Sajtos pogácsa: kiváló vendégváró, sörkísérő vagy parti-sütemény. A tésztát akár előző nap is elkészítheted és hűtőszekrányben tárolhatod. Így gyorsabban elkészülsz vele.
Elkészítési idő: 140 perc (ebből munka: 50 perc)
Sajtos pogácsa recept
Hozzávalók
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 5 dkg sajt + 2-3 dkg a tetejére
- 3 evőkanál tejföl
- 1 tojás sárgája + 1 db tojás a pogácsák megkenéséhez
- 1 mokkás kanál só
- 1 dkg élesztő
- 1/2 dl tej
- 1 kávéskanál cukor
Ebből a mennyiségből 1 sütőlapon megsüthető pogácsa lesz.
Bevásárlólista
- 1 kg liszt (csak 30 dkg kell belőle)
- 15 dkg vaj
- 10 dkg reszelhető sajt
- 2 db tojás
- 1 kis csomag (5 dkg) élesztő
Emlékeztető: tej, tejföl, cukor, só
Előkészítés
- A sajtot lereszeled.
- A sütőlapot kibéleled sütőpapírral.
Sajtos pogácsa készítése
A tészta összeállítását elvégezheted nyújtólapon vagy egy tálban. Én tálban szoktam készíteni és ugyanabban a tálban keleszteni.
- A tejet meglangyosítod. Elkevered benne a cukrot és belemorzsolod az élesztőt.
- A nyújtólapon vagy egy tálban összemorzsolod a lisztet és a vajat.
- Hozzáadod a reszelt sajtot (amit a tetejére szánsz, félreteszed) és a sót. Jól összekevered. Mire ezzel készen vagy, az élesztő is felhabosodik.
- A tészta alapba lyukat készítesz és beleteszed a felfuttatott élesztőt, a tojás sárgáját és a tejfölt.
- Ezeket összekevered és összedolgozod a tészta alappal.
- A tésztát egy órát pihenteted vagy egy éjszakára a hűtőbe teszed.
- A tésztát téglalap alakúra nyújtod és három rétegre hajtod. 20 perc múlva ismét kinyújtod és hajtogatod. Még egyszer megismétled, így a tésztát összesen háromszor hajtogatod.
- Végül egy ujjnyi vastagra nyújtod, tetejét bevagdosod és pogácsaszaggatóval kiszaggatod.
- A kiszaggatott pogácsákat a sütőpapírral bélelt sütőlapra teszed. Tetejüket felvert tojással megkened és reszelt sajttal megszórod. Ha szereted, köménymagot is hinthetsz rá.
A pogácsák sütése
- A kész pogácsákat 175 fokon előmelegített sütőbe teszed és kb. 25 perc alatt készre sütöd. Ez a sütési idő nem szentírás, lehet kevesebb vagy több. A lényeg, hogy a pogácsák teteje és alja is szép világos színűre süljön.
Elkészítési idő:
- Tészta összeállítása: 20 perc
- Pihentetés: 30 perc
- Hajtogatás: 40 perc
- Szaggatás, sütésre előkészítés: 25 perc
- Sütés: 25 perc
Összesen: 140 perc (ebből munka: 50 perc)
Sajtos pogácsa tálalása
A frissen sült pogácsákat kerek vagy szögletes tálon tálalhatod. Akkor a legfinomabb, ha még nem hűlt ki teljesen. Mindenki szeretni fogja. Napokig tárolható, így előre elkészítve akár a húsvétkor, a locsolók kínálására is alkalmas lehet.
Tepertős pogácsa receptjét itt találod.
Képek. saját készítésű pogácsák saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások