Káposztás rétes: faluhelyen régen gyakran készített étel volt, mert többnyire minden volt hozzá otthon. Amolyan második fogás, de frissen sütve akár meleg előételként is megállja a helyét.
Káposztás rétes recept
Elkészítési idő: 75 perc (ebből munka: 50 perc)
A káposztás rétes hozzávalói
(2 rúdhoz, kb. 14 darabhoz)
- 1 csomag réteslap, összesen 8 lap (sokféle kapható a kereskedelemben)
- ½ fej közepes káposzta
- 4 + 2 dkg zsír
- zsemlemorzsa
- só, bors, köménymag (lehet őrölt)
Bevásárlólista
- 1 csomag réteslap, összesen 8 lap
- ½ fej közepes káposzta
Emlékeztető: zsír, zsemlemorzsa, só, bors, köménymag (lehet őrölt)
Előkészítés
- A káposztát szálasra vágod és megsózod. Kb. 1 órát állni hagyod, majd kinyomkodod.
- A 4 dkg zsírt felolvasztod, a káposztát rajta átforgatod. Kevés vizet teszel alája, megfűszerezed borssal és köménymaggal, megpárolod, mintha párolt káposztát készítenél (ecet és cukor nélkül!)
- A sütőlapot sütőpapírral kibéleled.
- Egy konyharuhát megnedvesítesz, a konyhapultra kiteríted.
- A réteslap zsírozásához a zsírt felolvasztod.
A káposztás rétes elkészítése
A réteslapos zacskót felvágod, a lapokat kiveszed, 4 lapot a nedves konyharuhára teszel, a másik 4 lapot visszateszed a tasakba, hogy ki ne száradjon. A lapokat egyenként a felmelegített zsírral bekened, hogy a tésztarétegek sütésnél majd kicsit szétváljanak egymástól. Egyszerre mindig a felét kened, a másik részt felhajtod. Amikor ezzel készen vagy, a lap szélétől kb. 15 cm-re elhelyezed a tölteléket a következő sorrendben:
- zsemlemorzsa (ez veszi fel a fölösleges nedvességet)
- a párolt káposzta fele, ha túl sok lenne, a maradék elfogyasztható ízesítve párolt káposztának
- zsemlemorzsa.
A konyharuha segítségével a rétest felhengergeted vigyázva arra, hogy alulra zsemlemorzsa kerüljön, majd a sütőlapra átfordítod. Ez igényel némi gyakorlatot, de biztosan fog menni.
Ezután veszed a következő 4 lapot, ugyanígy megtöltöd, a sütőlapra teszed. Hasonló módon elkészíted a másik rudat, majd a tetejüket olvasztott zsírral megkened.
A tepsit beteszed az előmelegített sütőbe és kb. 170 – 180 fokon 20 – 25 percig készre sütöd. Akkor kész, amikor a teteje már szépen megpirult. (Én levegőkeverés nélkül, alsó-felső sütéssel szoktam elkészíteni. Amikor megsült, kiveszed, hagyod kihűlni és hagyományosan ferdén felvágod.
Elkészítési idő:
- Káposzta felvágása, párolása: 35 perc
- Rétes összeállítása: 15 perc
- Sütés: 25 perc
Összesen: 75 perc (ebből munka: 50 perc)
Tálalás
A réteseket tálra vagy tányérra teszed. Mivel ez nem édes rétes, akár egy meleg vagy hideg előétel szerepét is betöltheti.
Érdekelhet még:
Ismersz más receptet?
Káposztás rétes képek: saját felvétel.
Legutóbbi hozzászólások