Tepsis karfiol sajtmártással nagyon finom és egyszerűen elkészíthető étel. Ha még nem készítettél, tervezd be minél előbb.
Tepsis karfiol
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 fej közepes méretű karfiol
- 10 dkg reszelni való sajt (edami, trappista)
- 6 dl sajtmártás
- só, bors
A sajtmártáshoz:
- 8 dkg sajt (6 dkg trappista, 2 dkg parmezán sajt– többféle sajtból még jobb – lehet benne füstölt sajt is)
- 8 dkg vaj
- 8 dkg liszt
- 4 dl tej
- 1 tojás sárgája (feltételesen és csak a sárgája)
- 2 evőkanál tejszín
- 1/2 fej vöröshagyma
- 2 – 3 szál petrezselyem
- fűszerek: só, 2 babérlevél, 15 szem fekete bors, 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió
Bevásárlólista
- 1 fej közepes méretű karfiol
- 20 dkg reszelni való sajt (edami, trappista)
- 5 dkg parmezán sajt
- 10 dkg sajt
- 10 dkg vaj
- 1 liter tej
- 1 tojás (feltételesen)
- 2 dl főzőtejszín
- 1 db vöröshagyma
- 1 kis csokor petrezselyem
Emlékeztető: liszt, só, bors (szemes és őrölt), babérlevél, szerecsendió
Előkészítés
- A karfiol külső leveleit leszeded, majd nagyobb rózsákra darabolod.
Karfiol rózsák
- A sajtokat lereszeled.
- A hagymát megtisztítod, félbevágod.
- A petrezselymet leöblíted.
- A tejet kiméred.
Tepsis karfiol készítése
Az étel alapja a karfiol rózsák, amely sajtmártással van leöntve, majd sütőben átsütve.
A karfiol elkészítése:
- A rózsákra szedett karfiolt sós vízben előfőzöd (blansírozod) kb. 10 percig (fontos, hogy ne puhuljon meg)
Blansírozott karfiol rózsák
- Egy kivajazott tálban/tepsiben elhelyezed úgy, hogy egyforma magas réteget alkosson.
Karfiolok sütőtálban
A sajtmártás készítése (sok képpel egy másik receptben találod):
- A tejet a fűszerekkel (babérlevél, szemes bors, vöröshagyma, 2-3 szál petrezselyem) felforralod, leszűröd és melegen tartod.
- A vajat egy lábosban megolvasztod.
- Hozzáadod a lisztet, elkevered, és csak egy-két percig összemelegíted (nem pirítod).
Besamel mártás 1
- Hozzáöntöd a tejet, habverőre váltasz és csomómentesre elkevered, felforralod.
Besamel mártás 2
- Belereszeled a szerecsendiót és 2 – 3 csipet sóval megsózod.
Besamel mártás fűszerezése
- Hozzáadod a reszelt sajto(ka)t – azokat, amelyek a mártáshoz kellenek, addig kevered, amíg a sajt megolvad.
Sajt hozzáadása
- Megszünteted a melegítést.
- A tejszínt összekevered a tojássárgájával és a mártáshoz adod. A hozzávalóknál jeleztem, hogy a tojássárgájának hozzáadása feltételes. Gazdagítja a mártást, de csak akkor célszerű hozzáadni, ha egy étkezésnél elfogy. Ha melegíted, előfordulhat, hogy csomós lesz tőle az étel. Kóstolás után tovább sót adhatsz hozzá.
Tejszín hozzáadása
- Ezzel a sajtmártás el is készült.
Az étel összeállítása, sütés:
- A tepsibe helyezett karfiol rózsákat a sajtmártással leöntöd úgy, hogy mindenhova egyenletesen jusson.
Karfiol tepsiben mártással leöntve
- Rászórod a reszelt sajt megfelelő részét.
Tepsis karfiol sütés előtt
- A sütőben 180 fokon készre sütöd (az idő hozzávetőleges, függ attól, hogyan pirul az étel teteje).
Tepsis karfiol megsütve
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 10 perc
- Karfiol blansírozása, tepsibe helyezése: 10 perc
- Sajtmártás elkészítése: 10 perc
- Összeállítás: 5 perc
- Sütés: 25 perc
Összesen: 50 perc
Tepsis karfiol tálalása
Az ételt melegen tálalod. Díszítheted petrezselyemmel.
Tepsis karfiol tálalva 1
Tepsis karfiol tálalva 2
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások