Meggyes piskóta torta: a legegyszerűbb  torták egyike. Alig különbözik a meggyes piskótától, de azért tovább hozzávalókat is tartalmaz. Egyszerű, gyors, próbáld ki!

Meggyes piskóta torta

Meggyes piskóta torta

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

20 cm-es tortaformához

  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál cukor (ebből 1 evőkanál kristálycukor)
  • 6 evőkanál liszt
  • 0,5 kg kimagozott meggy (mirelit is lehet)
  • 5 dkg hámozott, szeletelt mandula
  • 1/2 sütőpor
  • 1 csipet só
  • néhány csepp citromlé

Bevásárlólista

  • 6 db tojás
  • 10 dkg hámozott, szeletet mandula
  • kb. 0,5 kg meggy vagy mirelit meggy
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 db citrom (ha nincs otthon)

Emlékeztető: porcukor, kristálycukor, liszt, só

Előkészítés

  • A tojásokat felütöd úgy, hogy a sárgáját és a fehérjét szétválasztod, külön-külön tálba teszed.
  • Ha friss gyümölcsöt használsz, akkor magozd ki.

Meggyes piskóta torta készítése

  1. Melegítsd elő a sütőt levegőkeverés nélkül 180 fokon.
  2. A tojásfehérjékhez nyomj néhány csepp citromlevet (ettől a hab könnyebben felverődik).
  3. Kezd el verni a tojásfehérjét kézi habverővel vagy kézi mixerrel. Amikor már felhabosodott, adagold hozzá a cukrot részletekben. A kristálycukrot a végén add hozzá.  A hab akkor jó, hogy megtartja a formáját.
    Tojáshab felverve

    Tojáshab felverve

    Tojáshab felverve

    Tojáshab felverve

  4. Melegítsd elő a sütőt 180 fokon.
  5. Keverd a habhoz a tojások sárgáit néhány fordulattal a géppel, vagy egy falappal vagy spatulával.

    Tojás sárgája hozzákeverve

    Tojás sárgája hozzákeverve

  6. A sütőport keverd a liszthez.
  7. Szitáld a lisztet részletekben a habhoz és mindig keverd össze. Vigyázz, a hab ne törjön össze.

    Piskótatészta készen

    Piskótatészta készen

  8. Amikor a tészta kész, tedd át sütőpapírral kibélelt formába és simítsd el a felületét.

    Piskóta tészta formában

    Piskóta tészta formában

  9. Rakd rá a kimagozott, kicsepegtetett meggyet és a mandula forgácsot.

    Sütés előtt

    Sütés előtt

  10. Tedd a 180 fokos sütőbe. 10 perc után vedd le a hőmérsékletet 160 fokra és ezen a hőmérsékleten süssd további 20 percet. Után tűpróbával ellenőrizd, hogy mikor sült át a piskóta.
  11. Az átsült piskótát 10 perc után vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.

    Piskóta torta megsütve

    Piskóta torta megsütve

  12. Ezzel a torta el is készült. Kiveheted a formából.

    Formából kiszedve

    Formából kiszedve

Megjegyzés:

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 10 perc
  • Piskóta tészta elkészítése, formába tétele: 25 perc
  • Sütés: 25 perc

Összesen: 60 perc

Meggyes piskóta torta tálalása

Szeletekre vágva tányérokon tálalod. Mandulaforgácsot szórhatsz rá és köré.

Meggyes piskóta torta szelet 1

Meggyes piskóta torta szelet 1

Meggyes piskóta torta szelet 2

Meggyes piskóta torta szelet 2

 

Készítés, képek és leírás: Pap Zsuzsa