Tiramisu krém: finom, könnyű. Evvel készül a tiramisu desszert. Több változata van. Itt most a tojásos – tejszínhabos változatot olvashatod. 

Krém a piskótán

Tiramisu krém recept

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

20 x 20 cm-es, 6 cm magas tepsiben készíthető tiramisuhoz

  • 250 g mascaporne
  • 200 ml 32 – 35 %-os habtejszín
  • 3 db tojás
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 db vaníliás cukor (vagy 1 teáskanál Bourbon vaníliás cukor vagy vanília aroma)
  • 10 g zselatin

Bevásárlólista

  • 250 g mascaporne
  • 200 ml 32 – 35 %-os habtejszín
  • 3 db tojás
  • 1 tasak vaníliás cukor (lehetőleg Bourbon)
  • 10 g zselatin

Emlékeztető: kristálycukor

Megjegyzés:

A tiramisu krém tulajdonképpen egy mascaporne krém, amely a mascapornén kívül nagyobb mennyiségben tartalmaz tojást és tejszínhabot is.

Ha a tepsid nem 20 x 20 cm-es (felülete: 4 dm2), akkor át kell számítanod a mennyiségeket. (Szorozd be a hosszúságát és szélességét dm-ben. A kapott számot oszd el 4-el, és az eredménnyel szorozd be a hozzávalókat.)

Előkészítés

  • A tejszínt tedd be a mélyhűtőbe.
  • A kávét, rumot és porcukrot keverd össze egy akkor edényben, amibe belefér egy babapiskóta.
  • A tojások sárgáját és fehérjét válaszd el és tedd egy-egy kisebb tálba, amelyben fel tudod verni.

Tiramisu krém elkészítése

  1. A tojások sárgáját keverd habosra a vaníliás cukorral és 2 evőkanál cukorral (egyes ajánlások szerint legyen 50 – 60 fokos és kihűlésig kell keverni – ezt akkor célszerű elvégezni, ha több napig tárolod a süteményt, mert így biztonságosabban eláll, mint a nyers tojással készült). Addig keverd, amíg már nem folyékony, hanem inkább habos.

    Tojások sárgája cukorral kikeverve

    Tojások sárgája cukorral kikeverve

  2. Verd fel a tejszínhabot és tedd be a hűtőbe.
  3. A zselatint áztasd be langyos vízbe.
  4. A tojásfehérjét verd fel 2 evőkanál cukorral habosra. (Könnyebben felverődik, ha néhány csepp citromot adsz hozzá. A cukrot csak akkor kezd hozzáadni néhány adagban, amikor a tojásfehérje már felverődött.

    Tojáshab felverve

    Tojáshab felverve

  5. A mascaporne-t keverd össze a tejszínhabbal.

    Tejszínhab és mascaporne

    Tejszínhab és mascaporne

  6. A tojások felvert habját keverd hozzá a felhabosított tojássárgájákhoz.

    Tojásos keverék

    Tojásos keverék

  7. A tejszínhabos mascapornet és a tojásos habot keverd össze.

    Hab összeállítása

    Krém alap összeállítása

  8. A zselatinról öntsd le az áztatóvizet és az edényt meleg vízbe téve olvaszd fel a zselatint.
  9. A zselatint keverd hozzá a krémhez. Ezzel a krém elkészült.

    Krém készen

    Tiramisu krém készen

Megjegyzés:

Ha lágyabbra szeretnéd a krémet és nem szeletelve, hanem tálkában tálalod a tiramisut, akkor a zselatint nem kell hozzáadnod.

Elkészítési idő:

  • Tejszínhab felverése: 5 perc
  • Tojássárgájának kikeverése (melegítéssel): 20 perc
  • Tojásfehérje felverése: 5 perc
  • Zselatin felolvasztása: 5 perc
  • Krém összeállítása: 10 perc

Összesen: 45 perc

Tiramisu krém változatok

Tejszínhab nélkül:

egyszerű, eredeti megnevezéssel

A tejszínhabot kihagyod a receptből. A mennyiségeket a tepsid méretéhez kell igazítanod.

Tojás nélkül:

hamis tiramisu krém

A tojásokat kihagyod és tejszínhabbal töltöd meg a desszertet. Ez esetben használj zselatint a tejszínhabhoz. Ezt talán nem is nevezném tiramisu krémnek.

Zselatin nélkül:

Ha lágyabbra szeretnéd a krémet, mert tányérba tálalnád, hagyd ki a zselatint.

Tiramisu krém felhasználása

Szokásos felhasználása a tiramisu szelet nevű desszerthez, amelyet szeletelve, vagy mélyebb kis desszertes tányérokba kanalazva tálalhatsz fel.

Tiramisu krém a piskótán

Tiramisu krém a piskótán

Tiramisu tálalva

Tiramisu tálalva

 

Képek: saját készítésű desszertkrém saját felvételei.