Mézeskalács ház: gyerekeknek öröm, felnőtteknek játéknak tűnik egy ilyen kis házikó elkészítése. Én is azt gondoltam, de azért van vele munka és az összeállítás még próbára is teszi az embert.
Mézeskalács ház készítése
Az interneten csodálatos mézeskalács házakat láthatsz. Én ilyen csodák készítésére nem vállalkoznék. Ha te sem, és megelégedsz egy nagyon egyszerű és nem is túl szép megoldással (a képen láthatod), akkor olvasd tovább.
Hozzávalók
A puha mézeskalácshoz:
- 30 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 10 dkg méz
- 4 evőkanál porcukor (ezzel nem lesz édes, ha édesebbre szeretnéd, tegyél bele kicsit többet)
- 1 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál mézeskalácsfűszer
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 db tojás + 1 sárgája (ennek fehérjéből lesz a máz)
A díszítéshez és összeragasztáshoz:
- 1 tojásfehérje (a csomós rész eltávolítva)
- 20 dkg porcukor
- 1 – 2 csepp citrom vagy ecet
- 1 kiskanál étkezési keményítő
Bevásárlólista
- 10 dkg vaj
- 1 tubus méz (legalább 10 dkg)
- 1 tasak mézeskalács fűszer
- 1 tasak szódabikarbóna
- 2 db tojás
- 1 db citrom
- étkezési keményítő (a legkisebb csomagolás)
Emlékeztető: liszt (legalább 40 dkg), porcukor, tejföl
Megjegyzések:
- A házikóhoz nem kell az egész tészta, mellette készíthetsz még más figurákat is.
- A cukormáz megszáradva nagyon könnyen törik. Megpróbálkozhatsz azzal a megoldással is, amit a Mézeskalács díszítése c. cikkemben leírtam. Az kevesebb porcukrot tartalmaz, viszont lassabban szárad.
Előkészítés
Sablon készítése:
A sablont a 2:1 arányok szem előtt tartásával készítettem. Ez az elképzelhető legegyszerűbb sablon. Darabjai:
- elő- és hátoldal
- 2 db oldallap
- 2 db tető
Természetesen más sablont is használhatsz. Rengeteg sablont találsz – főleg a Pinteresten.
Mézeskalács ház elkészítése
Mézeskalács tészta készítése:
- Egy tálban keverd össze a por alakú hozzávalókat (liszt, porcukor, mézeskalácsfűszer, szódabikarbóna).
- Egy másik, kisebb tálban keverd össze a képlékeny hozzávalókat: a vajat, mézet, tojást.
- A lisztkeverék közepébe készíts mélyedést, tedd bele a folyékony hozzávalók keverékét.
- Dolgozd össze egy villával, utána gyúrd át kézzel.
- Pihentesd legalább fél órát, de lehet egy éjszakán át is folpakba csomagolva a hűtőben. (Közben elkészítheted a cukormázat.)
- Nyújtsd ki vékonyra, kb másfél mm-re. Ha vastag a tészta, később nehézségeid támadnak majd vele, nehéz lesz összeállítani.
- Vágd ki a sablon szerint a darabokat. A maradékból más formákat tudsz készíteni.
- Rakd darabokat sütőpapírral bélelt sütőlapra.
- Süsd 170 fokra előmelegített sütőben kb. 5 percig. Vigyázz, ne legyen sötét, mert akkor már túlsült és megkeményedik. Szép világos barnának kell lennie.
- Szedd ki a sütőből, várd meg, amíg kihűl.
A mézeskalács készítésének képes változatát egy másik cikkben megtalálod.
Cukormáz készítése:
- A porcukrot összekevered a keményítővel.
- A tojásfehérjébe pár csepp citromot vagy ecetet teszel.
- Ha lehet, dolgozz kézi mixerrel. A tojásfehérjéhez részletekben adagold a cukrot, és verd viszonylag kemény habbá.
Díszítés és összeragasztás cukormázzal:
Ez nem lesz egyszerű, mert a cukormáz puha állapotában könnyen elcsúszik, megkeményedve pedig könnyen törik. Viszont – mivel nem tartalmaz ragasztóanyagot, megehető.
- Először rajzold körbe a cukormázzal az ajtót és az ablakokat. A ház elején húzhatsz még egy elválasztó vonalat és rajzolhatsz egy kerek ablakot. A ház tetejét befestheted a mázzal fehérre, mivel tél van.
- Fektesd le az egyik oldallapot (az alsó fele legyen felül). Ragaszd rá az elő és a hátlapot. Ezeket két oldalról támaszd meg, hogy ne tudjanak elmozdulni. Utána ragaszd rá a másik oldallapot.
- Ezután a két tetőlapot ragaszd össze úgy, hogy a végén rá tudd helyezni a ház tetejére. (A háztető dőlésszögének kell megfelelőnek lennie. Kis jégcsapokat is készíthetsz rá.
- Hagyd a részeket megszáradni. Az előlap és hátlap csúcsos részének éleit kend be cukormázzal. Óvatosan helyezd rá a tetőt, támaszd meg, amíg megszárad. Durva mozdulatokra szét fog esni. Ha megmarad, akár karácsonyi lakásdísz is lehet.
A mézeskalács házikót és a képeket készítette: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások