Káposztás rétes: faluhelyen régen gyakran készített étel volt, mert többnyire minden volt hozzá otthon. Amolyan második fogás, de frissen sütve akár meleg előételként is megállja a helyét.

Káposztás rétes - 1

Káposztás rétes recept

Elkészítési idő: 75 perc (ebből munka: 50 perc)

A káposztás rétes hozzávalói

(2 rúdhoz, kb. 14 darabhoz)

  • 1 csomag réteslap, összesen 8 lap (sokféle kapható a kereskedelemben)
  • ½ fej közepes káposzta
  • 4 + 2 dkg zsír
  • zsemlemorzsa
  • só, bors, köménymag (lehet őrölt)

Bevásárlólista

  • 1 csomag réteslap, összesen 8 lap
  • ½ fej közepes káposzta

Emlékeztető: zsír, zsemlemorzsa, só, bors, köménymag (lehet őrölt)

Előkészítés

  • A káposztát szálasra vágod és megsózod. Kb. 1 órát állni hagyod, majd kinyomkodod.
Töltelék készítés - 1

Töltelék készítés – 1

  • A 4 dkg zsírt felolvasztod, a káposztát rajta átforgatod. Kevés vizet teszel alája, megfűszerezed borssal és köménymaggal, megpárolod, mintha párolt káposztát készítenél (ecet és cukor nélkül!)
Töltelék készítés - 2

Töltelék készítés – 2

Töltelék készítés - 3

Töltelék készítés – 3

Töltelék készítés - 4

Töltelék készítés – 4

Töltelék készítés - 5

Töltelék készítés – 5

  • A sütőlapot sütőpapírral kibéleled.
  • Egy konyharuhát megnedvesítesz, a konyhapultra kiteríted.
  • A réteslap zsírozásához a zsírt felolvasztod.

A káposztás rétes elkészítése

A réteslapos zacskót felvágod, a lapokat kiveszed, 4 lapot a nedves konyharuhára teszel, a másik 4 lapot visszateszed a tasakba, hogy ki ne száradjon. A lapokat egyenként a felmelegített zsírral bekened, hogy a tésztarétegek sütésnél majd kicsit szétváljanak egymástól. Egyszerre mindig a felét kened, a másik részt felhajtod. Amikor ezzel készen vagy, a lap szélétől kb. 15 cm-re elhelyezed a tölteléket a következő sorrendben:

  • zsemlemorzsa (ez veszi fel a fölösleges nedvességet)
  • a párolt káposzta fele, ha túl sok lenne, a maradék elfogyasztható ízesítve párolt káposztának
  • zsemlemorzsa.

A konyharuha segítségével a rétest felhengergeted vigyázva arra, hogy alulra zsemlemorzsa kerüljön, majd a sütőlapra átfordítod. Ez igényel némi gyakorlatot, de biztosan fog menni.

Rétes töltése

Rétes töltése

Rétes felcsavarása

Rétes felcsavarása

Ezután veszed a következő 4 lapot, ugyanígy megtöltöd, a sütőlapra teszed. Hasonló módon elkészíted a másik rudat, majd a tetejüket olvasztott zsírral megkened.

Rétes sütés előtt

Rétes sütés előtt

A tepsit beteszed az előmelegített sütőbe és kb. 170 – 180 fokon 20 – 25 percig készre sütöd. Akkor kész, amikor a teteje már szépen megpirult. (Én levegőkeverés nélkül, alsó-felső sütéssel szoktam elkészíteni. Amikor megsült, kiveszed, hagyod kihűlni és hagyományosan ferdén felvágod.

Elkészítési idő:

  • Káposzta felvágása, párolása: 35 perc
  • Rétes összeállítása: 15 perc
  • Sütés: 25 perc

Összesen: 75 perc (ebből munka: 50 perc)

Tálalás

A réteseket tálra vagy tányérra teszed. Mivel ez nem édes rétes, akár egy meleg vagy hideg előétel szerepét is betöltheti.

Káposztás rétes - 2

Káposztás rétes

 

Érdekelhet még:

Meggyes rétes

Túrós rétes

Almás rétes 

 

Ismersz más receptet?

 

Káposztás rétes képek: saját felvétel.