Linzer tészta: alaprecept többféle imádni való sütemény készítéséhez. Leggyakrabban linzer karikák és rácsos linzer lesz belőle – valamilyen finom lekvárral.
Linzer tészta recept
Elkészítési idő: 50 perc (ebből munka: 20 perc).
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg porcukor
- 2 tojás (a sárgája a tésztába, a fehérje a kenéshez)
- 1 teáskanál citromlé
- 2-4 evőkanál tejföl
- 1 csipet só
Bevásárlólista
- 1 kg liszt
- 25 dkg vaj
- 1 db citrom
- 2 db tojás
- 1 kis pohár tejföl
Emlékeztető: porcukor, só
Előkészítés
- A vajat a tészta készítése előtt egy órával kiveszed a hűtőből, mert hidegen elég nehéz lenne a liszttel összedolgozni.
- A hozzávalókat kiméred.
- A tejföl mennyisége függ a tojás méretétől és a liszt fajtájából. Inkább többet használj. Ha túl lágy lenne a tészta, lisztet tehetsz hozzá. Ha túl kemény, a tejfölt nehezebb lesz utólag beledolgozni.
- Elkészítheted gyúrólapon vagy tálban. Én most az utóbbi megoldást választottam.
- A képek fele mennyiségű hozzávalóból készültek. Ha gondolod, próbaképpen te is megteheted.
A linzer tészta elkészítése
- A lisztet a vajjal összemorzsolod. A vajat darabold fel, úgy tedd a lisztbe. Sokkal könnyebb lesz összedolgozni. Először kezd egy erősebb villával, utána folytasd kézzel.
- Belekevered a reszelt citromhéjat, a porcukrot, rászórod a csipet sót.
- Összekevered és a közepébe lyukat készítesz.
Liszt-vaj-porcukor
- Beleteszed a tojások sárgáját, a citromlevet és a tejfölt. Közepes keménységű tésztát készítesz. Jól összedolgozod.
Tojások sárgája és tejföl hozzátéve
Összekeverés 1
Összekeverés 2
Összegyúrt tészta
- Fél órát pihenteted. A tészta további feldolgozásra kész.
Pihentetés
Linzer tészta készen
- A munka további része attól függ, mi készül majd belőle.
Elkészítési idő:
- Hozzávalók előkészítése: 5 perc
- Liszt és vaj összedolgozása: 5 perc
- Tészta elkészítése: 10 perc
- Pihentetés: 30 perc
Összesen: 50 perc (ebből munka: 20 perc).
A linzertészta felhasználása
Nagyon változatos. Szinte csak fantázia és kiszúró forma kérdése, hogy milyen aprósüteményeket készítesz belőle. Az forma lehet virág (ez a klasszikus linzer forma), kerek, csillag, szív és bármi más. Néhány gyakori változat:
Linzerkarikák lekvárral
- különféle aprósütemények (lekvárral, dióval, nutellával)
Linzerek rozmaringos baracklekvárral
- isler (kerek formával kiszúrva, lekvárral összeragasztva, majd a teteje csokoládéval bevonva)
- rácsos linzer (lekvárral).
Képek: saját készítésű sütemény saját felvételei.
Kedves Zsuzsa
T:linzer tészta
megpróbálnám elkészíteni, de egy dolog úgy gondolom lemaradt.Mennyi ideig, hány fokon süssem?
Általában itt szoktam elrontani .
Várom szíves válaszod,
szép napot
Faragó Éva
A linzer tészta egy csodálatos alapanyag sokféleképpen lehet elkészíteni! Én kerek formát és figurát is szoktam készíteni mivel még a legkisebb Unokám 10 éves és lekvárral töltöm ! Köszönöm szépen !
Kedves Éva! Ez csak egy alaptészta recept. A sütési idôt a konkrét receptnél keresôjébe, például a linzer karikáknál.
Kiegészítés : pintos idôt nehéz megmondani, meet függ a tészta vastagságától. Figyelni kell, mert könnyen megbarnul és akkor már túlsült. A konkrét receptben Leiirt sütési idô elôtt figyeld és még világosan szedd ki. Ha az Alja világos barna, akkor már jó, Egyet még is kóstolhatsz. Ha még nem sült meg, teed vissza néhány percre, de ne barnuljon meg.