Eredeti tiramisu: az először írásban megjelent, és meg fogsz lepődni (én is meglepődtem): a legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető minden változat között.

Eredeti tiramisu

Eredeti tiramisu

Eredeti tiramisu recept

Forrás: Gianni Annoni, Dining&Guide

Elkészítési idő (hűtés nélkül): 40 perc

Hozzávalók

6 adaghoz

  • 6 db tojássárgája
  • 25 dkg kristálycukor
  • 50 dkg mascarpone
  • 40 db babapiskóta
  • kávé, kakaópor (cukrozatlan)

Bevásárló lista

  • 6 db tojássárgája
  • 25 dkg kristálycukor
  • 50 dkg mascarpone
  • 40 db babapiskóta

Emlékeztető: kávé, kakaópor (cukrozatlan)

Megjegyzések:

  • A forrásban megneveztem egy cikket, amelyben Gianni Annoni leírja az eredetinek tartott receptet, amelyet egy Trevisoban található, ma is működő cukrászda Roberto Linguanotto (becenevén Loly) cukrásza alkotott. Leírva először 1983-ban, Giovanni Capnist „I Dolci del Veneto” (Veneto desszertjei) című könyvében jelent meg a tiramisu receptje.
  • A kávé és a kakaópor pontos mennyisége nem adható meg az áztatás módja és a tál mérete miatt. (Tapasztalataim alapján a fenti mennyiséghez ez hozzávetőlegesen 4 adag kávé és 1 evőkanál kakaópor).
  • Opció: lehet a kávéba egy kis valódi rumot (nem aromát) vagy likőrt tenni.
  • A 40 db babapiskóta lehet, hogy sok lesz. Ez függ a tál formájától és méretétől. Nézd meg, mielőtt elkezded lerakni a desszertet, hogy hány db babapiskóta fér el egy rétegben a tálban (tört piskótadarabokat is használhatsz), és vedd annak kétszeresét.
  • A fenti hozzávalók mennyiségét arányosan csökkentve készíthetsz 4 vagy 2 adagot is.
  • Keress a konyhádban egy kb. 2 literes, lehetőleg üveg tálat, amelyben az összeállítást elvégezheted. Ha kisebb mennyiségekkel dolgozol, akkor természetesen kisebb tál is elég lesz.

Előkészítés

  • A mascarponét kiveszed a hűtőből.
  • Megfőzöd a kávét és hagyod kihűlni vagy hideg vízbe állítva kihűtöd.
  • A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztod (a fehérjét itt nem tudod felhasználni).

Az eredeti tiramisu elkészítése

Krém készítése:

  1. A tojások sárgáját a kristálycukorral habosra kevered. Ez nagyjából negyed óráig fog tartani, mert valóban habosnak kell lennie. Lehet, hogy maradnak benne kristálycukor szemcsék, de azok a későbbi műveletek során fel fognak oldódni a masszában.

    Kikeverve

    Kikeverve

  2. A mascarponét egy tálban kissé kikevered (nehogy darabos maradjon) és részletekben hozzáadod a tojásos masszát.

    Krém készen

    Krém készen

Lerakás:

  1. A piskótákat egyenként a kávéba mártod (oldalanként 1 – 1 másodpercig, mert különben elázik).

    Babapiskóta kávéba forgatása

    Babapiskóta kávéba forgatása

  2. Lerakod a tál aljára.

    Lerakás 1

    Lerakás 1

  3. Rákened a krém felét, elsimítod.
  4. Elkészíted a második réteget a kávéba mártogatott babapiskótából.

    Lerakás 2

    Lerakás 2

  5. Ráteszed a krém másik felét és elsimítod.
    Krém felrakása

    Krém felrakása

    Hűtésre készen

    Hűtésre készen

  6. Letakarva a hűtőbe teszed néhány órára, vagy akár egy napra. (Tehát akár a felhasználás előtti napon is elkészítheted.
  7. Felhasználás előtt megszórod (szűrőszita segítségével) a kakaóporral. Ezzel a desszert elkészült.

    Kakaóporral megszórva

    Kakaóporral megszórva

Elkészítési idő (hűtés nélkül):

  • Előkészítés: 10 perc
  • Krém elkészítése: 20 perc
  • Lerakás:10 perc

Összesen: 40 perc

A tiramisu tálalása

Ha mindent betartottál, akkor ez egy viszonylag puha, de még éppen szeletelhető desszert lesz. Tányérokon tálald.

Eredeti tiramisu tálalva 1

Eredeti tiramisu tálalva

Kiegészítés:

Gianni Annoni egy másik cikkben azt is leírta, hogy mi nem való a tiramisuba. Ha ezeket beleteszed, akkor az még nagyon finom lesz, de nem biztos, hogy tiramisunak kell nevezned. (Én is hibát követtem el ezen a téren, de sajnos, aki receptet keres, tiramisu néven keres pl. tojás nélküli tiramisut, amit én hamis tiramisunak neveztem, pedig valójában már nem is az.)

Ne tedd a tiramisuba – ha annak szeretnéd nevezni – a következőket:

  • vanília
  • rumaroma
  • lapzselatin
  • pudingpor
  • habtejszín (a mascarpone egyébként tejszínből készül), tejszínhab
  • tojáshab
  • vajkrém
  • porcukor
  • citromhéj
  • cappuccino

 

Képek: saját készítésű desszert saját felvételei