Túrós pite: egyszerű, gyorsan elkészíthető sütemény. Alapja a vajas pite tészta, amely nagyon gyorsan összeállítható. Kezdők is bátran nekivághatnak.
Túrós pite recept
Elkészítési idő: 80 perc (ebből munka: 35 perc)
Hozzávalók
A tészta hozzávalói:
A tészta hozzávalói Mennyiségi egység 20 x 20 cm-es tepsihez 20 x 30 cm-es tepsihez
Liszt dkg 20 30
Vaj dkg 10 15
Porcukor evőkanál 2 3
Tejföl evőkanál 2 3
Zsemlemorzsa evőkanál 1 1,5
Tojás db 1 2
Tojás a kenéshez db 1 1
Só csipet 1 2
A töltelék hozzávalói:
Hozzávalók Pitéhez
20 x 20 -as tepsihez Pitéhez
20 x 30 -as tepsihez Réteshez
1 rúdhozPalacsintához
Túró, dkg 30 45 25
Tejföl, evőkanál 3 4 2
Porcukor, evőkanál 4 6 3
Búzadara, teáskanál 2 3 2
Tojás, db 2 3 2
Mazsola dkg 5 8 5
Bevásárlólista
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 45 dkg tehéntúró
- 1 kis pohár tejföl
- 5 db tojás
- 10 dkg mazsola
Emlékeztető: porcukor, búzadara, zsemlemorzsa
Megjegyzések:
- A tésztában a liszt és a vaj arányát ne változtasd.
- A töltelék hozzávalóiból a réteshez szükségeseket hagyd figyelmen kívül.
- Vásárlásnál ügyelj, hogy a túró ne legyen száraz (nehéz lesz széttörni és több tejföl is kell hozzá).
- A tészta tetejét – ha takarékoskodni akarsz – tejföllel is megkenheted. Ez esetben szórj porcukrot a tetejére.
- A tészta megkenése után marad majd a tojásból, ezt másnap tedd bele egy rántottába, vagy készíts belőle levesbe nokedlit.
A túrós pite elkészítése
A túrós pite elkészítése 3 lépésből áll:
- a pite tészta elkészítése
- a túró töltelék elkészítése
- a pite összeállítása és sütése
A pite tészta és a túró töltelék készítését itt most nem részletezem. Ha nem tudod, hogyan kell összerakni és összegyúrni, nézd meg a fenti linkekre kattintva.
A túrós pite összeállítása és sütése
- A tepsit kibéleled sütőpapírral.
- A tészta felét nyújtólapon a tepsi méreténél 1-1 cm-rel (körben) nagyobbra nyújtod.
- A tésztát a tepsibe helyezed (használj nyújtófát segjtségnek) és a széleken felnyomkodod.
- Beszórod zsemlemorzsával.
- Rárakod a túró tölteléket és egyenletesen szétosztod a tésztán.
- Bekapcsolod a sütőt és 175 fokra állítod.
- Kinyújtod a tészta másik felét, a töltelékre helyezed.
- Felvert tojással megkened. Ettől lesz majd szép márványos a teteje.
- Villával megszurkálod a tetejét, hogy a sütésnél képződő gőz (túró tölteléknél ez általában több, mint például az almásnál, vagy meggyesnél) el tudjon távozni a tésztából. Ha ez nem történik meg, a tészta felpúposodik. Ha mégis így lenne, a sütés végén – amikor a tészta még puha, lenyomkodod egy sütőlapáttal.
- Megsütöd a pitét 175 fokon alsó-felső melegítéssel. A sütés ideje 40 – 50 perc lesz. Amikor a teteje már szépen megpirult, az alja is átsült. Ha a tészta teteje nagyon pirulna a sütés alatt (ez sütőfüggő), takard le egy időre alufóliával.
- Amikor a pite megsült, zárd el a sütőt és hagyd benne 10 percig. Utána vedd ki, hagyd hűlni. Csak kihűlt állapotban szeleteld fel. Ha azt szeretnéd, hogy minden pite szép, egyforma legyen, a széleket körben vágd le.
Elkészítési idő:
- Tészta elkészítése: 15 perc
- Túrókrém elkészítése: 15 perc
- Tészta nyújtása, tepsibe rakása: 15 perc
- Sütés: 45 perc
Összesen: 80 perc (ebből munka: 35 perc)
A túrós pite tálalása
Tálalhatod tálon vagy kis tányérokon szépen elrendezve. Tetejét – főleg, ha nem érzed elég édesnek – hintsd meg porcukorral.
Képek: saját készítésű túrós pite saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások