Tarhonyás hús: egyszerű étel, nálunk sokáig nem került az asztalra, diák koromban ettem eleget. Amikor otthon készítettem tarhonyát, megváltozott a helyzet.

Tarhonyás hús

Tarhonyás hús

Elkészítési idő: 130 perc

Hozzávalók

2 adaghoz

  • 40 dkg sertés lapocka
  • 20 dkg tarhonya 
  • l fej nagyobb hagyma
  • 1 db közepes zöldpaprika
  • 1 db közepes paradicsom
  • 2 evőkanál sertészsír
  • só, bors, piros fűszerpaprika

Bevásárlólista

  • 40 dkg sertés lapocka
  • 20 dkg tarhonya
  • l fej nagyobb hagyma
  • 1 db közepes zöldpaprika
  • 1 db közepes paradicsom
  • 2 db tojás

Emlékeztető: liszt,

  • só, bors, piros fűszerpaprika, liszt

Előkészítés

  • A hagymát, zöldpaprikát és paradicsomot felaprítod
  • A húst közepes (1,5 x 1,5 cm-es) kockákra vágod.

Tarhonyás hús készítése

  1. 1 evőkanál sertészsíron megdinszteled a hagymát, zöldpaprikát és paradicsomot.

    Hagyma dinsztelése zöldpaprikával, paradicsommal

    Hagyma dinsztelése zöldpaprikával, paradicsommal

  2. Ráteszed a feldarabolt húst és addig kevergeted, amíg a hús külső része átsül (kifehéredik).

    Hús elősütve

    Hús elősütve

  3. Ráöntesz annyi vizet, hogy éppen ellepje, megsózod és fedő alatt puhára párolod.

    Hús párolása

    Hús párolása

  4. A megpárolt húshoz adod a piros fűszerpaprikát, összekevered, összeforralod. Ha sok rajta a lé, elforralod. Szükség esetén még sózd meg.
    Piros paprika hozzáadása

    Piros paprika hozzáadása

    Hús párolása, pirítása

    Hús párolása, pirítása

    Pörkölt készen

    Pörkölt készen

  5. A tarhonyát a másik kanál zsíron megpirítod.
    Tarhonya pirítása 1

    Tarhonya pirítása 1

    Tarhonya pirítása 2

    Tarhonya pirítása 2

  6. Kétszeres mennyiségű vízzel felengeded (ennyit fog magába szívni), megsózod és fedő alatt megfőzöd. Fel fogja venni a hozzáadott vízet.
  7. A kész pörköltet (a maradék lé nélkül) összekevered a megpuhult tarhonyával. Frissen őrölt borssal ízesíted. Ha szükséges, add hozzá a maradék pörkölt szaftot is. Ezzel az étel el is készült.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 10 perc
  • Pörkölt és tarhonya készítése: 120 perc

Összesen: 130 perc

Tarhonyás hús tálalása

Annakidején nem fordítottak sok időt a tálalásra, az étel kb. így nézett ki (egyszerű tányéron, kaptunk hozzá egy villát és szalvétát – bennem legalább is ilyen kép maradt meg):

Tarhonyás hús

Menzás tarhonyás hús

Később rájöttem, hogy egy tarhonyás hús másképp is kinézhet, például így:

Tarhonyás hús másképp

Másképp tálalva

 

Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa