Sonkás leveles tészta: gyorsan, könnyen elkészíthető. A tésztát csak fel kell darabolnod, a tölteléket pedig elkészítheted maradék főtt sonkából vagy húsból.

Sonkás leveles tészta 1

Sonkás leveles tészta recept

Elkészítési idő: 50 perc

Sonkás leveles tészta hozzávalói

24 darabhoz

  • 1 csomag mirelit leveles tészta, amelyből többféle is kapható az üzletekben.
  • 30 dkg főtt sonka (lehet például húsvéti vagy máskor készített sonka maradéka)
  • 2 evőkanál tejföl (körülbelüli mennyiség, lehet több, vagy esetleg kevesebb – jól kanalazható massza legyen az eredmény)
  • fél csokor petrezselyemzöld
  • 1 kiskanál őrölt fekete bors (vagy kevesebb)
  • 1 db tojás

Bevásárlólista

  • 1 csomag mirelit leveles tészta
  • 30 dkg főtt sonka (lehet maradék)
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 db tojás

Emlékeztető: őrölt fekete bors, só

Megjegyzés:

  • Só valószínűleg nem kell, mert a főtt sonka elég sós szokott lenni.

Előkészítés

  • A leveles tésztát vedd ki a mélyhűtőből (lehet egy órával korábban, hogy felengedjen).
  • A sonkát késsel vágd fel apró darabokra. (Le is lehetne darálni, de ilyen kis mennyiséget nem érdemes, mert mindig marad anyag a darálóban és el is kell majd mosogatni.)
  • A petrezselymet aprítsd fel.

Sonkás levesles tészta elkészítése

  1. A felaprított sonkát dolgozd össze a petrezselyemmel, a törött borssal és annyi tejföllel, hogy jól kanalazható, formázható massza legyen belőle.
    Tejföl, bors, medvehagyma hozzáadása

    Tejföl, bors, medvehagyma hozzáadása

    Töltelék felosztása

    Töltelék felosztása

  2. Simítsd el egy tálban, és oszd fel 8 egyenlő részre. Erre azért van szükség, hogy a tölteléket egyenletesen tudd majd szétosztani a leveles tészta szeletekre.
  3. Béleld ki a sütő egyik tepsijét sütőpapírral.
  4. Kapcsold be a sütőt 175 fokra.
  5. Nyisd ki a leveles tésztát egy lisztezett nyújtólapon (én most itt egy tepsi alsó részét használtam erre a célra).
    Leveles tészta

    Leveles tészta

    Leveles tészta kinyitva

    Leveles tészta kinyitva

  6. Vágd fel 6 x 4 = 24 egyenlő részre.

    Leveles tészta felszeletelve

    Leveles tészta felszeletelve

  7. Tégy a tészta darabokra egy-egy halom tölteléket. Egy-egy jelölt részből 3 – 3 lapocskát tölts meg.

    Tészta megtöltése

    Tészta megtöltése

  8. Hajtsd össze a tészta lapocskákat és rakd őket fel a tepsire egyenletesen szétosztva.
  9. Kend meg a felületüket a felvert tojással.

    Tojással megkenve

    Tojással megkenve

  10. Süsd a sütő alsó-felső állásában 175 fokon, előmelegített sütőben. 15 – 20 perc alatt kész.

    Megsütve

    Megsütve

Elkészítési idő:

  • Töltelék elkészítése: 15 perc
  • Tészta előkészítése: 5 perc
  • Tészta töltése, összehajtása, elhelyezése, megkenése: 10 perc
  • Sütés: 20 perc

Összesen: 50 perc

Megjegyzés:

Sonkás levesles tészta tálalása

Amikor a tészták kihűltek, rakd egy megfelelő méretű tálra. Egymásra is teheted.

Sonkás leveles tészta tálalva 1

Sonkás leveles tészta tálalva

 

Képek: saját készítésű sütemény saját felvételei