Pite tészta: alaprecept. Egyszerű, könnyen, gyorsan elkészíthető. Sokféle töltelékkel készíthető. Mérleget csak a liszthez kell használnod.

Túrós pite 1

Pite tészta recept

A pite tészta elkészítési ideje: 20 perc

Hozzávalók

közepes tepsihez (például 35 x 20 cm)

  • 40 dkg fehér liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 – 3 evőkanál porcukor
  • 4 evőkanál tejföl
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só

Bevásárlólista

  • 1  kg fehér liszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 db tojás
  • 1 levél sütőpor

Emlékeztető: porcukor, só

Előkészítés

  • A vajat 1 órával a készítés előtt vedd ki a hűtőből. Kemény vajjal ugyanis sokkal nehezebb dolgozni, és tovább is tart.
  • A hozzávalókat készítsd ki, hogy munka közben ne kelljen keresgélned.

A pite tészta elkészítése

A tésztát elkészítheted:

  • gyúrólapon
  • tálban.

Az elkészítés módja azonos. Tőled függ, hogy melyiket választod. Én régebben gyúrólapon készítettem, de mostanában – amit lehet – jobban szeretem tálban készíteni. Itt most gyúrólapon látod, de alatta kis képekben a tálas változatot is bemutatom.

Pite tészta készítése gyúrólapon

  1. A lisztet gyúrólapra halmozod és összekevered a sütőporral.
  2. A vajat rádarabolod a liszt tetejére és egy villával szétnyomkodod.
  3. Összekevered a liszttel, majd utána kézzel szétmorzsolod.

    Vaj szétmorzsolva

    Vaj szétmorzsolva

  4. Ráteszed a porcukrot, a csipet sót és kézzel jól összekevered. Púposra halmozod és a közepébe lyukat készítesz. Ebbe teszed a tojást és a tejfölt. (Ne gondold, hogy sok lesz. Egyébként, ha mégis így lenne, a ragadósság kevés liszt hozzáadásával megszüntethető. Keményebb tésztába még tejfölt beledolgozni sokkal nehezebb.)

    Tojás és tejföl hozzáadása

    Tojás és tejföl hozzáadása

  5. A tojásokat és tejfölt egy villával jól összekevered.
  6. Hozzákevered a lisztet és az egészet jól formálható tésztává gyúrod. Ha ragadna, tegyél hozzá egy kis lisztet. (Az a tapasztalatom, hogy egy kicsit ragadós tésztából sokkal könnyebb jó állagút gyúrni, mint egy keményebbe még tejfölt beledolgozni.)

    Tészta összegyúrva

    Pite tészta összegyúrva

  7. A tésztából két szögletes darabot formálsz, letakarod, 10-15 percig pihenteted.
  8. A gyúrólapot meghinted kevés liszttel, ráteszed az egyik cipót és kinyújtod szögletes formára, kicsit nagyobbra, mint a tepsid.

    Tészta kinyújtva

    Pite tészta kinyújtva

  9. Beleteszed a tepsibe (csavard fel a sodrófára, akkor nem fog elszakadni). A széleket rányomkodod a tepsi oldalára úgy, hogy a tésztának egy kis pereme legyen (könnyebb lesz sütés után a tepsit kitakarítani.)

    Alsó tésztalap a tepsiben

    Alsó tésztalap a tepsiben

  10. A tészta tetejét megszórod a zsemlemorzsával (ez fogja felszívni a fölösleges nedvességet).
  11. Innen már változik a leírás a kiválasztott tölteléknek megfelelően.

Pite tészta készítése tálban

[table "36" not found /]

Felhasználás

A pite tésztát felhasználhatod az alábbi pitefélék készítéséhez:

Cseresznyés pite porcukorral 1

Cseresznyés pite

Túrós pite tálon 1

Túrós pite

Ez a pite recept a régi, kézről-kézre járó családi receptkönyvünkből való és már számtalanszor elkészítettük családtagjaink örömére.

 

Képek: saját készítésű pite tészta saját felvételei.