Linzerkarika: egyszerű, mégis nagyon mutatós sütemény. Elkészítése és sütése is egyszerű. Ha kezdő vagy, akkor is bátran nekifoghatsz, biztosan sikerülni fog.
Linzerkarika recept
Elkészítési idő: 150 perc (ebből munka: 100 perc)
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg porcukor
- 2 tojás (a sárgája a tésztába, a fehérje a kenéshez)
- 1 kávéskanál citromlé
- 2-4 evőkanál tejföl
- 1 csipet só
- barack vagy ribizli lekvár
- 20 dkg durvára vágott dió
- 1-2 evőkanálnyi kristálycukor.
Bevásárlólista
- 1 kg liszt
- 25 dkg vaj
- 1 citrom
- 2 tojás
- 1 kis pohár tejföl
- 20 dkg dió
Emlékeztető: porcukor, kristálycukor, só, barack vagy ribizli lekvár
Megjegyzések:
Ebből a mennyiségből 3 – 4 tepsire való, tehát elég tekintélyes mennyiség lesz. Ha nem vagy gyakorlott, vagy kisebb mennyiséget szeretnél, akkor a mennyiségeket felezd meg.
Előkészítés
- A vajat kiveszed a hűtőből.
- Kikészíted a hozzávalókat.
- A diót a tészta pihentetése közben is összevághatod.
Linzerkarika készítése
Linzertészta készítése:
Rövid összefoglaló. Ha részletesebb leírásra van szükséged, nézd meg a képes, részletes linzer tészta receptet
- A lisztet a vajjal összemorzsolod.
- Belekevered a reszelt citromhéjat, a porcukrot, rászórod a csipet sót.
- Összekevered és a közepébe lyukat készítesz.
- Beleteszed a tojások sárgáját, a citromlevet és a tejfölt.
- Jól összedolgozod.
- Fél órát pihenteted.
Linzerkarika készítése
- A tésztát nyújtólapra teszed.
- Vékonyra nyújtod (nagyjából 2 – 2,5 mm vastagra. Jó, ha van egy állítható végű nyújtófád.
Linzer tészta nyújtása 1
Linzer tészta nyújtása 4
- Kerek, nagy méretű (7 – 8 cm átmérőjű) szaggatóval kiszaggatod.
Szaggatás
- A felét vagy mind (attól függ, milyen karikát szeretnél) egy kicsi (2,5 – 3 cm-es) kiszúróval kilyukasztod.
Karikák kiszaggatva
- Felét megkened tojás fehérjével és beleforgatod a kristály cukorral összekevert vágott dióba.
Felső karika dióba forgatása
Diós felső karika
- A kiszaggatott karikákat és a középről kiszúrt kis karikákat sütőpapírral bélelt sütőlapra teszed.
Sütőlapon 1
Sütőlapon 2
- A hulladékot összegyúrod, kinyújtod, kiszaggatod. Addig folytatod ezt, amíg a tészta elfogy. Közben a sütőt 170 fokon előmelegíted.
- Az előmelegített sütőben 170 fokon megsütöd. A sütés nagyjából 20 perc alatt kész. Vigyázz, maradjanak világosak, ne süljenek sötétbarnára (mert akkor már túlsültek).
Elkészítési idő (ez egyszerű, de munkaigényes sütemény):
- Linzertészta készítése (pihentetéssel együtt, közben felvágható a dió): 50 perc
- Kinyújtás, szaggatás: 30 perc
- Dióba mártogatás: 10 perc
- Sütőlapra helyezés, sütés (a három sütőlapé): 60 perc
Összesen: 150 perc (ebből munka: 100 perc)
A linzerkarikák felhasználása
A kis és nagy karikákat felhasználás előtt valamilyen finom, savanykás lekvárral (én rozmaringos baracklekvárt, áfonya lekvárt és birsalma lekvárt használtam) összeragasztod. A sütemények közepén látszik majd a színes lekvár. A kis kerek formákat is összeragasztod. Szinte minden alkalomra süthető, de különleges alkalmakra is. Húsvétkor a locsolókat is lehet vele kínálni.
Linzer karikák tányéron 1
Linzer karikák tányéron 3
Megjegyzés:
Ha karácsony táján sütöd, készíthetsz nagy lyukas karikákat, amiket akár karácsonyfadíszként is használhatod.
Képek: saját készítésű sütemény saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások