Túrós pogácsa: egyszerű, könnyen és gyorsan elkészíthető. Ha vendégeket vársz, nagyobb sikered lesz egy saját sütésű pogácsával, mint ropival.
Túrós pogácsa recept
Elkészítési idő: 70 perc (ebből munka: 45 perc)
Hozzávalók
(1 sütőlapon elfér az alábbi mennyiség)
- 1/4 kg liszt ( + még kb. 10 dkg a nyújtáshoz és szaggatáshoz
- 1/4 kg vaj (20 dkg is elég)
- 1/4 kg tehéntúró
- 1 lapos evőkanál só (inkább gyermek kanál)
- 1 db tojás
- 2 – 3 dkg reszelt sajt
- köménymag
Túrós pogácsa készítése
- Felhasználás előtt 1 órával vedd ki a vajat vedd ki a hűtőszekrényből.
- A vajat a liszttel szétmorzsolod.
- A tehéntúrót villával széttöröd és kézzel a vajas liszthez kevered. Meghinted a sóval.
- Az egészet még egyszer-kétszer átkevered és összegyúrod. Jól formázható masszát kapsz. Ha ragad, még egy kis lisztet tegyél hozzá gyúrás közben. (A tehéntúró lehet szárazabb és nedvesebb is, ezért lehet, hogy egy kicsit több lisztre lesz szükség.) Ezt a masszát egy nagy tálban is elkészítheted akár előző nap és a hűtőszekrényben tárolhatod. Felhasználás előtt kb. 2 órával vedd ki, hogy visszapuhuljon.
Hozzávalók összerakva
Tészta készen
- A tésztát belisztezett gyúrólapra teszed. Ujjnyi vastagságúra kinyújtod és késsel berácsozod. Megkened tojással, megszórod a reszelt sajttal és köménymaggal. Ha elég sok sajtot teszel rá, akár sajtos túrós pogácsának is nevezheted.
Tészta nyújtása
Tészta kinyújtva, kenve, beszórva
- Kiszaggatod lisztbe mártott szaggatóval úgy, hogy minél kevesebb hulladék tészta maradjon.
Szaggatás
- A kiszaggatott pogácsákat két kézzel kicsit megsodrod, így kisebbek és magasabbak lesznek.
Pogácsák kiszaggatva
- Sütőpapírral bélelt sütőlapra teszed egymástól kis távolságra (mivel nem tartalmaz élesztőt, nem fog megnőni).
Szaggatás
- A maradékot átgyúrod és a műveletet addig ismételed, amíg van tészta. Nekem ez három alkalom szokott lenni és a legutolsó kis maradékból kézzel formázok egy pogácsát. Ez a mennyiség elfér egy sütőlapon.
- Ha be tudod állítani a hőfokot a sütődön, akkor 170 fokon, kb. 25 – 30 perc alatt kész. Egy idő után nézd meg. Akkor jó, ha mind a teteje, mind az alja szép világosbarna lesz. Nem jó csak a sütési hőmérsékletre és az időre hagyatkozni, mert a sütők különböző módon működhetnek, pl. levegőkeveréssel is.
Túrós pogácsa sütés után
Elkészítési idő:
- Tészta összeállítása, sajt lereszelése: 10 perc
- Elkészítés, sütőlapra rakás: 35 perc
- Sütés: 25 perc (ezalatt mást csinálhatsz)
Összesen: 70 perc (ebből munka:45 perc)
Tálalás, tárolás
- Tálra rendezed, de kisebb tányérokra is rakhatod.
- Ha nem fogy el, műanyag tasakban napokig tárolhatod anélkül, hogy kiszáradna.
Túrós pogácsa
Megjegyzés: ennél kicsit munkásabb a tepertős pogácsa, de az is nagyon finom.
Túrós pogácsa képek: saját felvételek
Kiszeretném nyomtatni, de nincs lehetőség. Ezt bele tudnád tenni a blogodba?
előre is köszönöm szépen!
Elküldtem neked Word-ben, onnan kinyomtathatod. Remélem, később a nyomtatási funkciót is be tudom majd vezetni.