Székelykáposzta hosszú lével: ezt a változatot ritkábban szokták készíteni, mivel olyan, mint egy kicsit sűrű leves. Bográcsban lehet nagyon jól készíteni.
Székelykáposzta hosszú lével
Elkészítési idő: 150 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 80 dkg sertéslapocka
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 nagy vagy 2 kisebb fej fejhagyma
- 1-2 evőkanál sertészsír v. olaj
- 1 teáskanál piros fűszerpaprika (ízlés szerint lehet egy része csípős)
- só
Megjegyzés:
Ha bográcsban, több személyre készíted, a mennyiségeket számold át a szükséges adagok figyelembevételével. Valamivel hosszabb ideig tart majd az elkészítés.
Bevásárlólista
- 80 dkg sertéslapocka
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 nagy vagy 2 kisebb fej hagyma
Emlékeztető: sertészsír, piros fűszerpaprika, só
Előkészítés
- A húst (nagyjából 1,5x 1,5 cm méretű) kockákra vágod.
- A hagymát apróra szeleteled.
- A káposztát kóstold meg. Ha túl savanyú, mosd át hideg vízben. (A káposztát tartalmazó zacskóból egy bögrébe kifolyatod a levet. Ha nagyon kimostad a káposztát, később ezzel a vízzel tudod felengedni. Vizet töltesz a káposztára, kézzel jól átgyúrod, majd a zacskó aljára 2-3 kis lyukat készítesz, ahol a víz ki tud folyni. Ha nincs lé a káposztán, a mosóvízből tegyél félre.) Ez azért fontos művelet, mert ez fogja az étel karakterét meghatározni. Ha érett (nem frissen savanyított) a káposzta és nem mosod ki, nagyon savanyú lesz, ha nagyon kimosod, akkor pedig ízetlen.
Székelykáposzta hosszú lével – elkészítés
- A hagymát a zsíron megpirítod-megpárolod. A két műveletet többször egymás után elvégzed. Közben a párolás előtt mindig kevés vizet adsz hozzá. Ez a művelet nagyjából egy óráig tarthat.
- Ráteszed a húst, kissé megpirítod, majd felengeded annyi vízzel (vagy a káposztalével kevert vízzel), hogy az a húst teljesen ellepje. Megsózod. Fedő alatt párolod, hogy a lé ne párologjon el róla. Ha ez mégis megtörténik, akkor ízlés szerint vízzel vagy savanyúkáposzta lével (esetleg mind a kettővel) kiegészíted. A párolást akkor hagyod abba, amikor a hús már félig megpuhult.
- Megszórod piros fűszerpaprikával. Összekevered.
- Hozzáadod a káposztát, összekevered és fedő alatt addig párolod, amíg a káposzta is és a hús is puha lesz. Ügyelj rá, hogy lé mindig legyen rajta. Hogy mennyi, ez attól függ, hogy milyen hosszú lével szeretnéd készíteni.
Változat:
Amikor a hús is és a káposzta is megpuhult, tejfölös habarással kissé besűríted (a fenti mennyiséghez 1 púpozott evőkanál lisztet és 1,5 dl (egy kis pohár) tejfölt használj. Ne feledkezz el arról, hogy a habarást alaposan összekeverd és a forró főzőlével felhígítsd. Az ételt felforralod (a lisztnek meg kell főnie) , és ezzel elkészültél.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Az étel-alap elkészítése: 60 perc
- Hús párolása: 30 perc
- Hús és káposzta együtt főzése: 40 perc
Összesen: 150 perc
Székelykáposzta hosszú lével – tálalás
A tálalásnál tejfölt külön is kínálj hozzá, lesz aki így jobban fogja kedvelni. Fehér kenyér legyen a kísérője. (Nyári változata készülhet kaporral.)
A rövid lével készült székelykáposzta receptjét és az étel eredetét egy másik receptemben találod.
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások