, olvasd el az aranygaluska készítés 10 fontos szabályát is.

Tálalás

Az aranygaluska akkor sikerült jól, ha a darabok a tálaláskor szétválnak (ez a rétegezésnél felhasznált vaj mennyiségétől függ). Tálalhatod vanília sodóval, de akár valamilyen finom lekvárral, dzsemmel. Ha még tejszínhabot is teszel a tetejére, akár ünnepi desszert is lehet belőle.

Aranygaluska vaníliasodóval, tejszínhabbal

Aranygaluska vanília sodóval és tejszínhabbal

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.