Sonkás leveles tészta: gyorsan, könnyen elkészíthető. A tésztát csak fel kell darabolnod, a tölteléket pedig elkészítheted maradék főtt sonkából vagy húsból.
Sonkás leveles tészta recept
Elkészítési idő: 50 perc
Sonkás leveles tészta hozzávalói
24 darabhoz
- 1 csomag mirelit leveles tészta, amelyből többféle is kapható az üzletekben.
- 30 dkg főtt sonka (lehet például húsvéti vagy máskor készített sonka maradéka)
- 2 evőkanál tejföl (körülbelüli mennyiség, lehet több, vagy esetleg kevesebb – jól kanalazható massza legyen az eredmény)
- fél csokor petrezselyemzöld
- 1 kiskanál őrölt fekete bors (vagy kevesebb)
- 1 db tojás
Bevásárlólista
- 1 csomag mirelit leveles tészta
- 30 dkg főtt sonka (lehet maradék)
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 db tojás
Emlékeztető: őrölt fekete bors, só
Megjegyzés:
- Só valószínűleg nem kell, mert a főtt sonka elég sós szokott lenni.
Előkészítés
- A leveles tésztát vedd ki a mélyhűtőből (lehet egy órával korábban, hogy felengedjen).
- A sonkát késsel vágd fel apró darabokra. (Le is lehetne darálni, de ilyen kis mennyiséget nem érdemes, mert mindig marad anyag a darálóban és el is kell majd mosogatni.)
- A petrezselymet aprítsd fel.
Sonkás levesles tészta elkészítése
- A felaprított sonkát dolgozd össze a petrezselyemmel, a törött borssal és annyi tejföllel, hogy jól kanalazható, formázható massza legyen belőle.
- Simítsd el egy tálban, és oszd fel 8 egyenlő részre. Erre azért van szükség, hogy a tölteléket egyenletesen tudd majd szétosztani a leveles tészta szeletekre.
- Béleld ki a sütő egyik tepsijét sütőpapírral.
- Kapcsold be a sütőt 175 fokra.
- Nyisd ki a leveles tésztát egy lisztezett nyújtólapon (én most itt egy tepsi alsó részét használtam erre a célra).
- Vágd fel 6 x 4 = 24 egyenlő részre.
- Tégy a tészta darabokra egy-egy halom tölteléket. Egy-egy jelölt részből 3 – 3 lapocskát tölts meg.
- Hajtsd össze a tészta lapocskákat és rakd őket fel a tepsire egyenletesen szétosztva.
- Kend meg a felületüket a felvert tojással.
- Süsd a sütő alsó-felső állásában 175 fokon, előmelegített sütőben. 15 – 20 perc alatt kész.
Elkészítési idő:
- Töltelék elkészítése: 15 perc
- Tészta előkészítése: 5 perc
- Tészta töltése, összehajtása, elhelyezése, megkenése: 10 perc
- Sütés: 20 perc
Összesen: 50 perc
Megjegyzés:
Sonkás levesles tészta tálalása
Amikor a tészták kihűltek, rakd egy megfelelő méretű tálra. Egymásra is teheted.
Képek: saját készítésű sütemény saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások