Tiramisu: szenzációs olasz desszert. „Eredeti” receptjét 1985-ben írták le először. Többféle változata létezik. Mivel nálunk is nagyon népszerű lett, ezért írtam ezt az összefoglalót.
Tiramisu recept – az eredeti
Az eredeti recept a következő:
Hozzávalók
8 főre
- 6 db tojás sárgája
- 250 g cukor
- 500 g mascarpone
- 40 db babapiskóta
- kávé
- kakaópor
Bevásárlólista
- 6 db tojás sárgája
- 500 g mascarpone
- 40 db babapiskóta
Emlékeztető: cukor (25 dkg), kávé, kakaópor
Elkészítés
Készítsük el a feketekávét és hagyjuk kihűlni egy tálban. Keverjük habosra a tojások sárgáit és a cukrot, majd óvatosan forgassuk bele a mascarponét. egy lágy krém lesz az eredmény. Áztassuk be a babapiskóták felét a kávéba, ügyelve arra, hogy ne ázzanak el. Tegyük őket sorba egy kör alakú tálba. Kenjük a krém felét a babapiskótákra. Ezt követően tegyük a krémre a kávéba áztatott babapiskóták másik felét. Tegyük a tetejére a megmaradt mascarponés krémet. Fedjük le szitált kakaóporral. Tálalási tegyük hűtőbe.
Lényegében ez a legegyszerűbb tiramisu recept, mivel csak 7 alkotóból áll, és elkészítéséhez mindössze néhány művelet szükséges – sütés és főzés nélkül, hidegen. A krém három alkotóból három művelettel készül.
Változatok
Egyszerű tiramisu
Az egyszerű tiramisunál (az elnevezés önkényes) az alkotók száma bővült a tojásfehérjével, tejszínnel, vaníliával és rummal. A műveletek az egész tojások, cukor és vanília főzésével, és a tejszín habbá történő felverésével bővültek. Ez a desszert még mindig egyszerűnek tekinthető. Praktikus, mivel nem kell avval foglalkozni, hogy mi történjék a maradék tojásfehérjével. A főzött krém arra garancia, hogy kiküszöböli a nyers tojássárgája által előidézhető problémákat.
Tiramisu szelet
Az előzőektől abban különbözik, hogy a tojásfehérjék felvert habja a krémet keményebbé teszi, ezért a desszertből késsel vágható szelet lesz. Tortaformában készítve tiramisu torta lehet belőle.
Változatok helyettesítőkkel
Az idők folyamán különféle helyettesítők kerültek a desszrtbe.
Kávé helyett:
- gyümölcsöntet és gyümölcs: epres tiramisu
- gesztenye: gesztenyés tiramisu
- csokoládé: csokoládés tiramisu
Rum helyett:
- bor
- konyak.
Diétás változata a hamis tiramisu, amelyben krém helyett pudingpor vagy krémpor, tejszínhab helyett tejszínhabporból készült tejszínhab szerepel.
És ki tudja, több is jön talán…
A tiramisu története
A népszerű olasz desszertet több legenda övezi. Ezek a történetek Gianni Annonitól származnak, aki a Dining and Guide oldalain mesélt erről. Márpedig neki, aki olasz és már jó ideje él Magyarországon, elhihetjük.
- Az első legenda szerint a 18. században Siennában készült az első desszert az oda látogató Cosimo III de’Medici számára. A toszkán nagyherceg el volt tőle ragadtatva és a receptet (nem a mait!) magával vitte Firenzébe, ahol nagyon népszerű lett.
- A második történet szerint az édesség nagy energiatartalma miatt a kurtizánok afrodiziákuma lett, majd a Velence környéki cukrászok finomították tovább.
- A ma ismert tiramisu Trevisoban készült először az 1960-as években a ma is működő Alle Beccherie étteremben Roberto Linguanotto (Loly) cukrász alkotásaként.
- Az első leírt recept 1983-ból származik, Giovanni Capnist „Veneto desszertjei” c. könyvében írta le.
Képek: saját készítésű desszertek saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások