Aranygaluska recept: elkészítése kicsit komplikáltnak tűnik részben a kelt tészta, részben a sodó miatt. Valójában nem az. Kövesd a receptet, és egyszerűvé válik!
Aranygaluska recept
Elkészítési idő: 3,5 óra (ebből a munkaidő: 1 óra, ha gyakorlatlan vagy, lehet, hogy kezdetben több)
Aranygaluska recept hozzávalói
6 személyre
A kelt tésztához
- 0,5 kg finomliszt
- 2 dkg élesztő
- 1 kávéskanál kristálycukor
- 3 dl tej
- 2 tojás sárgája
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál porcukor
- 1 csipetnyi só
A rétegek szórásához
- 25 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 6 – 8 dkg vaj
A vanília sodóhoz
- 0,5 dl tej
- 3 tojás sárgája
- 1 rúd vanília
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál liszt
- 2 dkg vaj
Bevásárlólista
- 0,5 kg finomliszt
- 2 dkg élesztő
- 4 dl tej
- 5 db tojás
- 15 dkg vaj
- 25 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- 1 citrom
- 1 rúd vanília
Emlékeztető: kristálycukor, liszt, porcukor
Megjegyzések:
Szükséged lesz még egy 22 cm-es tortaformára . Ha ilyen nincs, szerezz be egyet, ami lehet akár egy változtatható átmérőjű tortaforma is. Én ezt használtam. Természetesen másban is elkészítheted, de akkor lesz szép magas és sok a belső diós felület, ha közelítőleg ilyen felületű sütőedénnyel dolgozol. Kell még majd egy kb. 5 cm-es kerek szaggató.
Első alkalommal készítsd el így. Később a következő dolgokon nyugodtan változtass:
- ha 6 személyre kevés lesz, növeld meg a mennyiségeket, illetve tekintsd úgy a receptet, hogy 4 személyre szól
- ha még több dióval szeretnéd, tegyél bele többet
- ha édesebben szeretnéd, tegyél több cukrot a darált dióhoz vagy a vanília sodóhoz, vagy akár mindkettőhöz.
Előkészítés
- A diót, ha nincs darált diód, akár előző nap is megdarálhatod, és a szórókeveréket akár előre el is készítheted.
- A kelt tészta hozzávalóit a készítés előtt 1 órával vedd ki a hűtőből.
- A tojások sárgáját válaszd el a fehérjétől, és tedd egy kis tálba (külön a kelt tésztához és külön a sodóhoz).
A kelt tészta elkészítése
- A tejet meglangyosítod, 1 dl-t beleteszel egy bögrébe, feloldod benne az 1 kávéskanál kristálycukrot és belemorzsolod az élesztőt. A keverék néhány perc után felhabosodik.
- Közben a lisztet beleméred egy nagyobb tálba. (Az enyém egy Tupper kelesztőtál, de bármilyen tál megfelel.) Hozzáadod az 1 evőkanál porcukrot és a csipet sót, jól összekevered és a közepébe lyukat készítesz.
- A vajat felolvasztod – akár egy csészében mikróban. Ne legyen forró, csak éppen olvadt.
- A felhabosodott élesztős tejet beleöntöd a liszt közepébe, hozzáadod a 2 tojás sárgáját, az 5 dkg olvasztott vajat, a maradék tejet és fakanállal, vagy géppel összekevered.
- Kidolgozod (megdagasztod) a tésztát. Ezt végezheted kézzel (10-15 perc) vagy robotgép dagasztó fejével (a kézi keverőgépek erre nem alkalmasak – van ugyan dagasztófejük, de ez inkább csak keverésre való, mert a motor nem elég erős hozzá). Közben tapasztalhatod, hogy a tészta lassan leválik az edény oldaláról (sőt a kezedről is) és egy lágy, egyöntetű massza lesz belőle. Mivel nem minden liszt egyforma, előfordul, hogy még egy kis tej, vagy egy kis liszt kell hozzá.
- Letakarod, vagy ráteszed a kelesztő tál tetejét és pihenteted nagyjából 1 órán át. Nem az idő a lényeges, hanem az, hogy a tészta kétszeresére növekedjen. (Ez utóbbiról sajnos, elfelejtettem fényképet készíteni, de azért el tudod képzelni.)
A kelt tészta feldolgozása
- A megkelt tésztát lisztezett nyújtólapra teszed, és ujjnyi vastagságúra nyújtod.
Kelt tészta kinyújtva
- Egy kisebb méretű szaggatóval (az enyém 5 cm-es volt) kiszaggatod. Hold alakúra szaggatva nem lesz hulladék, de ha mégis, nyugodtan beleteheted a formába azokat is.
Aranygaluska szaggatása
- A tortaforma alját kibéleled sütőpapírral. (Ha állítható, akkor nincs alja. Ez esetben egy sütőpapírt teszel a sütő tepsijére és arra állítod.
- A rétegezéshez szükséges vajat olvaszd fel.
- Melegítsd elő a sütőt 190 fokra.
- A kiszaggatott tésztából egy réteget beraksz a tortaformába.
Aranygaluska lerakása 1
- Jól megkened-megöntözöd az olvadt vajjal (ez kell ahhoz, hogy a tészta darabok később szétváljanak).
Aranygaluskák olvasztott vajjal kenve
- Megszórod a darált dió egy részével.
Aranygaluska lerakása 2
- Utána ismét tészta, vaj, majd dió következik. Nálam 4 réteg tészta lett és 3 részletben tettem rá a diót (a tetejére nem, mert ott könnyen megég és a kelt tészták sütése közben nem tanácsos a sütő ajtaját nyitogatni). Persze tehetsz diót a tetejére is. Ez esetben fedd le alufóliával és 20 perc után vedd le róla. Ez lehet sütő-függő is – szóval itt egy kicsit kísérletezned kell.)
Aranygaluska lerakása 3
- Amikor kész a tészta, takard le és keleszd további 20 percig.
Aranygaluska recept – sütés
Sütés: 190 fokon, alsó-felső sütés, 35 – 40 perc. Amikor kész, leveszed a tortaforma oldalát és hűlni hagyod. Tetejét takard le, így egy kicsit puhább lesz a gőztől.
Aranygaluska megsütve
Sütőforma eltávolítva
A vanília sodó elkészítése
Amíg az aranygaluska tésztája sül, elkészítheted a vanília sodót.
Megjegyzés:
Hogy elkerüld a buktatókat, olvasd el az aranygaluska készítés 10 fontos szabályát is.
Tálalás
Az aranygaluska akkor sikerült jól, ha a darabok a tálaláskor szétválnak (ez a rétegezésnél felhasznált vaj mennyiségétől függ). Tálalhatod vanília sodóval, de akár valamilyen finom lekvárral, dzsemmel. Ha még tejszínhabot is teszel a tetejére, akár ünnepi desszert is lehet belőle.
Aranygaluska vanília sodóval és tejszínhabbal
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Nagyon szépen köszönöm, igazán finom lett!!!
Örülök, hogy elkészítetted!