Tiramisu krém: finom, könnyű. Evvel készül a tiramisu desszert. Több változata van. Itt most a tojásos – tejszínhabos változatot olvashatod.
Tiramisu krém recept
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók
20 x 20 cm-es, 6 cm magas tepsiben készíthető tiramisuhoz
- 250 g mascaporne
- 200 ml 32 – 35 %-os habtejszín
- 3 db tojás
- 4 evőkanál kristálycukor
- 1 db vaníliás cukor (vagy 1 teáskanál Bourbon vaníliás cukor vagy vanília aroma)
- 10 g zselatin
Bevásárlólista
- 250 g mascaporne
- 200 ml 32 – 35 %-os habtejszín
- 3 db tojás
- 1 tasak vaníliás cukor (lehetőleg Bourbon)
- 10 g zselatin
Emlékeztető: kristálycukor
Megjegyzés:
A tiramisu krém tulajdonképpen egy mascaporne krém, amely a mascapornén kívül nagyobb mennyiségben tartalmaz tojást és tejszínhabot is.
Ha a tepsid nem 20 x 20 cm-es (felülete: 4 dm2), akkor át kell számítanod a mennyiségeket. (Szorozd be a hosszúságát és szélességét dm-ben. A kapott számot oszd el 4-el, és az eredménnyel szorozd be a hozzávalókat.)
Előkészítés
- A tejszínt tedd be a mélyhűtőbe.
- A kávét, rumot és porcukrot keverd össze egy akkor edényben, amibe belefér egy babapiskóta.
- A tojások sárgáját és fehérjét válaszd el és tedd egy-egy kisebb tálba, amelyben fel tudod verni.
Tiramisu krém elkészítése
- A tojások sárgáját keverd habosra a vaníliás cukorral és 2 evőkanál cukorral (egyes ajánlások szerint legyen 50 – 60 fokos és kihűlésig kell keverni – ezt akkor célszerű elvégezni, ha több napig tárolod a süteményt, mert így biztonságosabban eláll, mint a nyers tojással készült). Addig keverd, amíg már nem folyékony, hanem inkább habos.
Tojások sárgája cukorral kikeverve
- Verd fel a tejszínhabot és tedd be a hűtőbe.
- A zselatint áztasd be langyos vízbe.
- A tojásfehérjét verd fel 2 evőkanál cukorral habosra. (Könnyebben felverődik, ha néhány csepp citromot adsz hozzá. A cukrot csak akkor kezd hozzáadni néhány adagban, amikor a tojásfehérje már felverődött.
Tojáshab felverve
- A mascaporne-t keverd össze a tejszínhabbal.
Tejszínhab és mascaporne
- A tojások felvert habját keverd hozzá a felhabosított tojássárgájákhoz.
Tojásos keverék
- A tejszínhabos mascapornet és a tojásos habot keverd össze.
Krém alap összeállítása
- A zselatinról öntsd le az áztatóvizet és az edényt meleg vízbe téve olvaszd fel a zselatint.
- A zselatint keverd hozzá a krémhez. Ezzel a krém elkészült.
Tiramisu krém készen
Megjegyzés:
Ha lágyabbra szeretnéd a krémet és nem szeletelve, hanem tálkában tálalod a tiramisut, akkor a zselatint nem kell hozzáadnod.
Elkészítési idő:
- Tejszínhab felverése: 5 perc
- Tojássárgájának kikeverése (melegítéssel): 20 perc
- Tojásfehérje felverése: 5 perc
- Zselatin felolvasztása: 5 perc
- Krém összeállítása: 10 perc
Összesen: 45 perc
Tiramisu krém változatok
Tejszínhab nélkül:
egyszerű, eredeti megnevezéssel
A tejszínhabot kihagyod a receptből. A mennyiségeket a tepsid méretéhez kell igazítanod.
Tojás nélkül:
hamis tiramisu krém
A tojásokat kihagyod és tejszínhabbal töltöd meg a desszertet. Ez esetben használj zselatint a tejszínhabhoz. Ezt talán nem is nevezném tiramisu krémnek.
Zselatin nélkül:
Ha lágyabbra szeretnéd a krémet, mert tányérba tálalnád, hagyd ki a zselatint.
Tiramisu krém felhasználása
Szokásos felhasználása a tiramisu szelet nevű desszerthez, amelyet szeletelve, vagy mélyebb kis desszertes tányérokba kanalazva tálalhatsz fel.
Tiramisu krém a piskótán
Tiramisu tálalva
Képek: saját készítésű desszertkrém saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások