Tarhonyás hús: egyszerű étel, nálunk sokáig nem került az asztalra, diák koromban ettem eleget. Amikor otthon készítettem tarhonyát, megváltozott a helyzet.
Tarhonyás hús
Elkészítési idő: 130 perc
Hozzávalók
2 adaghoz
- 40 dkg sertés lapocka
- 20 dkg tarhonya
- l fej nagyobb hagyma
- 1 db közepes zöldpaprika
- 1 db közepes paradicsom
- 2 evőkanál sertészsír
- só, bors, piros fűszerpaprika
Bevásárlólista
- 40 dkg sertés lapocka
- 20 dkg tarhonya
- l fej nagyobb hagyma
- 1 db közepes zöldpaprika
- 1 db közepes paradicsom
- 2 db tojás
Emlékeztető: liszt,
- só, bors, piros fűszerpaprika, liszt
Előkészítés
- A hagymát, zöldpaprikát és paradicsomot felaprítod
- A húst közepes (1,5 x 1,5 cm-es) kockákra vágod.
Tarhonyás hús készítése
- 1 evőkanál sertészsíron megdinszteled a hagymát, zöldpaprikát és paradicsomot.
- Ráteszed a feldarabolt húst és addig kevergeted, amíg a hús külső része átsül (kifehéredik).
- Ráöntesz annyi vizet, hogy éppen ellepje, megsózod és fedő alatt puhára párolod.
- A megpárolt húshoz adod a piros fűszerpaprikát, összekevered, összeforralod. Ha sok rajta a lé, elforralod. Szükség esetén még sózd meg.
- A tarhonyát a másik kanál zsíron megpirítod.
- Kétszeres mennyiségű vízzel felengeded (ennyit fog magába szívni), megsózod és fedő alatt megfőzöd. Fel fogja venni a hozzáadott vízet.
- A kész pörköltet (a maradék lé nélkül) összekevered a megpuhult tarhonyával. Frissen őrölt borssal ízesíted. Ha szükséges, add hozzá a maradék pörkölt szaftot is. Ezzel az étel el is készült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 10 perc
- Pörkölt és tarhonya készítése: 120 perc
Összesen: 130 perc
Tarhonyás hús tálalása
Annakidején nem fordítottak sok időt a tálalásra, az étel kb. így nézett ki (egyszerű tányéron, kaptunk hozzá egy villát és szalvétát – bennem legalább is ilyen kép maradt meg):
Később rájöttem, hogy egy tarhonyás hús másképp is kinézhet, például így:
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások