Aranygaluska készítés: elég sok buktatóval találkozhatsz. Most 10 pontban részletesen összefoglalom, hogyan kerülheted el ezeket a buktatókat.
Aranygaluska készítés – 10 fontos szabály
Az aranygaluska receptjét itt találod.
A készítésnél használt eszközök
- Ahhoz, hogy a 0,5 kg lisztből készült kelt tészta biztonságosan beleférjen a kelesztő edénybe, 2,5 – 3,0 liter térfogatú tálra van szükséged. A tésztát kelesztés előtt és után itt láthatod egy 3 liter térfogatú tálban.
- Fél kiló lisztből készült aranygaluska tésztához szükséged lesz egy 22 cm átmérőjű tortaformára. Legalkalmasabb erre az állítható átmérőjű tortaforma, mivel annak pereme a szokásos tortaformáknál magasabb, így biztonságosan belefér a tészta. Használhatsz még kisméretű tepsit is, pl. 20 x 20 cm-est. Ezeket a méreteket azért adtam meg, mert az aranygaluska belső rétegei puhák, a külsők kicsit keményebbek. Aki nem szereti a sült tészta széleit, ne süsse nagyobb edényben a galuskákat, mert nagyobb, de alacsony lesz a tészta.
Aranygaluska tészta készítés
- Az élesztőnek nem szabad nagyobb mennyiségű sóval vagy cukorral érintkeznie, ezért kell a kelt tésztához szükséges cukrot és sót a liszttel elkeverni, és az élesztő felfuttatásához használt cukrot a langyos tejben feloldani. A tej valóban langyos, és ne meleg legyen, mert az élesztő gombák elpusztulnak.
- Az elkészült, kidolgozott tésztát lisztezve vagy olajozva kell keleszteni, hogy ne ragadjon hozzá az edény falához.
- Az első kelesztésnél a tészta kétszeresére keljen. Ez a fontosabb, és nem az, hogy ez mennyi ideig tart. Az időt nem is lehet pontosan megadni, mert a folyamat a helyiség hőmérsékletétől, és a letakarás módjától is függ. Kelesztő tálban ez 3 tetőledobás után következik be.
A tészta feldolgozása
- A tészta nyújtása lisztezett nyújtólapon történjen. A szaggatót 2-3 szaggatás után mártsd be lisztbe, hogy ne ragadjon rá a tészta.
- Rétegezésnél használ elegendő mennyiségű vajat (persze ne ússzon a tészta az olvasztott vajban), mert ezen múlik, hogy a kész aranygaluskában szétválnak-e a tésztadarabok.
- Ne spórolj a dióval, mert csalódni fogsz.
Aranygaluska sütés
- Tartsd be a sütési hőmérsékletet és legalább 20 percig ne nyisd ki a sütő ajtaját, később is csak akkor, ha ellenőrizni akarod, hogy megsült-e a tészta. A sült tészta tetejének kopognia kell.
- Sütés után takard le a tésztát, mert akkor a kiáramló gőz megpuhítja a tészta tetejét.
Ha ezeket a pontokat betartod, és követed a receptet, minden bizonnyal kiváló aranygaluskát tehetsz majd az asztalra – amit mindenki imádni fog.
Képek: saját készítésű édesség saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások