Répatorta: néhány éve bevonult a gasztronómiába. Készítése húsvétkor szinte kötelező, de természetesen máskor is elkészítheted. A tésztáját fűszerekkel feldobhatod.

Répatorta recept

Elkészítési idő: 90 perc (a hűtési idők nélkül)

Hozzávalók

20 cm-es kerek tortához

Tésztához:

  • 16 evőkanál liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 csipet só
  • 3 db tojás
  • 6 dkg vaj
  • 6 evőkanál cukor (ha édesebb ízt szeretnél, 7 vagy 8)
  • 8 evőkanál reszelt sárgarépa (l db közepes sárgarépa)
  • 2 dl tej (változhat, függ a liszttől, a reszelt sárgarépától és a tojások méretétől)
  • 1 mokkáskanál fahéj (változtatható)
  • 1/2 mokkáskanál gyömbér (változtatható)

Krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  •  0,25 dl sárgarépalé
  •  3 teáskanál porcukor (lehet több, ha édesebbet szeretnél)
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál liszt

A díszítéshez:

  • 1 evőkanál reszelt sárgarépa
  • 5 dkg mandulaforgács (feltételesen)

Bevásárlólista

  • 2 db közepes sárgarépa
  • 3 db tojás
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • 250 g mascarpone
  • 1 db narancs
  • 5 dkg mandulaforgács

Emlékeztető: liszt, só, kristálycukor, porcukor, tej (legalább 4 dl), őrölt fahéj,

Megjegyzés:

  • Más tortaformákhoz át kell számítanod a mennyiségeket (23 cm-hez szorozd 1,35-tel, 26 cm-hez szorozd 1,7-tel – ahol célszerű, kerekíts – pl. tojásnál)
  • Ugyanevvel a tészta alapanyaggal készíthetsz 6 db 7 cm-es muffint is.

Előkészítés

  • A vajat kiveszed a hűtőből.
  • A sárgarépát lereszeled (finomabb reszelővel) – kissé kinyomkodod. A reszelt répát a tésztához, a lét a krémhez használod fel. (Szép világos sárga lesz tőle a krém.) A reszelt répából egy kanálnyit félreteszel a torta díszítéséhez.
  • A narancs héját lereszeled.
  • A tortaformát kibéleled sütőpapírral.
  • A tojásokat felütöd egy kis tálban, esetleg villával össze is keverheted (könnyebb lesz adagolni).
  • A sütőt 200 fokon előmelegíted (alsó-felső sütésen).

Répatorta készítése

Tészta elkészítése:

  1. Egy közepes méretű tálban összekevered a porszerű hozzávalókat: a lisztet, sütőport, vaníliás cukrot, fűszereket és a sót.
  2. Egy másik kisebb tálban a vajat kikevered a cukorral, majd kisebb részletekben belekevered a tojásokat.
  3. Részletekben, mindig összekeverve hozzáadod a részelt sárgarépát. (Előfordulhat, hogy a vaj kicsapódik, de ettől ne ijedj meg, később a tésztamassza keverésénél ez megszűnik.)

    Sárgarépa hozzáadása

    Sárgarépa hozzáadása

  4. A sárgarépás masszát részletekben belekevered a porszerű hozzávalókba.

    Tészta alap

    Tészta alap

  5. Részletekben hozzáadod a tejet és mindig alaposan összekevered. Itt nem a mennyiség az érdeke, hanem az, hogy egy jól keverhető massza legyen.

    Tej hozzákeverése

    Tej hozzákeverése

  6. A masszát belekanalazod a tortaformába.

    Répatorta massza tortaformában

    Répatorta massza tortaformában

  7. A tortaformát beteszed a sütőbe. 15 perc után a hőmérsékletet 180 fokra állítod.
  8. További 15 perc után tűpróbával ellenőrzöd, hogy átsült-e a tészta. Ha nem tovább sütöd addig, hogy már ne ragadjon.
  9. A melegítést elzárod, a tésztát 10 perc után veszed ki a sütőből. Amennyiben púpos lesz a közepe,  a tetejét alulra fordítod, konyharuhával letakarod, és kis súlyt teszel rá. Negyedóra után a tortatészta azonos magasságú lesz.

    Répatorta tészta

    Répatorta tészta

Megjegyzés:

Tésztája nagyon hasonló a sütőtökös muffinhoz, de sütőtök helyett sárgarépát tartalmaz.

Krém készítése:

  1. Az 1 dl tejből és 1 evőkanál lisztből besamellt készítesz (vaj nélkül), jó sűrűre. Hideg vízben keverés közben kihűtöd. Ha nem kevered, csomós lehet.
  2. A mascarponét átkevered. Hozzáadod keverés közben részletekben a sárgarépalét, majd a reszelt narancshéjat.

    Mascarpone keverék

    Mascarpone keverék

  3. Hozzákevered a cukrot.
  4. Belekevered a besamellt és jó alaposan átkevered. Kissé habos lesz.

    Répatorta krém készen

    Répatorta krém készen

  5. 1 órára hűtőbe teszed.

Répatorta összeállítása:

  1. A tésztát középen vízszintesen kétfelé vágod egy éles késsel.
  2. A kihűlt krémet átkevered. Felével (vagy kicsit kevesebbel) megkened az alsó lapot.

    Alsó rész megkenve

    Alsó rész megkenve

  3. Ráhelyezed a felső lapot.
  4. A torta tetejét és oldalát bevonod a maradék krémmel.
  5. A szélét beszórod a félretett reszelt sárgarépával.
  6. A tetejére és az oldalára teszed a mandula forgácsot.

    Répatorta készen

    Répatorta készen

  7. 1 órára a hűtőbe teszed.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 25 perc
  • Tészta összeállítása: 15 perc
  • Tészta sütése (közben krém összeállítása): 30 perc
  • Torta összeállítása, díszítése: 20 perc (a hűtési időkre még számolj 2 órát

Összesen: 90 perc

Répatorta tálalása

Szeletekre vágva ( 12 szelet) vágva tálalod.

Mi köze van a répának a húsvéthoz?

Joggal kérdezhetnéd, én is elgondolkodtam ezen. Ezt tudtam meg (forrás: Tudománypláza):

Az ókorban a nyúl a termékenység szimbóluma volt, hiszen mindig sok utódot hozott a világra. A kereszténység előtti időkben a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnapon Ostrát (a húsvét angolul easter, németül Oster), a tavasz és a megújulás istennőjét ünnepelték, akit mindig virágokkal, tojásokkal és nyuszikkal ábrázoltak. A legenda szerint volt egy színes tojásokat tojó madara, amit húsvétkor nyuszivá változtatott és a színes tojásokat a gyerekeknek adta.

Ez a jelkép később beleolvadt a keresztény ünnepek világába. Nincs közvetlen kapcsolódása a húsvéthoz és a feltámadáshoz, csak a természet újjászületését jelképezi.

A nyuszi és a répa kapcsolatát azt hiszem, már nem kell magyaráznom.

 

Torta készítése és képek: Pap Zsuzsa