Répatorta: néhány éve bevonult a gasztronómiába. Készítése húsvétkor szinte kötelező, de természetesen máskor is elkészítheted. A tésztáját fűszerekkel feldobhatod.
Répatorta recept
Elkészítési idő: 90 perc (a hűtési idők nélkül)
Hozzávalók
20 cm-es kerek tortához
Tésztához:
- 16 evőkanál liszt
- 1 sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 csipet só
- 3 db tojás
- 6 dkg vaj
- 6 evőkanál cukor (ha édesebb ízt szeretnél, 7 vagy 8)
- 8 evőkanál reszelt sárgarépa (l db közepes sárgarépa)
- 2 dl tej (változhat, függ a liszttől, a reszelt sárgarépától és a tojások méretétől)
- 1 mokkáskanál fahéj (változtatható)
- 1/2 mokkáskanál gyömbér (változtatható)
Krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 0,25 dl sárgarépalé
- 3 teáskanál porcukor (lehet több, ha édesebbet szeretnél)
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 dl tej
- 1 evőkanál liszt
A díszítéshez:
- 1 evőkanál reszelt sárgarépa
- 5 dkg mandulaforgács (feltételesen)
Bevásárlólista
- 2 db közepes sárgarépa
- 3 db tojás
- 1 zacskó sütőpor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 10 dkg vaj
- 1 ujjnyi gyömbér
- 250 g mascarpone
- 1 db narancs
- 5 dkg mandulaforgács
Emlékeztető: liszt, só, kristálycukor, porcukor, tej (legalább 4 dl), őrölt fahéj,
Megjegyzés:
- Más tortaformákhoz át kell számítanod a mennyiségeket (23 cm-hez szorozd 1,35-tel, 26 cm-hez szorozd 1,7-tel – ahol célszerű, kerekíts – pl. tojásnál)
- Ugyanevvel a tészta alapanyaggal készíthetsz 6 db 7 cm-es muffint is.
Előkészítés
- A vajat kiveszed a hűtőből.
- A sárgarépát lereszeled (finomabb reszelővel) – kissé kinyomkodod. A reszelt répát a tésztához, a lét a krémhez használod fel. (Szép világos sárga lesz tőle a krém.) A reszelt répából egy kanálnyit félreteszel a torta díszítéséhez.
- A narancs héját lereszeled.
- A tortaformát kibéleled sütőpapírral.
- A tojásokat felütöd egy kis tálban, esetleg villával össze is keverheted (könnyebb lesz adagolni).
- A sütőt 200 fokon előmelegíted (alsó-felső sütésen).
Répatorta készítése
Tészta elkészítése:
- Egy közepes méretű tálban összekevered a porszerű hozzávalókat: a lisztet, sütőport, vaníliás cukrot, fűszereket és a sót.
- Egy másik kisebb tálban a vajat kikevered a cukorral, majd kisebb részletekben belekevered a tojásokat.
- Részletekben, mindig összekeverve hozzáadod a részelt sárgarépát. (Előfordulhat, hogy a vaj kicsapódik, de ettől ne ijedj meg, később a tésztamassza keverésénél ez megszűnik.)
- A sárgarépás masszát részletekben belekevered a porszerű hozzávalókba.
- Részletekben hozzáadod a tejet és mindig alaposan összekevered. Itt nem a mennyiség az érdeke, hanem az, hogy egy jól keverhető massza legyen.
- A masszát belekanalazod a tortaformába.
- A tortaformát beteszed a sütőbe. 15 perc után a hőmérsékletet 180 fokra állítod.
- További 15 perc után tűpróbával ellenőrzöd, hogy átsült-e a tészta. Ha nem tovább sütöd addig, hogy már ne ragadjon.
- A melegítést elzárod, a tésztát 10 perc után veszed ki a sütőből. Amennyiben púpos lesz a közepe, a tetejét alulra fordítod, konyharuhával letakarod, és kis súlyt teszel rá. Negyedóra után a tortatészta azonos magasságú lesz.
Megjegyzés:
Tésztája nagyon hasonló a sütőtökös muffinhoz, de sütőtök helyett sárgarépát tartalmaz.
Krém készítése:
- Az 1 dl tejből és 1 evőkanál lisztből besamellt készítesz (vaj nélkül), jó sűrűre. Hideg vízben keverés közben kihűtöd. Ha nem kevered, csomós lehet.
- A mascarponét átkevered. Hozzáadod keverés közben részletekben a sárgarépalét, majd a reszelt narancshéjat.
- Hozzákevered a cukrot.
- Belekevered a besamellt és jó alaposan átkevered. Kissé habos lesz.
- 1 órára hűtőbe teszed.
Répatorta összeállítása:
- A tésztát középen vízszintesen kétfelé vágod egy éles késsel.
- A kihűlt krémet átkevered. Felével (vagy kicsit kevesebbel) megkened az alsó lapot.
- Ráhelyezed a felső lapot.
- A torta tetejét és oldalát bevonod a maradék krémmel.
- A szélét beszórod a félretett reszelt sárgarépával.
- A tetejére és az oldalára teszed a mandula forgácsot.
- 1 órára a hűtőbe teszed.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 25 perc
- Tészta összeállítása: 15 perc
- Tészta sütése (közben krém összeállítása): 30 perc
- Torta összeállítása, díszítése: 20 perc (a hűtési időkre még számolj 2 órát
Összesen: 90 perc
Répatorta tálalása
Szeletekre vágva ( 12 szelet) vágva tálalod.
Mi köze van a répának a húsvéthoz?
Joggal kérdezhetnéd, én is elgondolkodtam ezen. Ezt tudtam meg (forrás: Tudománypláza):
Az ókorban a nyúl a termékenység szimbóluma volt, hiszen mindig sok utódot hozott a világra. A kereszténység előtti időkben a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnapon Ostrát (a húsvét angolul easter, németül Oster), a tavasz és a megújulás istennőjét ünnepelték, akit mindig virágokkal, tojásokkal és nyuszikkal ábrázoltak. A legenda szerint volt egy színes tojásokat tojó madara, amit húsvétkor nyuszivá változtatott és a színes tojásokat a gyerekeknek adta.
Ez a jelkép később beleolvadt a keresztény ünnepek világába. Nincs közvetlen kapcsolódása a húsvéthoz és a feltámadáshoz, csak a természet újjászületését jelképezi.
A nyuszi és a répa kapcsolatát azt hiszem, már nem kell magyaráznom.
Torta készítése és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások