Linzerkarika: egyszerű, mégis nagyon mutatós sütemény. Elkészítése és sütése is egyszerű. Ha kezdő vagy, akkor is bátran nekifoghatsz, biztosan sikerülni fog.

Linzerkarika 1

Linzerkarika recept

Elkészítési idő: 150 perc (ebből munka: 100 perc)

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás (a sárgája a tésztába, a fehérje a kenéshez)
  • 1 kávéskanál citromlé
  • 2-4  evőkanál tejföl
  • 1 csipet só
  • barack vagy ribizli lekvár
  • 20 dkg durvára vágott dió
  • 1-2 evőkanálnyi kristálycukor.

Bevásárlólista

  • 1 kg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 citrom
  • 2 tojás
  • 1 kis pohár tejföl
  • 20 dkg dió

Emlékeztető: porcukor, kristálycukor, só, barack vagy ribizli lekvár

Megjegyzések:

Ebből a mennyiségből 3 – 4 tepsire való, tehát elég tekintélyes mennyiség lesz. Ha nem vagy gyakorlott, vagy kisebb mennyiséget szeretnél, akkor a mennyiségeket felezd meg.

Előkészítés

  • A vajat kiveszed a hűtőből.
  • Kikészíted a hozzávalókat.
  • A diót a tészta pihentetése közben is összevághatod.

Linzerkarika készítése

Linzertészta készítése:

Rövid összefoglaló. Ha részletesebb leírásra van szükséged, nézd meg a képes, részletes linzer tészta receptet

  1. A lisztet a vajjal összemorzsolod.
  2. Belekevered a reszelt citromhéjat, a porcukrot, rászórod a csipet sót.
  3. Összekevered és a közepébe lyukat készítesz.
  4. Beleteszed a tojások sárgáját, a citromlevet és a  tejfölt.
  5. Jól összedolgozod.
  6. Fél órát pihenteted.

Linzerkarika készítése

  1. A tésztát nyújtólapra teszed.
  2. Vékonyra nyújtod (nagyjából 2 – 2,5 mm vastagra. Jó, ha van egy állítható végű nyújtófád.
    Linzer tészta nyújtása 1

    Linzer tészta nyújtása 1

    Linzer tészta nyújtása 4

    Linzer tészta nyújtása 4

  3. Kerek, nagy méretű (7 – 8 cm átmérőjű) szaggatóval kiszaggatod.

    Szaggatás

    Szaggatás

  4. A felét vagy mind (attól függ, milyen karikát szeretnél) egy kicsi (2,5 – 3 cm-es) kiszúróval kilyukasztod.

    Karikák kiszaggatva

    Karikák kiszaggatva

  5. Felét megkened tojás fehérjével és beleforgatod a kristály cukorral összekevert vágott dióba.
    Felső karika dióba forgatása

    Felső karika dióba forgatása

    Diós felső karika

    Diós felső karika

  6. A kiszaggatott karikákat  és a középről kiszúrt kis karikákat sütőpapírral bélelt sütőlapra teszed.
    Sütőlapon 1

    Sütőlapon 1

    Sütőlapon 2

    Sütőlapon 2

  7. A hulladékot összegyúrod, kinyújtod, kiszaggatod. Addig folytatod ezt, amíg a tészta elfogy. Közben a sütőt 170 fokon előmelegíted.
  8. Az előmelegített sütőben 170 fokon megsütöd. A sütés nagyjából 20 perc alatt kész. Vigyázz, maradjanak világosak, ne süljenek sötétbarnára (mert akkor már túlsültek).

Elkészítési idő (ez egyszerű, de munkaigényes sütemény):

  • Linzertészta készítése (pihentetéssel együtt, közben felvágható a dió): 50 perc
  • Kinyújtás, szaggatás: 30 perc
  • Dióba mártogatás: 10 perc
  • Sütőlapra helyezés, sütés (a három sütőlapé): 60 perc

Összesen: 150 perc (ebből munka: 100 perc)

A linzerkarikák felhasználása

A kis és nagy karikákat felhasználás előtt valamilyen finom, savanykás lekvárral (én rozmaringos baracklekvárt, áfonya lekvárt és birsalma lekvárt használtam) összeragasztod.  A sütemények közepén látszik majd a színes lekvár. A kis kerek formákat is összeragasztod. Szinte minden alkalomra süthető, de különleges alkalmakra is. Húsvétkor a locsolókat is lehet vele kínálni.

Linzer karikák tányéron 2

Linzer karikák tányéron 1

Linzer karikák tányéron 1

Linzer karikák tányéron 3

Megjegyzés:

Ha karácsony táján sütöd, készíthetsz nagy lyukas karikákat, amiket akár karácsonyfadíszként is használhatod.

 

Képek: saját készítésű sütemény saját felvételei