Székelykáposzta hosszú lével: ezt a változatot ritkábban szokták készíteni, mivel olyan, mint egy kicsit sűrű leves. Bográcsban lehet nagyon jól készíteni.

Székely káposzta hosszú lével

Székelykáposzta hosszú lével

Elkészítési idő: 150 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 80 dkg sertéslapocka
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 nagy vagy 2 kisebb fej fejhagyma
  • 1-2 evőkanál sertészsír v. olaj
  • 1 teáskanál piros fűszerpaprika (ízlés szerint lehet egy része csípős)

Megjegyzés:

Ha bográcsban, több személyre készíted, a mennyiségeket számold át a szükséges adagok figyelembevételével. Valamivel hosszabb ideig tart majd az elkészítés.

Bevásárlólista

  • 80 dkg sertéslapocka
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 nagy vagy 2 kisebb fej hagyma

Emlékeztető: sertészsír, piros fűszerpaprika, só

Előkészítés

  •  A húst (nagyjából 1,5x 1,5 cm méretű) kockákra vágod.
  • A hagymát apróra szeleteled.
  • A káposztát kóstold meg. Ha túl savanyú, mosd át hideg vízben. (A káposztát tartalmazó zacskóból egy bögrébe kifolyatod a levet. Ha nagyon kimostad a káposztát, később ezzel a vízzel tudod felengedni. Vizet töltesz a káposztára, kézzel jól átgyúrod, majd a zacskó aljára 2-3 kis lyukat készítesz, ahol a víz ki tud folyni. Ha nincs lé a káposztán, a mosóvízből tegyél félre.) Ez azért fontos művelet, mert ez fogja az étel karakterét meghatározni. Ha érett (nem frissen savanyított) a káposzta és nem mosod ki, nagyon savanyú lesz, ha nagyon kimosod, akkor pedig ízetlen.

Székelykáposzta hosszú lével – elkészítés

  1. A hagymát a zsíron megpirítod-megpárolod. A két műveletet többször egymás után elvégzed. Közben a párolás előtt mindig kevés vizet adsz hozzá. Ez a művelet nagyjából egy óráig tarthat.

    Hagyma párolása-pirítása

    Hagyma párolása-pirítása

  2. Ráteszed a húst, kissé megpirítod, majd felengeded annyi vízzel (vagy a káposztalével kevert vízzel), hogy az a húst teljesen ellepje. Megsózod. Fedő alatt párolod, hogy a lé ne párologjon el róla. Ha ez mégis megtörténik, akkor ízlés szerint vízzel vagy savanyúkáposzta lével (esetleg mind a kettővel) kiegészíted. A párolást akkor hagyod abba, amikor a hús már félig megpuhult.
    Hús lepirítva 1

    Hús lepirítva 1

    Hús lepirítva 2

    Hús lepirítva 2

  3. Megszórod piros fűszerpaprikával. Összekevered.

    Pörkölt félig puha hússal

    Pörkölt félig puha hússal

  4. Hozzáadod a káposztát, összekevered és fedő alatt addig párolod, amíg a káposzta is és a hús is puha lesz. Ügyelj rá, hogy lé mindig legyen rajta. Hogy mennyi, ez attól függ, hogy milyen hosszú lével szeretnéd készíteni.
    Székely káposzta főzés

    Székely káposzta főzés

    Székely káposzta készen

    Székely káposzta készen

Változat:

Amikor  a hús is és a káposzta is megpuhult, tejfölös habarással kissé besűríted (a fenti mennyiséghez 1 púpozott evőkanál lisztet és 1,5 dl (egy kis pohár) tejfölt használj. Ne feledkezz el arról, hogy a habarást alaposan összekeverd és a forró főzőlével felhígítsd. Az ételt felforralod (a lisztnek meg kell főnie) , és ezzel elkészültél.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Az étel-alap elkészítése: 60 perc
  • Hús párolása: 30 perc
  • Hús és káposzta együtt főzése: 40 perc

Összesen: 150 perc

Székelykáposzta hosszú lével – tálalás

A tálalásnál tejfölt külön is kínálj hozzá, lesz aki így jobban fogja kedvelni. Fehér kenyér legyen a kísérője. (Nyári változata készülhet kaporral.)

Székely káposzta hosszú lével tálalva 1

Székely káposzta hosszú lével tálalva 1

Székely káposzta hosszú lével tálalva 2

Székely káposzta hosszú lével tálalva 2

 

A rövid lével készült székelykáposzta receptjét és az étel eredetét egy másik receptemben találod.

 

Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa