Sajtos pogácsa: kiváló vendégváró, sörkísérő vagy parti-sütemény. A tésztát akár előző nap is elkészítheted és hűtőszekrányben tárolhatod. Így gyorsabban elkészülsz vele.

Sajtos pogácsa

Elkészítési idő: 140 perc (ebből munka: 50 perc)

Sajtos pogácsa recept

Hozzávalók

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 5 dkg sajt + 2-3 dkg a tetejére
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 tojás sárgája + 1 db tojás a pogácsák megkenéséhez
  • 1 mokkás kanál só
  • 1 dkg élesztő
  • 1/2 dl tej
  • 1 kávéskanál cukor

Ebből a mennyiségből 1 sütőlapon megsüthető pogácsa lesz.

Bevásárlólista

  • 1 kg liszt (csak 30 dkg kell belőle)
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg reszelhető sajt
  • 2 db tojás
  • 1 kis csomag (5 dkg) élesztő

Emlékeztető: tej, tejföl, cukor, só

Előkészítés

  • A sajtot lereszeled.
  • A sütőlapot kibéleled sütőpapírral.

Sajtos pogácsa készítése

A tészta összeállítását elvégezheted nyújtólapon vagy egy tálban. Én tálban szoktam készíteni és ugyanabban a tálban keleszteni.

  1. A tejet meglangyosítod. Elkevered benne a cukrot és belemorzsolod az élesztőt.
  2. A nyújtólapon vagy egy tálban összemorzsolod a lisztet és a vajat.
  3. Hozzáadod a reszelt sajtot (amit a tetejére szánsz, félreteszed) és a sót. Jól összekevered. Mire ezzel készen vagy, az élesztő is felhabosodik.

    Liszt, vaj, reszelt sajt

    Liszt, vaj, reszelt sajt

  4. A tészta alapba lyukat készítesz és beleteszed a  felfuttatott élesztőt, a tojás sárgáját és a tejfölt.

    Felfuttatott élesztő, tojás, tejszín hozzáadása

    Felfuttatott élesztő, tojás, tejföl hozzáadása

  5. Ezeket összekevered és összedolgozod a tészta alappal.

    Összekeverés 2

    Összekeverés 2

  6. A tésztát egy órát pihenteted vagy egy éjszakára a hűtőbe teszed.

    Összegyúrva

    Összegyúrva

  7. A tésztát téglalap alakúra nyújtod és három rétegre hajtod. 20 perc múlva ismét kinyújtod és hajtogatod. Még egyszer megismétled, így a tésztát összesen háromszor hajtogatod.

    Hajtogatva

    Hajtogatva

  8. Végül egy ujjnyi vastagra nyújtod, tetejét bevagdosod és pogácsaszaggatóval kiszaggatod.

    Kiszaggatva

    Kiszaggatva

  9. A kiszaggatott pogácsákat a sütőpapírral bélelt sütőlapra teszed. Tetejüket felvert tojással megkened és reszelt sajttal megszórod. Ha szereted, köménymagot is hinthetsz rá.

    Tepsiben 1

    Tepsiben

A pogácsák sütése

  • A kész pogácsákat 175 fokon előmelegített sütőbe teszed és kb. 25 perc alatt készre sütöd. Ez a sütési idő nem szentírás, lehet kevesebb vagy több. A lényeg, hogy a pogácsák teteje és alja is szép világos színűre süljön.

    Megsütve

    Megsütve

Elkészítési idő:

  • Tészta összeállítása: 20 perc
  • Pihentetés: 30 perc
  • Hajtogatás: 40 perc
  • Szaggatás, sütésre előkészítés: 25 perc
  • Sütés: 25 perc

Összesen: 140 perc (ebből munka: 50 perc)

Sajtos pogácsa tálalása

A frissen sült pogácsákat kerek vagy szögletes tálon tálalhatod. Akkor a legfinomabb, ha még nem hűlt ki teljesen. Mindenki szeretni fogja. Napokig tárolható, így előre elkészítve akár a húsvétkor, a locsolók kínálására is alkalmas lehet.

Sajtos pogácsa tálalva 1

Sajtos pogácsa tálalva 1

Sajtos pogácsa tálalva 2

Sajtos pogácsa tálalva 2

 

Tepertős pogácsa receptjét itt találod.

 

Képek. saját készítésű pogácsák saját felvételei.