Tejfölös karalábé leves: ha hus alaplével készíted, nem feltétlenül kell zöldségeket beletenni, mert anélkül is nagyon finom lesz. Levesbetétként apró galuska, vagy húsgombóc illik hozzá.

Tejfölös karalábé leves

Tejfölös karalábé leves

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 2 fej nagyobb, vagy 3 fej kisebb karalábé
  • 1 evőkanál baromfi- vagy sertészsír
  • 1,2 liter húsleves vagy hús alaplé (egy részét pótolhatod vízzel)
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 teáskanál liszt
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, őrölt fehér bors

Bevásárlólista

  • 2 fej nagyobb, vagy 3 fej kisebb karalábé
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyem

Megjegyzés:

  • A karalábé vásárlásnál figyelj oda, mert előfordulhat, hogy nem friss és akkor többnyire fás. Azt megteheted, hogy többet vásárolsz, és az alsó, fás részét félreteszed húslevesbe és csak a felső részt használod fel a karalábé leveshez.
  • Ha viszont nagyon öreg a zöldség, akkor az egész fás, és csak húslevesbe lehet felhasználni.
  • Ha van maradék húslevesed, félóra alatt elkészítheted ezt a levest.

Emlékeztető: baromfi- vagy sertészsír, liszt, só, őrölt fehér bors

Előkészítés

  • A karalábékat megtisztítod, meghámozod, megmosod és kis kockákra vágod.

    Karalábé felkockázva

    Karalábé felkockázva

  • A petrezselymet felaprítod.

    Felaprított petrezselyem

    Felaprított petrezselyem

Tejfölös karalábé leves készítése

  1. Egy alkalmas méretű lábosban felolvasztod a zsírt.
  2. Ráteszed a kockákra vágott karalábét.
  3. Párszor megforgatod a zsírban, kevés vizet és sót teszel rá.

    Párolás 1

    Párolás 1

  4. Fedő alatt puhára párolod.

    Párolás 2

    Párolás 2

  5. Amikor a karalábé megpuhult, hozzáadod a petrezselymet.

    Petrezselyem hozzáadása

    Petrezselyem hozzáadása

  6. Felöntöd a húslevessel (és esetleg még kevés vízzel).
  7. Elkészíted a tejfölös habarást: a tejfölt egy tálkában jól átkevered, majd hozzákevered a lisztet. Több lépésben és keverés közben felhígítod a forró levessel.

    Tejfölös habarás 1

    Tejfölös habarás 1

  8. A leveshez öntöd.

    Tejfölös habarás 2

    Tejfölös habarás 2

  9. Hozzáadod a petrezselyem másik felét és felforralod. Ezzel a leves el is készült.

    Felöntés alaplével

    Felöntés alaplével

Kiegészítés:

Amíg a leves fő, készíthetsz nokeli levesbetétet:

1 db tojást 2 csipet sóval és annyi liszttel keversz össze, hogy könnyen keverhető és szaggatható legyen. Amikor a levest habarás után összeforralod, beleszaggatod a nokedlit, megvárod, amíg feljön a leves tetejére és már készen is vagy.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 10 perc
  • Karalábé párolása: 10 perc
  • Felöntés, habarás, felforralás: 10 perc

Összesen: 30 perc

A karalábé levest zöldségekkel is elkészítheted:

Tejfölös karalábé leves tálalása

A kész levest forrón tányérokba teszed, petrezselyem bóbitával díszítheted.

Tejfölös karalábé leves tálalva 1

Tejfölös karalábé leves tálalva 1

Tejfölös karalábé leves tálalva 2

Tejfölös karalábé leves tálalva 2

 

Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa