Eredeti tiramisu: az először írásban megjelent, és meg fogsz lepődni (én is meglepődtem): a legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető minden változat között.
Eredeti tiramisu
Eredeti tiramisu recept
Forrás: Gianni Annoni, Dining&Guide
Elkészítési idő (hűtés nélkül): 40 perc
Hozzávalók
6 adaghoz
- 6 db tojássárgája
- 25 dkg kristálycukor
- 50 dkg mascarpone
- 40 db babapiskóta
- kávé, kakaópor (cukrozatlan)
Bevásárló lista
- 6 db tojássárgája
- 25 dkg kristálycukor
- 50 dkg mascarpone
- 40 db babapiskóta
Emlékeztető: kávé, kakaópor (cukrozatlan)
Megjegyzések:
- A forrásban megneveztem egy cikket, amelyben Gianni Annoni leírja az eredetinek tartott receptet, amelyet egy Trevisoban található, ma is működő cukrászda Roberto Linguanotto (becenevén Loly) cukrásza alkotott. Leírva először 1983-ban, Giovanni Capnist „I Dolci del Veneto” (Veneto desszertjei) című könyvében jelent meg a tiramisu receptje.
- A kávé és a kakaópor pontos mennyisége nem adható meg az áztatás módja és a tál mérete miatt. (Tapasztalataim alapján a fenti mennyiséghez ez hozzávetőlegesen 4 adag kávé és 1 evőkanál kakaópor).
- Opció: lehet a kávéba egy kis valódi rumot (nem aromát) vagy likőrt tenni.
- A 40 db babapiskóta lehet, hogy sok lesz. Ez függ a tál formájától és méretétől. Nézd meg, mielőtt elkezded lerakni a desszertet, hogy hány db babapiskóta fér el egy rétegben a tálban (tört piskótadarabokat is használhatsz), és vedd annak kétszeresét.
- A fenti hozzávalók mennyiségét arányosan csökkentve készíthetsz 4 vagy 2 adagot is.
- Keress a konyhádban egy kb. 2 literes, lehetőleg üveg tálat, amelyben az összeállítást elvégezheted. Ha kisebb mennyiségekkel dolgozol, akkor természetesen kisebb tál is elég lesz.
Előkészítés
- A mascarponét kiveszed a hűtőből.
- Megfőzöd a kávét és hagyod kihűlni vagy hideg vízbe állítva kihűtöd.
- A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztod (a fehérjét itt nem tudod felhasználni).
Az eredeti tiramisu elkészítése
Krém készítése:
- A tojások sárgáját a kristálycukorral habosra kevered. Ez nagyjából negyed óráig fog tartani, mert valóban habosnak kell lennie. Lehet, hogy maradnak benne kristálycukor szemcsék, de azok a későbbi műveletek során fel fognak oldódni a masszában.
Kikeverve
- A mascarponét egy tálban kissé kikevered (nehogy darabos maradjon) és részletekben hozzáadod a tojásos masszát.
Krém készen
Lerakás:
- A piskótákat egyenként a kávéba mártod (oldalanként 1 – 1 másodpercig, mert különben elázik).
Babapiskóta kávéba forgatása
- Lerakod a tál aljára.
Lerakás 1
- Rákened a krém felét, elsimítod.
- Elkészíted a második réteget a kávéba mártogatott babapiskótából.
Lerakás 2
- Ráteszed a krém másik felét és elsimítod.
Krém felrakása
Hűtésre készen
- Letakarva a hűtőbe teszed néhány órára, vagy akár egy napra. (Tehát akár a felhasználás előtti napon is elkészítheted.
- Felhasználás előtt megszórod (szűrőszita segítségével) a kakaóporral. Ezzel a desszert elkészült.
Kakaóporral megszórva
Elkészítési idő (hűtés nélkül):
- Előkészítés: 10 perc
- Krém elkészítése: 20 perc
- Lerakás:10 perc
Összesen: 40 perc
A tiramisu tálalása
Ha mindent betartottál, akkor ez egy viszonylag puha, de még éppen szeletelhető desszert lesz. Tányérokon tálald.
Eredeti tiramisu tálalva
Kiegészítés:
Gianni Annoni egy másik cikkben azt is leírta, hogy mi nem való a tiramisuba. Ha ezeket beleteszed, akkor az még nagyon finom lesz, de nem biztos, hogy tiramisunak kell nevezned. (Én is hibát követtem el ezen a téren, de sajnos, aki receptet keres, tiramisu néven keres pl. tojás nélküli tiramisut, amit én hamis tiramisunak neveztem, pedig valójában már nem is az.)
Ne tedd a tiramisuba – ha annak szeretnéd nevezni – a következőket:
- vanília
- rumaroma
- lapzselatin
- pudingpor
- habtejszín (a mascarpone egyébként tejszínből készül), tejszínhab
- tojáshab
- vajkrém
- porcukor
- citromhéj
- cappuccino
Képek: saját készítésű desszert saját felvételei
Gondolom, ajánlatos kezelt tojást használni, hogy megelőzzük a szalmonellát.
Én csak arra figyeltem, hogy a tojás friss legyen. Van a tiramisu krémnek főzött változata is. Itt találod:
http://www.haztartas-ma.hu/index.php/étel receptek/sütemény-desszert/tiramisu-krém/