Pite tészta: alaprecept. Egyszerű, könnyen, gyorsan elkészíthető. Sokféle töltelékkel készíthető. Mérleget csak a liszthez kell használnod.
Pite tészta recept
A pite tészta elkészítési ideje: 20 perc
Hozzávalók
közepes tepsihez (például 35 x 20 cm)
- 40 dkg fehér liszt
- 20 dkg vaj
- 2 – 3 evőkanál porcukor
- 4 evőkanál tejföl
- 1 egész tojás
- 1 tojás sárgája
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
Bevásárlólista
- 1 kg fehér liszt
- 20 dkg vaj
- 1 kis pohár tejföl
- 2 db tojás
- 1 levél sütőpor
Emlékeztető: porcukor, só
Előkészítés
- A vajat 1 órával a készítés előtt vedd ki a hűtőből. Kemény vajjal ugyanis sokkal nehezebb dolgozni, és tovább is tart.
- A hozzávalókat készítsd ki, hogy munka közben ne kelljen keresgélned.
A pite tészta elkészítése
A tésztát elkészítheted:
- gyúrólapon
- tálban.
Az elkészítés módja azonos. Tőled függ, hogy melyiket választod. Én régebben gyúrólapon készítettem, de mostanában – amit lehet – jobban szeretem tálban készíteni. Itt most gyúrólapon látod, de alatta kis képekben a tálas változatot is bemutatom.
Pite tészta készítése gyúrólapon
- A lisztet gyúrólapra halmozod és összekevered a sütőporral.
- A vajat rádarabolod a liszt tetejére és egy villával szétnyomkodod.
- Összekevered a liszttel, majd utána kézzel szétmorzsolod.
- Ráteszed a porcukrot, a csipet sót és kézzel jól összekevered. Púposra halmozod és a közepébe lyukat készítesz. Ebbe teszed a tojást és a tejfölt. (Ne gondold, hogy sok lesz. Egyébként, ha mégis így lenne, a ragadósság kevés liszt hozzáadásával megszüntethető. Keményebb tésztába még tejfölt beledolgozni sokkal nehezebb.)
- A tojásokat és tejfölt egy villával jól összekevered.
- Hozzákevered a lisztet és az egészet jól formálható tésztává gyúrod. Ha ragadna, tegyél hozzá egy kis lisztet. (Az a tapasztalatom, hogy egy kicsit ragadós tésztából sokkal könnyebb jó állagút gyúrni, mint egy keményebbe még tejfölt beledolgozni.)
- A tésztából két szögletes darabot formálsz, letakarod, 10-15 percig pihenteted.
- A gyúrólapot meghinted kevés liszttel, ráteszed az egyik cipót és kinyújtod szögletes formára, kicsit nagyobbra, mint a tepsid.
- Beleteszed a tepsibe (csavard fel a sodrófára, akkor nem fog elszakadni). A széleket rányomkodod a tepsi oldalára úgy, hogy a tésztának egy kis pereme legyen (könnyebb lesz sütés után a tepsit kitakarítani.)
- A tészta tetejét megszórod a zsemlemorzsával (ez fogja felszívni a fölösleges nedvességet).
- Innen már változik a leírás a kiválasztott tölteléknek megfelelően.
Pite tészta készítése tálban
[table "36" not found /]
Felhasználás
A pite tésztát felhasználhatod az alábbi pitefélék készítéséhez:
- meggyes pite
- sárgabarackos pite
- szilvás pite
- túrós pite
Ez a pite recept a régi, kézről-kézre járó családi receptkönyvünkből való és már számtalanszor elkészítettük családtagjaink örömére.
Képek: saját készítésű pite tészta saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások