Tepsis karfiol sajtmártással nagyon finom és egyszerűen elkészíthető étel. Ha még nem készítettél, tervezd be minél előbb.

Tapsis karfiol

Tepsis karfiol

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 fej közepes méretű karfiol
  • 10 dkg reszelni való sajt (edami, trappista)
  • 6 dl sajtmártás
  • só, bors

A sajtmártáshoz:

  • 8 dkg sajt (6 dkg trappista, 2 dkg parmezán sajt– többféle sajtból még jobb – lehet benne füstölt sajt is)
  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 1 tojás sárgája (feltételesen és csak a sárgája)
  • 2 evőkanál tejszín
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 2 – 3 szál petrezselyem
  • fűszerek: só, 2 babérlevél, 15 szem fekete bors, 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió

Bevásárlólista

  • 1 fej közepes méretű karfiol
  • 20 dkg reszelni való sajt (edami, trappista)
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 10 dkg sajt
  • 10 dkg vaj
  • 1 liter tej
  • 1 tojás (feltételesen)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem

Emlékeztető: liszt, só, bors (szemes és őrölt), babérlevél, szerecsendió

Előkészítés

  • A karfiol külső leveleit leszeded, majd nagyobb rózsákra darabolod.

    Karfiol rózsák

    Karfiol rózsák

  • A sajtokat lereszeled.
  • A hagymát megtisztítod, félbevágod.
  • A petrezselymet leöblíted.
  • A tejet kiméred.

Tepsis karfiol készítése

Az étel alapja a karfiol rózsák, amely sajtmártással van leöntve, majd sütőben átsütve.

A karfiol elkészítése:

  1. A rózsákra szedett karfiolt sós vízben előfőzöd (blansírozod) kb. 10 percig (fontos, hogy ne puhuljon meg)

    Blansírozott karfiol rózsák

    Blansírozott karfiol rózsák

  2. Egy kivajazott tálban/tepsiben elhelyezed úgy, hogy egyforma magas réteget alkosson.

    Karfiolok sütőtálban

    Karfiolok sütőtálban

A sajtmártás készítése (sok képpel egy másik receptben találod):

  1. A tejet a fűszerekkel (babérlevél, szemes bors, vöröshagyma, 2-3 szál petrezselyem) felforralod, leszűröd és melegen tartod.
  2. A vajat egy lábosban megolvasztod.
  3. Hozzáadod  a lisztet, elkevered, és csak egy-két percig összemelegíted (nem pirítod).

    Besamel mártás 1

    Besamel mártás 1

  4. Hozzáöntöd a tejet, habverőre váltasz és csomómentesre elkevered, felforralod.

    Besamel mártás 2

    Besamel mártás 2

  5. Belereszeled a szerecsendiót és 2 – 3 csipet sóval megsózod.

    Besamel mártás fűszerezése

    Besamel mártás fűszerezése

  6. Hozzáadod a reszelt sajto(ka)t – azokat, amelyek a mártáshoz kellenek, addig kevered, amíg a sajt megolvad.

    Sajt hozzáadása

    Sajt hozzáadása

  7. Megszünteted a melegítést.
  8. A tejszínt összekevered a tojássárgájával és a mártáshoz adod. A hozzávalóknál jeleztem, hogy a tojássárgájának hozzáadása feltételes. Gazdagítja a mártást, de csak akkor célszerű hozzáadni, ha egy étkezésnél elfogy. Ha melegíted, előfordulhat, hogy csomós lesz tőle az étel. Kóstolás után tovább sót adhatsz hozzá.

    Tejszín hozzáadása

    Tejszín hozzáadása

  9. Ezzel a sajtmártás el is készült.

Az étel összeállítása, sütés:

  1. A tepsibe helyezett karfiol rózsákat a sajtmártással leöntöd úgy, hogy mindenhova egyenletesen jusson.

    Karfiol tepsiben mártással leöntve

    Karfiol tepsiben mártással leöntve

  2. Rászórod a reszelt sajt megfelelő részét.

    Tepsis karfiol sütés előtt

    Tepsis karfiol sütés előtt

  3. A sütőben 180 fokon készre sütöd (az idő hozzávetőleges, függ attól, hogyan pirul az étel teteje).

    Tepsis karfiol megsütve

    Tepsis karfiol megsütve

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 10 perc
  • Karfiol blansírozása, tepsibe helyezése: 10 perc
  • Sajtmártás elkészítése: 10 perc
  • Összeállítás: 5 perc
  • Sütés: 25 perc

Összesen: 50 perc

Tepsis karfiol tálalása

Az ételt melegen tálalod. Díszítheted petrezselyemmel.

Tepsis karfiol tálalva 1

Tepsis karfiol tálalva 1

Tepsis karfiol tálalva 2

Tepsis karfiol tálalva 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa