Tepertős pogácsa, töpörtyűs pogácsa: kelt tésztából készült, egyszerű pogácsa. Ha rászánod magad, te is kiváló tepertős pogácsát készíthetsz, de de néhány dologra figyelned kell.
Tepertős pogácsa recept
Elkészítési idő: 155 perc (ebből munka: 95 perc)
Hozzávalók
- 60 dkg liszt
- 1 dl tej
- 1 kávéskanál cukor
- 3 dkg élesztő
- 1 tojás
- 1 dl tejföl
- 1 kávés vagy teáskanál só (ízlés szerint)
- 15 dkg vaj vagy 10 dkg zsír
- 30 dkg darált tepertő
Bevásárlólista
- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 1 tojás
- 1 kis pohár tejföl
- 30 dkg tepertő
Emlékeztető: tej, cukor, só, zsír vagy vaj
Tepertős pogácsa készítése
- A lisztet elmorzsolod a vajjal (zsírral). Hozzáteszed a sót. Lyukat készítesz a közepébe.
- Az 1 dl tejet meglangyosítod, beleteszed a cukrot és az élesztőt, felfuttatod. Beleteszed a lisztkupac közepébe, hozzáteszed a tojásokat, a tejfölt, összekevered és az egészet összegyúrod. Ha a tejföl sok lenne, teszel még hozzá egy kis lisztet, ha kevés, akkor még egy kis tejfölt.
- Kinyújtod, rákened a darált töpörtyűt és három rétegre összehajtod, 30 percig pihenteted. Ezt háromszor megismétled.
- Utána 2 ujjnyi vastagra kinyújtod, tetejét bevagdalod, kiszaggatod, tenyereddel kicsit megsodrod (magasabbak lesznek), a tetejét tojással megkened.
- A maradékot összegyúrod és abból is elkészíted a pogácsákat (egészen addig, míg a tészta elfogy). Sütőlapra teszed és 3o percig hagyod még kelni.
- 200 fokra előmelegített sütőbe teszed és 15 – 25 perc alatt megsütöd (alacsony hőmérsékleten sütve kiszárad). Amikor már az alja is szép világos barna, akkor van kész.
Elkészítési idő:
- Tészta elkészítése: 15 perc
- Pihentetés (közben medvehagyma előkészítése): 60 perc
- Tészta alap elkészítése (hajtogatással, pihentetéssel együtt: 40 perc
- Pogácsakészítés: 20 perc
- Sütés: 20 perc
Összesen: 155 perc (ebből munka: 95 perc)
Tanácsok a tepertős pogácsa készítéséhez
- Minden hozzávaló (liszt, tojás, tejföl, élesztő) szoba hőmérsékletű legyen.
- A 3 x 30 perc kelési időket használd ki: végezz közben más, főzéssel kapcsolatos munkát. Ennyi idő elég egy leves vagy egy főzelék elkészítéséhez, sőt a sütés-főzés közben elpiszkolódott edényeket el is mosogathatod.
- Ne kis pogácsát készíts (arra például kiváló a túrós pogácsa), mert a belseje is átsül, nem lesz olyan jó és könnyen ki is szárad.
- Ne tegyél több tepertőt a tésztába, mint amennyi a receptben van, mert a túl sok zsiradék „lehúzza” a tésztát.
- A szokásos tepertős pogácsát kicsit „feldobhatod úgy, hogy apróra vágott zöld fűszert, pl. rozmaringot teszel bele.
Megjegyzések:
- Ez a kelt tepertős pogácsa nálam nagyon bevált, a családom imádja.
- Ezt a pogácsát egyes vidékeken, sőt a köznyelvben is gyakran töpörtyűs pogácsának nevezik.
Érdekelhet még: túrós pogácsa, az is nagyon finom, gyorsan kész és sokáig puha marad.
Képek: saját készítés, saját felvételek
A karácsonyi készülődéshez kérem a segítségedet!
Miben tudok segíteni? Nem tudsz feliratkozni?