Kakaós piskóta, vagy másképp kakaós piskóta tészta sok sütemény és torta alapanyaga. Finom, egyszerűen, gyorsan elkészíthető és tortákban még dekoratív is lehet.

Kakaós piskóta tortaszeletben 1

Kakaós piskóta recept

Elkészítési idő: 125 perc (ebből munka: 20 perc)

Hozzávalók

20 cm-es (8 szeletes) tortához

  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál cukor (ebből 1 kanál legyen kristálycukor)
  • 4,5 – 3,5 evőkanál liszt /BL55)
  • 1,5 – 2,5 evőkanál kakaó (ennyivel kevesebb lisztet kell használni, mint a sima piskótánál – első próbálkozásnál az alacsonyabb kakaó mennyiséggel indulj)
  • 1 csipet só v. néhány csepp citromlé
  •  1/2 sütőpor (a kakaó „lehúzza” a tésztát, ezért kell bele).

Bevásárlólista

  • 6 db tojás
  • 1 db citrom (csak néhány csepp kell)
  • 1 sütőpor

Emlékeztető: porcukor, kristálycukor, liszt, kakaópor,

Megjegyzések:

  • Ebből a mennyiségből kb. 6 cm magas tészta lesz. Ha alacsonyabbat szeretnél, kevesebb tojással és a többi hozzávalóból is arányosan kisebb mennyiségekkel dolgozz.
  • A képeken egy 4 tojásból készült, 4 cm-es piskótát látsz. Ennek oka, hogy készítettem még egy 2 cm magas piskótát és ez lett a középső piskóta réteg.
  • Lehetőleg friss tojásokkal dolgozz, mert az állottakban könnyen szétesik a sárgája, és ha belekerül a fehérjébe, az nem verődik fel – továbbá a fehérje állaga sem megfelelő már egy megfelelő keménységű tojáshab készítéséhez.
  • A kakaós piskóta színét és ízét változtathatod a kakaó mennyiségével. Túl sokat
  • A recept előnyei: a hozzávalók kiméréséhez nem kell mérleg, és a szokásos műveletek kis megváltoztatásával egyetlen edényben elkészítheted.
  • A piskóta tésztát szögletes tepsiben is elkészítheted, és nemcsak torták, hanem más, szeletbe vágott süteményhez is felhasználhatod.

Előkészítés

  • A tojásokat a sütés megkezdése előtt kb. 1 órával vedd ki a sütőből. Válaszd szét a fehérjét és a sárgáját. Ez utóbbiakat tedd egy kis tálba, a tojásfehérjéket pedig egy nagyobb tálba, amelyben a piskóta tésztáját elkészíted. Egyenként törd fel őket, mert ha romlott lenne közöttük, az előtte feltört tojásokat is kidobhatod.
  • Mérd ki kanállal a lisztet és a cukrot (a kristálycukrot külön) egy-egy kisebb tálba.
  • A sütőport keverd a liszthez.

Kakaós piskóta készítése

  1. Béleld ki a tortaforma alját méretre szabott sütőpapírral. Az oldalát ne, mert akkor sütés közben a piskóta nem tud „megkapaszkodni”.

    Tortaforma összeállítva

    Tortaforma kibélelve

  2. Melegítsd elő a sütőt 175 fokon.
  3. Csepegtess a tojásfehérjébe pár csepp citromot vagy tégy bele egy csipet sót.
  4. Kézi vagy gép habverővel készíts belőle habot.
  5. Adagold bele kanalanként a porcukrot, közben verd tovább a habot. Az utolsó adag cukor legyen a kristálycukor. Addig dolgozz, amíg a hab olyan kemény lesz, hogy már a habverőn is megáll.

    Tojásfehérje cukorral felverve

    Tojásfehérje cukorral felverve

  6. Keverd bele egy-két mozdulattal a tojások sárgáját.

    Tojás sárgája hozzáadás

    Tojás sárgája hozzáadás

  7. A habverőt cseréld le egy keverőkanálra.
  8. Szűrőszitával adagokban szitáld rá a lisztet, közben mindig keverd el vigyázva arra, hogy a hab ne törjön össze.
    Liszt hozzákeverése

    Liszt hozzákeverése

    Liszt hozzákeverve

    Liszt hozzákeverve

  9. Ezt követően a kakaót is szitáld bele és keverd el. Ezzel a piskóta tésztája el is készült.
  10. Rakd bele a tésztát a formába és a tetejét egyenletesen kend szét.
    Kakaó hozzákeverve

    Kakaó hozzákeverve

    Tortaformában

    Tortaformában

  11. Süsd 175 fokon 45 percig. Fél óráig ne nyitogasd a sütő ajtaját, mert a tészta össze fog esni. Ha nagyon pirulna a teteje, takard le alufóliával.
  12. 40 perc után végezz tűpróbát. Szúrj egy hústűt (kötőtűt) a piskótába. Ha ragad, akkor süsd tovább. 5 percenként végezd el az ellenőrzést.
  13. Amikor a piskóta megsült, zárd le a melegítést és nyitott ajtó mellett hagyd a sütőben.
  14. Vedd ki és tedd egy konyharuhára fejre állítva (a közepén rendszerint van egy púp, ezt így tüntetheted el.

    Hűtés 2

    Hűtés

  15. Hagyd még levegőn 1 órát hűlni. Utána megtöltheted.

Elkészítési idő:

  • Piskóta tészta elkészítése: 15 perc
  • Sütés: 40 perc
  • hűtés sütőben: 10 perc
  • hűtés levegőn: 60 perc

Összesen: 125 perc (ebből munka: 20 perc)

Megjegyzés:

Természetesen más szögletes formában, piskóta tekercshez vagy más süteményekhez is elkészítheted.

Felhasználás

A torta tésztáját vízszintes lapokra vágva és megtöltve különféle tortákat készíthetsz belőle.

Példák:

Kakaós piskóta tortaszeletben 2

Kakaós piskóta tortaszeletben 2

Kakaós piskóta tortaszeletben 3

Kakaós piskóta tortaszeletben 3

 

Képek: saját készítésű piskóta saját felvételei.